Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Foreign Affairs: «Η ρωσική νίκη στην Ουκρανία δεν είναι φαντασίωση»-Πως θα είναι η επόμενη ημέρα

"Εάν η Ρωσία αποκτήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας ή καταφέρει να την αποσταθεροποιήσει σε μεγάλη κλίμακα, μια νέα εποχή θα ξεκινήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν το διπλό καθήκον να επανεξετάσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να αποφύγουν να εμπλακούν σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο", γράφει σχετικά το περιοδικό Foreign Affairs .

H κρίση στην Ουκρανία οριοθετεί τις δράσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο

«Όλα τα μέρη θα πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες των αντιπάλων με πυρηνικά όπλα σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση. Αυτές οι δύο αποστολές,  δηλαδή η σθεναρή υπεράσπιση της ειρήνης στην Ευρώπη και η συνετή αποφυγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Ρωσία, δεν θα ήταν απαραίτητα συμβατές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής τάξης ασφαλείας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία" επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό

Την ίδια στιγμή, γράφει το Foreign Affairs, για τη Ρωσία, μια νίκη στην Ουκρανία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές και να μην οδηγήσει απαραίτητα σε μια βιώσιμη διευθέτηση. Θα μπορούσε να συνεπάγεται τη συγκρότηση μιας συμβιβαστικής κυβέρνησης στο Κίεβο ή τη διαίρεση της χώρας.

«Από την άλλη πλευρά, η ήττα του ουκρανικού στρατού και η διαπραγμάτευση για την παράδοση της Ουκρανίας θα μπορούσαν ουσιαστικά να μετατρέψουν την Ουκρανία σε ένα ηττημένο κράτος. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και εργαλεία παραπληροφόρησης, με την υποστήριξη της απειλής βίας, για να βλάψει τη χώρα και να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος. Σε οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα, η Ουκρανία θα αποκοπεί ουσιαστικά από τη Δύση», αναφέρει το άρθρο.

"Εάν η Ρωσία επιδιώξει τους πολιτικούς της στόχους στην Ουκρανία, τότε η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα περιοριστεί και οποιαδήποτε αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην ήπειρο θα γίνει επιχείρημα του περασμένου αιώνα", αναφέρει στη συνέχεια

«Αντίθετα, η ασφάλεια στην Ευρώπη θα πρέπει να περιορίζεται στην προστασία των βασικών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όλοι έξω από αυτούς θα μείνουν μόνοι, με εξαίρεση τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια συνειδητή απόφαση να σταματήσει η πολιτική της διεύρυνσης ή της σύνδεσης. αλλά θα είναι μια de facto πολιτική. Με μια υποτιθέμενη πολιορκία από τη Ρωσία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούν πλέον να ακολουθούν φιλόδοξες πολιτικές εκτός των συνόρων τους», ανέφερε το Foreign Affairs, το οποίο συνεχίζει:

"Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα βρίσκονται επίσης σε κατάσταση μόνιμου οικονομικού πολέμου με τη Ρωσία. Η Δύση θα επιδιώξει να επιβάλει ευρείες κυρώσεις, τις οποίες η Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει με μέτρα στον κυβερνοχώρο και ενεργειακό εκβιασμό, δεδομένων των οικονομικών ασυμμετριών."

Η Κίνα μπορεί κάλλιστα να ταχθεί με τη Ρωσία σε αυτή την οικονομική σύγκρουση.

"Με δίκαιες και ανέντιμες μεθόδους, η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τις εκλογές στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναλογίες του Ψυχρού Πολέμου δεν θα βοηθήσουν σε έναν κόσμο με μια "ρωσοποιημένη Ουκρανία. Η Ευρώπη είχε τα hotspots της στα σύνορα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σταθεροποιήθηκε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975. Αντίθετα, η ρωσική κυριαρχία στην Ουκρανία θα άνοιγε μια τεράστια ζώνη αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας από την Εσθονία στην Πολωνία. Ρουμανία και Τουρκία. Όσο αυτό συνεχίζεται, η παρουσία της Ρωσίας στην Ουκρανία θα γίνεται αντιληπτή από τους γείτονες της Ουκρανίας ως προκλητική και απαράδεκτη και για ορισμένους ως απειλή για τη δική τους ασφάλεια." αναφέρει ρηματικά το άρθρο

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη θα υπονομευθεί σοβαρά, καθώς η Γερμανία έχει χτίσει τη μεταπολεμική πολιτική της ταυτότητα στην απόρριψη του πολέμου. Η Γαλλία και η Βρετανία θα αναλάμβαναν την ηγεσία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις με τις συγκριτικά ισχυρές στρατιωτικές τους δυνάμεις και τη μακρά παράδοση στρατιωτικής επέμβασης.

«Στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ το νέο καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Ρωσία που δημιουργήθηκε από τη Μόσχα. Αλλά θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τη Λευκορωσία: θα επιβληθούν κυρώσεις. Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν την ουκρανική εξέγερση, στην οποία η Ρωσία θα απαντήσει με απειλές προς τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η  θέση της Ουκρανίας θα είναι πολύ δύσκολη. Οι πρόσφυγες θα φύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι πολύ πιθανό να είναι εκατομμύρια», προβλέπει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο λέει ότι εκείνα τα τμήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που δεν υπέστησαν άμεση ήττα θα συνεχίσουν να πολεμούν, επαναλαμβάνοντας τον ανταρτοπόλεμο που διέλυσε ολόκληρη αυτή την περιοχή της Ευρώπης κατά τη διάρκεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι νέες κυρώσεις στις τραπεζικές και μεταφορές τεχνολογίας θα είναι σημαντικές και μόνιμες. Σε απάντηση, η Ρωσία θα αντεπιτεθεί, πολύ πιθανόν στον κυβερνοχώρο, καθώς και στον ενεργειακό τομέα. Η Μόσχα θα περιορίσει την πρόσβαση σε κρίσιμα αγαθά όπως το τιτάνιο, του οποίου η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο», γράφει το Foreign Affairs.

