Ένοπλες Συρράξεις

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα-Οι πιο ισχυροί στρατοί του 2022-Μέρος Β΄: Η Γαλλία στην 7η θέση, η Βρετανία στην 8η αλλά μόνο λόγω πυρηνικής ικανότητας

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Firepower χρησιμοποιεί 50 μεμονωμένους παράγοντες, για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex μιας δεδομένης χώρας με κατηγορίες που κυμαίνονται από αριθμούς όπλων, ποικιλία όπλων, φυσικούς πόρους, διαθέσιμες βιομηχανίες, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομική σταθερότητα, υλικοτεχνική ικανότητα και γεωγραφία για τον προσδιορισμό της κατάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη που μπήκε στην λίστα μας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποτε παγκόσμια υπερδύναμη, το  Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, ακόμη και αν οι δυνατότητές του έχουν ατροφήσει σοβαρά τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου , οι βρετανικές στρατιωτικές δυνατότητες μειώθηκαν σοβαρά, μια τάση που μόλις πρόσφατα άρχισε να αντιστρέφεται.

Χάρη στην αναζωπυρωμένη Ρωσία  και το ενδιαφέρον να κρατήσει ελεύθερο τον Ινδο- Ειρηνικό, το ΗΒ ώθησε σχεδόν 22 δισεκατομμύρια σε πρόσθετες αμυντικές δαπάνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2020. Αυτό, ο Παγκόσμιος Δείκτης Firepower, ελπίζει να τερματίσει την διαβόητη «εποχή της υποχώρησης»  που έχει δει η Βρετανική επιρροή και η στρατιωτική ισχύς συρρικνώνονται σταθερά δεκαετία με τη δεκαετία.

Μια ανησυχητική έκθεση το 2019, αμφισβήτησε την ικανότητα του βρετανικού στρατού να πολεμήσει και να κερδίσει μια σύγκρουση εναντίον ενός σύγχρονου εχθρού και κατηγόρησε το έθνος, ότι «κρύβεται» πίσω από μια πυρηνική ασπίδα λόγω της ανικανότητάς του να κερδίσει συμβατικές συγκρούσεις.

Ενώ οι βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, με τη διάσημη πτέρυγα Ειδικής Αεροπορίας να είναι μία από τις κορυφαίες μονάδες ειδικών δυνάμεων στον κόσμο, το Βασιλικό Ναυτικό έχει υποφέρει δραματικά, αν και ίσως όχι τόσο άσχημα όσο ο Βρετανικός στρατός που έχει κερδίσει το παρατσούκλι των «οφειλετών», για την έλλειψη εξοπλισμού και την ανάγκη να ανταλλάσει εξοπλισμό με δυνάμεις άλλων εθνών όταν αναπτύσσονται μαζί.  

Παρά αυτές τις συρρικνωμένες δυνατότητες, το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου  παρέμεινε σε καλή κατάσταση, δεδομένης της επένδυσής του σε βαλλιστικά υποβρύχια.

Ωστόσο χωρίς πυρηνική ικανότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επισκιαζόταν εύκολα από την Βραζιλία για να πολεμήσει μαζί με τον σύμμαχό του τις ΗΠΑ, εναντίον της Ρωσίας ή της Κίνας σε μελλοντική σύγκρουση.

Η επόμενη θέση στην λίστα μας καταλαμβάνεται από ένα άλλο ευρωπαϊκό έθνος , που είναι ίσως καλύτερα προετοιμασμένο για την επόμενη μεγάλη σύγκρουση από πολλές άλλες δυνάμεις. Αυτό το έθνος είναι η Γαλλία, η οποία διατηρεί την 7η θέση στην λίστα μας και διαθέτει τον δεύτερο ισχυρό στρατό στην Ευρώπη μετά την Ρωσία.

Αλλά είναι ακριβώς η Ρωσία, που ωθεί μια σημαντική επένδυση στον Γαλλικό στρατό, που θα δει τις δυνατότητές του να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022 και μετά. Η Γαλλία διαθέτει ήδη έναν πολύ ικανό στρατό, οπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα και εξαιρετική εκπαίδευση.

Το ναυτικό της είναι το πιο ικανό από τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με 1 αεροπλανοφόρο, 11 αντιτορπιλικά, 10 υποβρύχια και 11 φρεγάτες. Τρείς αερομεταφορείς ελικοπτέρων έδωσαν επίσης, στην Γαλλία τη δυνατότητα να ξεκινήσει αμφίβιες επιχειρήσεις ως απάντηση σε πιθανή μελλοντική σύγκρουση με την Ρωσία ή ενώ βοηθά τους Αμερικανούς συμμάχους της, σε μια σύγκρουση στον Νότιο Ειρηνικό κατά της Κίνας.

Στη δεκαετία του 2010, η Γαλλία εντόπισε μια σοβαρή έλλειψη δυνατοτήτων για την διεξαγωγή ανεξάρτητων επιχειρήσεων μακριά από τις δικές της ακτές χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ. Ενώ,  αυτό ήταν ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλα τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, η Γαλλία ήταν η μόνη που αντιμετώπισε και διόρθωνε συστηματικά το πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανή να προβληθεί «βίαια» μακριά από την χώρα, με την συμμετοχή της σε διάφορες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Αφρική.

Μια επιθετική επένδυση στον αμυντικό προϋπολογισμό του, κάνει το έθνος να δεσμεύεται να αυξάνει αυτόν τον προϋπολογισμό κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ετησίως από το 2019 και το έθνος επενδύει βαριά σε τεχνολογία επόμενης γενιάς, που θα βοηθήσει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην αιχμή της στρατιωτικής καινοτομίας.

Οι βαριές επενδύσεις στο Γαλλο- Γερνανικό- Ισπανικό Future Combat Air System   και στο Γαλλο- Γερμανικό Main Ground Combat System, θα φέρουν νέα μαχητικά και κύρια άρματα μάχης στον ήδη εντυπωσιακό Γαλλικό στρατό.

Η Γαλλία θα διατηρήσει χωρίς αμφιβολία την 7η θέση, αλλά μόνο η διαρκώς παρούσα απειλή πολέμου θα διατηρήσει τόσο την Γαλλία όσο και την χώρα στην 6η θέση στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής καινοτομίας.

https://youtu.be/ko6qiSKXAGA

Αύριο ακολουθεί το τρίτο μέρος του αφιερώματος 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...