Μέθοδο τύπου “Γκρόζνυ”, ( δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας με επικεφαλής διοικητή τον σημερινό Ρώσο ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοιγκού) ετοιμάζει πιθανότατα το ρωσικό γενικό επιτελείο στο Κίεβο, αν δεν παραδοθούν οι Ουκρανοί.
Πληροφορίες του ουκρανικού τύπου αναφέρουν ότι η Ρωσία μετακινεί χερσαία συστήματα TOS, που διαθέτουν πυραύλους με θερμοβαρικές κεφαλές, προετοιμάζοντας την χρήση θερμοβαρικών βομβών και από αέρος.
"Υπάρχουν έμπρακτοι φόβοι ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ένα τρομερό όπλο που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Τα όπλα αυτά είναι ικανές να εξαερώσουν ανθρώπινα σώματα και να μετατρέψουν πόλεις σε ερείπια.
Ο ρωσικός στρατός διαθέτει συστήματα TOS-1A "Solntsepyok (Blazing Sun)" εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών και θερμοβαρικούς πυραύλους τοποθετημένο σε πλαίσιο άρματος μάχης T-72.
Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη εφόσον βέβαια λάβει χώρα, αφού τότε θα είχαμε εκατόμβες θυμάτων από την ουκρανική πλευρά", αναφέρει ειδικός.
Μετά από μια νύχτα μαχών στο Κίεβο, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η ουκρανική στρατιωτική αντίσταση συνεχίσει να συγκρατεί τη ρωσική επίθεση, τότε ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση θερμοβαρικών όπλων.
Τι είναι όμως ένα θερμοβαρικό όπλο και πόσο επικίνδυνο είναι;
Τι είναι ένα θερμοβαρικό όπλο; Με το όνομα «πατέρας όλων των βομβών», ένα θερμοβαρικό όπλο λειτουργεί χρησιμοποιώντας οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσει μια έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας, καθιστώντας το πολύ πιο θανατηφόρο από ένα συμβατικό όπλο.
Οι λεγόμενες « θερμοβαρικές βόμβες» είναι ικανές να εξαερώσουν ανθρώπινα σώματα, να συνθλίψουν εσωτερικά όργανα και να μετατρέψουν τις πόλεις σε ερείπια προκαλώντας τεράστιες απώλειες.
Η Δύση ανησυχεί ότι η Ρωσία θα καταφύγει στη χρήση τους. Οι δυτικοί σύμμαχοι φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει θερμοβαρικά όπλα εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων εάν συνεχίσουν να συγκρατούν την προέλασή τους.
Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτιμούν ότι επειδή οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν το πλεονέκτημα του χρόνου και δεν πέτυχαν τους πρώτους στόχους της εισβολής, για αυτό και θα μπορούσαν να καταφύγουν σε χρήση αυτών των όπλων για να πετύχουν γρήγορα αποτελέσματα στο έδαφος.
Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει θερμοβαρικά όπλα που είναι γνωστό ότι η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιο της και έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες συγκρούσεις.
Τα συστήματα Tos-1 Buratino θεωρείται ότι πέρασαν στην Ουκρανία, αν και δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.
Η Μόσχα τα είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στην Τσετσενία και τη Συρία.
Βροχή πυραύλων Κρουζ στην Ουκρανία
Ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας, για αυτό και εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ από τον αέρα και τη θάλασσα, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο άμυνας το Σάββατο, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την εισβολή.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν πλήγματα ακριβείας χρησιμοποιώντας πυραύλους Κρουζ από αέρος και θάλασσα κατά της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, στη νότια Ουκρανία, Χερσώνα , Mykolayiv, Οντέσσα, βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές στρατιωτικές μάχες.
"Είναι σαφές γιατί, επειδή η Ρωσία θεωρεί ότι αυτή η περιοχή ως ύψιστη προτεραιότητα. Ήθελαν να αποκτήσουν ερείσματα εκεί, αλλά δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι τα κατάφεραν. Και δεν θα τα καταφέρουν", είπε σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι βασικός στόχος της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι να εξουδετερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.
Ο Podoliak δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη του κιέβου και στα περίχωρά της είναι υπό έλεγχο.
“Υπάρχουν σποραδικές εχθρικές ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης εναντίον των οποίων οι εκπρόσωποι της ουκρανικής αστυνομίας εργάζονται ενεργά και αποτελεσματικά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εργάζονται ενεργά στα περίχωρα του Κιέβου", είπε ο ίδιος.
Με τη σειρά τους, οι σκληρές μάχες συνεχίζονται γύρω από τη Μαριούπολη στη βόρεια κατεύθυνση.
Ο Podoliak τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Μαριούπολη να συνταχθεί με τους Ρώσους ή να πέσει στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
“Από τις 07:00 της 26ης Φεβρουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν πέτυχαν κανένα τακτικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Αυτό δείχνει ότι η Ουκρανία δεν άντεξε απλώς, η Ουκρανία κερδίζει», είπε ο Ποντόλιακ.
Ο πόλεμος όμως στην περιοχή παίρνει άλλες διαστάσεις, και σε λίγο θα δούμε τρομερές εξελίξεις στην περιοχή.