Το άρθρο λέει ότι για τη Μόσχα, η οποία βρίσκεται τώρα σε συνεχή αντιπαράθεση με τη Δύση, το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οικονομική βάση και εταίρος στην αντιπαράθεση. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κλιμάκωση στην Ουκρανία θα ωφελήσει τις σινο-ρωσικές σχέσεις. Η φιλοδοξία της Κίνας να γίνει το επίκεντρο της ευρασιατικής οικονομίας θα υπονομευθεί από έναν πόλεμο στην Ευρώπη λόγω της ωμής αβεβαιότητας που φέρνει ο πόλεμος μαζί της.

Πως θα επηρεαστεί η Τουρκία από έναν πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

"Το σοκ μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης θα εγείρει ερωτήματα και στην Άγκυρα. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν θα ωφεληθεί από τη στρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου. Οι ρωσικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή θα μπορούσαν να την ωθήσουν πίσω προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας," προβλέπει το δημοσίευμα.

Το Foreign Affairs καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καθώς εξελίσσεται η κρίση στην Ουκρανία, η Δύση δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία.

«Η ρωσική νίκη στην Ουκρανία δεν είναι επιστημονική φαντασία. Αλλά αν η Δύση μπορεί να κάνει λίγα για να αποτρέψει τη στρατιωτική κατάκτηση της Ουκρανίας, μπορεί να επηρεάσει το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Μπορεί να κάνει την Ουκρανία ένα αποτυχημένο κράτος. Αλλά μπορεί να το κάνει αυτό μόνο διεξάγοντας έναν εγκληματικό πόλεμο και καταστρέφοντας τη ζωή ενός έθνους κράτους που δεν έχει εισβάλει ποτέ στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες η Ευρώπη και  οι σύμμαχοί τους σε άλλα μέρη του κόσμου θα βγάλουν συμπεράσματα και επικρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας. Μέσω των συμμαχιών τους και της υποστήριξης του λαού της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μπορούν να βρουν μια εναλλακτική στους επιθετικούς πολέμους. Οι ρωσικές προσπάθειες να δημιουργήσουν αταξία μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις προσπάθειες της Δύσης να αποκαταστήσει την τάξη», αναφέρει το άρθρο.

Επίλογος

Η ανάλυση του περιοδικού Foreign Affairs ακουμπάει πάρα πολλές πτυχές και επακόλουθα της Ουκρανικής κρίσης

Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι εξελίξεις της θα έχουν πολλές συνέπειες σε περιφερειακά ζητήματα μηδέ εξαιρουμένων των ελληνοτουρκικών, της Συρίας, της Λιβύης, του κουρδικού, του Κοσσόβου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της δημιουργίας του Ευωστρατού και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Όπως τονίσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας η Τουρκία αντιλαμβανόμενη πως βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα προσπαθεί να προωθήσει μια διπλωματική και ειρηνική λύση στη διένεξη Ρωσίας-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει για την Τουρκία, αφού πραγματικά βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση. Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός μας, "μπρος βαθύ και πίσω ρέμα"

Η Τουρκία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και απολαμβάνοντας την ασφάλεια που αυτό του παρέχει έναντι τρίτης χώρας μη μέλους της Συμμαχίας, προσέγγισε τη Ρωσία και "έκανε δουλίτσες μαζί της" σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, εγκαινιάζοντας τη "λυκοφιλία" Πούτιν- Ερντογάν.

Προσέγγισε  φιλικά επίσης  με το Σύμφωνο της Αστάνα εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν , ενώ πήρε και τους Ρωσικούς S-400 την ώρα που μετείχε στο πρόγραμμα των  αμερικανικών μαχητικών F-35.

Παράλληλα προσέγγισε την Ουκρανία και σύναψε μαζί της στρατιωτική συνεργασία, δίνοντας της drone και ζητώντας ως αντάλλαγμα ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, ενώ αγόρασε και το σύστημα αυτοπροστασίας αρμάτων Pullat , με το οποίο "ντύνει" τα άρματα της 1ης Στρατιάς της στην Ανατολική Θράκη, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.

Τώρα ήρθε η ώρα να "γίνει ταμείο" στις φιλοδοξίες και τους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι αν δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν την "έχει για πρόγευμα"

Από την άλλη αν στηρίξει όπως οφείλει ενεργά το ΝΑΤΟ ενάντια στο φίλο της τον Πούτιν θα αντιμετωπίσει το Ρωσικό μένος στη συνέχεια, που δεν είναι ανάγκη να εκδηλωθεί με απευθείας πόλεμο μεταξύ τους στην Μαύρη θάλασσα, αφού  υπάρχει η Συρία και η Λιβύη όπου η Ρωσία θα  επιχειρήσει να σβήσει από το χάρτη την Τουρκία, ενώ στο Αιγαίο θα μπορούσε η Μόσχα να ευθυγραμμιστεί με τις Ελληνικές θέσεις

Ο κύβος ερρίφθει και σε λίγες ημέρες  θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...