Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα με συμμάχους και εταίρους στην Ευρώπη για να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.
Από την τηλεδιάσκεψη αποκλείστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν συναντήθηκε διαδικτυακά με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν «τις συντονισμένες προσπάθειές τους προκειμένου να επιβάλουν σοβαρό κόστος στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία».
Την συνάντηση ακολούθησε ένας νέος γύρος κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας τη Δευτέρα, οι οποίες είχαν στόχο να επηρεάσουν την ικανότητά της να χρησιμοποιεί τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα. Το Σαββατοκύριακο, το ρωσικό ρούβλι υποτιμήθηκε απότομα έναντι του δολαρίου, ενώ το Χρηματιστήριο της Μόσχας γνώρισε μια από τις χειρότερες καταρρεύσεις στην ιστορία του, χάνοντας σχεδόν το 33% της αξίας του μετά την έναρξη των κυρώσεων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας και ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα. Ακόμη και η ουδέτερη Ελβετία εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό καθεστώς κυρώσεων αφού καταδίκασε την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η διπρόσωπη Τουρκία
Η Τουρκία επίσης έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει συμμετάσχει σε κυρώσεις εναντίον της, υπό τον φόβο των ρωσικών αντιποίνων. Ο Ερντογάν έχει ασκήσει κριτική σε αυτό που θεωρούσε ως «αναποφασιστικότητα» της Δύσης να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξάρτησή της από κυρώσεις.
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα περιόριζε την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών του Βοσπόρου.
Ο Ερντογάν δεν ήταν συγκεκριμένος σχετικά με το εάν τα ρωσικά πλοία θα εμποδίζονταν να εισέλθουν ή να εξέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της εφαρμογής των ρητρών της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936. Αντίθετα, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στους εταίρους της χωρίς να εγκαταλείψει τη Ρωσία.
«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσει ούτε την περιφερειακή και παγκόσμια ισορροπία», είπε ο πρόεδρος, «Δεν θα απομακρυνθούμε από τη Ρωσία ή την Ουκρανία».
Ενώ ο Ερντογάν απουσίαζε από την κλήση του Μπάιντεν με τους συμμάχους του για την Ουκρανία, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν σε επαφή νωρίτερα την ίδια μέρα.
Ο İbrahim Kalın, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, μίλησε τηλεφωνικά με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, για τον πόλεμο και επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το γραφείο του Ερντογάν, ο Καλίν και ο Σάλιβαν συμφώνησαν να «εντείνουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός».
Ο Ερντογάν μιλάει με το εξαπτέρυγο του Πούτιν τον Λευκορώσο Πρόεδρο Λουκασένκο
Το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τις συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ τους, σύμφωνα με το γραφείο του Ερντογάν. Οι συνομιλίες απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο τη Δευτέρα και οι διαπραγματευτές δεν έχουν πει πότε θα διεξαχθεί νέος γύρος.
Το γραφείο του Ερντογάν είπε ότι είπε στον Λουκασένκο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσει τον πόλεμο και να αποκαταστήσει την ειρήνη.
Ο ηγέτης της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει μια συμφωνία για τη διέλευση μέσω των στενών στα τουρκικά ύδατα που οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.
Η σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, χαρακτήρισε την Κυριακή την εισβολή της Ρωσίας «πόλεμο», επιτρέποντάς της να επικαλεστεί άρθρα βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας του 1936 που θα περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά.
Η Τουρκία είχε προηγουμένως προσφερθεί να μεσολαβήσει στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Τουρκία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα και με τις δύο χώρες και έχει καλές σχέσεις μαζί τους.
Ο Λουκασένκο έχει ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επίθεσης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αφού νωρίτερα έπαιξε ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ των δύο γειτόνων.
Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι στρατεύματα από την χώρα του θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εάν χρειαστεί.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η κίνηση του Προέδρου Μπάϊντεν να αγνοήσει την Τουρκία από την τηλεδιάσκεψη την κρίσιμη αυτή ώρα, δείχνει το πόσο λίγο εμπιστεύονται οι ΗΠΑ την Τουρκία.
Ως Έλληνες γνωρίζουμε ίσως καλύτερα από τον καθένα την καιροσκοπική και πάντα διπρόσωπη πολιτική της Τουρκίας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου παζάρευε τη στάση της με Γερμανούς και Άγγλους, ζητώντας εγγυήσεις για την παραχώρηση των Δωδεκανήσσων μετά το τέλος του πολέμου, τηρώντας αυστηρή ουδετερότητα μέχρι σχεδόν του τέλους του πολέμου.
Και λέω μέχρι τέλους, αφού όταν οι Αμερικανοί και Ρώσοι μπήκαν στο Βερολίνο, τότε η πάντα δόλια Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία, δηλαδή όταν όλα είχαν κριθεί, προκειμένου να βρεθεί και καλά με την πλευρά των δυτικών συμμάχων, χωρίς να ρίξει τουφεκιά και χωρίς να ματώσει.
Τώρα κάνει για πολλοστή φορά το ίδιο και εξηγώ...
Από την μια στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη μέχρι να κριθεί η έκβαση του πολέμου δεν κλείνει τα στενά ικανοποιώντας τη Ρωσία.
Είναι πάρα πολύ πιθανό η Τουρκία να κλείσει τα στενά για τους Ρώσους μόλις η έκβαση του πολέμου θα έχει κριθεί στην Ουκρανία, προκειμένου να κλείσει το μάτι στη Δύση, ότι τάχα είναι πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αφού όμως νωρίτερα θα του έχει δώσει την έγκριση ο φίλος του Πούτιν.