Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τι σημαίνει για τον East Med το γερμανικό "φρένο" στον Nord Stream 2

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της αυτονομιστικής λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, διέταξε να σταματήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ απάντησε πως η Ρωσία λυπάται για τις δηλώσεις της Γερμανίας για τον Nord Stream 2. Επίσης η Bundestag λέει ότι η διακοπή του Nord Stream 2 είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο!  Η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί ανόητα από γεωπολιτική άποψη, λέει το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προστασία του κλίματος και την ενέργεια Steffen Kotre.

Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας που "παγώνει" την λειτουργία του Nord Stream 2

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν, ο Σολτς επέκρινε την απόφαση της Ρωσίας και είπε: "Αυτή είναι μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Πούτιν παραβιάζει επίσης τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", είπε.

Τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες, ο Scholz δήλωσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει για την πρώτη «σειρά κυρώσεων» κατά τη διάρκεια της ημέρας και είπε:

«Αυτό ισχύει και για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Έχω διατάξει να ανασταλεί η διαδικασία έγκρισης 2 αγωγών φυσικού αερίου μέχρι περαιτέρω αξιολόγησης», είπε.

Επισημαίνοντας ότι συζήτησε την απόφαση με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Σολτς είπε: «Τώρα είναι η ώρα να επανεκτιμήσουμε τα πάντα»

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, θέλει να συνεχιστεί  να λειτουργεί  το σχήμα της Νορμανδίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και ότι οι διαπραγματευτικές προσπάθειες συνεχίζονται.

Ο Scholz, επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και σημείωσε ότι θα συνεχίσει την υπάρχουσα οικονομική στήριξη στην εν λόγω χώρα

Η Γερμανός  καγκελάριος είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σοβαρή, η Ρωσία έχει ακόμα αρκετά στρατεύματα στα σύνορα που της δίνουν τη δυνατότητα  να εισβάλει σε όλη την Ουκρανία και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Ο Scholz δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy αξίζει μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο που αντέδρασε στην πρόκληση της Ρωσίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Micheal Martin δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και είπε: «Η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί»

Ο Αγωγός Nord Stream 2

Με τον αγωγό  Nord Stream 2, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να μεταφέρονται ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι εργασίες αδειοδότησης του έργου Nord Stream 2, το οποίο σχεδιάστηκε υπό την ηγεσία της ρωσικής εταιρείας Gazprom και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκίνησαν  εδώ και 5,5 μήνες  και βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι το έργο Nord Stream 2, του οποίου η κατασκευή έχει αναβληθεί πολλές φορές, έχει δεχθεί αντιρρήσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Ενώ η Ουκρανία κατέχει σημαντική θέση ως χώρα διέλευσης στην παρούσα κατάσταση, δηλώνεται ότι η χώρα αυτή θα απενεργοποιηθεί  ως χώρα transit ρωσικού φυσικού αερίου με τον Nord Stream 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Nord Stream 2 σημαίνει  επίσης ότι τα έσοδα από τη διαμετακόμιση θα χαθούν  και για  άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουκρανία.

Το Nord Stream 2 θεωρείται σημαντικό έργο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο για τη Ρωσία να στείλει ρωσικό αέριο στην ΕΕ ανεξάρτητα από το ουκρανικό δίκτυο μεταφορών.

Οι οικονομικές συνέπειες για την Ρωσική αλλά και την Ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι σοβαρές από την μη λειτουργία του Nord Stream 2

Τουρκία και East-Med

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους  αισθάνονται πολυ ικανοποιημένοι από την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στην κατασκευή του East-Med δίνοντας ως εξήγηση ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ως κύριο μέλημα την Τουρκία, αλλά  το πως να σταματήσουν την ισχυροποίηση της Ρωσίας στη Μεσόγειο λόγω της Συρίας, την ώρα που προετοιμάζονταν για τον πραγματικό αγώνα τους ενάντια στην  Κίνα.

Εμμέσως πλήν σαφώς οι Τούρκοι  "βλέπουν"  ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να ρθούν σε αντιπαράθεση μαζί τους για τον East-Med την ώρα που  βρίσκονται σε τόσο μεγάλη "κόντρα" με τη Ρωσία, ενώ  υποστηρίζουν ότι υπήρχε ενθάρρυνση της χώρας τους να μαλακώσει  τη στάση  της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες "παίκτες" στη Μέση Ανατολή, κάτι που  θα ήταν μια πολύ πιο λογική και χωρίς κινδύνους για στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή , λύση.

Εδώ κατά την εκτίμησή μας υπάρχει επιπλέον και μια άλλη εξήγηση για την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από τον East-Med.

Ο εν λόγω αγωγός εφόσον κατασκευαζόταν θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό πρόβλημα της ΕΕ, ανεξαρτητοποιώντας της ενεργειακά από την Ρωσία ,αλλά και από το υγροποιημένο αέριο το οποίο με πλοία μέσω λιμανιών θα την εφοδίαζαν Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, είτε από την Αίγυπτο, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ, είτε από αυτές τις ίδιες τις ΗΠΑ, όπως έπραξαν πρόσφατα .

Η άρση της στήριξης των ΗΠΑ  προε τον East-Med εξάλλου , είχε διαφανεί νωρίτερα, λόγω  της ενεργειακής ώσμωσης Αιγύπτου-Ιορδανίας-Λιβάνου και Αιγύπτου-Ισραήλ, την οποία πατρονάρουν οι ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν όπως και η Ρωσία μια ανεξάρτητη ενεργειακά ΕΕ και αυτός είναι ο βασικότερος ίσως  λόγος απόσυρσης της στήριξης τους στον East-Med, με δεύτερο την μη διασάλευση της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας -Ελλάδας-Κύπρου λόγω της κατασκευής του υπόψιν αγωγού.

Επίλογος

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο East-Med δεν πρόκειται να λειτουργήσει για άγνωστο  χρονικό διάστημα.

Οι ενστάσεις των ΗΠΑ υπήρχαν πριν την Ουκρανικη κρίση και τώρα μετά την κίνηση Πούτιν, περαιτέρω  σαλαμοποίησης της με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των επαρχιών της Νονέτσκ και Λουγκάνκ ούτε λόγος

Αυτά υπάρχει ενδεχόμενο να επαναφέρουν στο προσκήνιο από πλευράς ΕΕ  το ενδιαφέρον κατασκευής του East-Med. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει άμεσα την Αίγυπτο για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Κρήτης ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση μη ευόδωσης του East-Med

Κλείνω λέγοντας πως αν η ΕΕ θέλει να θεωρείται υπερδύναμη θα πρέπει να διασφαλίσει δύο βασικά πράγματα

Το πρώτο είναι η ενεργειακή της ανεξαρτησία-ίδε East-Med και το δεύτερο είναι ο δικός της ανεξάρτητος αμυντικός βραχίονας, ο Ευρωστρατός

Διαφορετικά θα σέρνεται πίσω από ΗΠΑ και Ρωσία, ακολουθώντας τις εξελίξεις και υπομένοντας τις συνέπειες, χωρίς να χαράσει την δική της Παγκόσμια πολιτική

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