Ένοπλες Συρράξεις

Ο βρετανικός στρατός προειδοποιεί για «πυρηνική επίθεση» από το διάστημα

Καθώς μια ολοένα και πιο φιλόδοξη Κίνα και Ρωσία αναπτύσσουν ισχυρότερες δυνατότητες όπλων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν στόχο στην άλλη πλευρά του πλανήτη μετά από σύντομη έξοδο από την ατμόσφαιρα της γης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τις δυνατότητές τους, τόσο επιθετικές όσο και αμυντικές το "τελικό σύνορο" της ανθρωπότητας,  το διάστημα.

Σύμφωνα με το zerohedge, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημοσίευσε τη στρατηγική διαστημικής άμυνας, η οποία εγείρει το ανησυχητικό φάσμα μιας «εξω-ατμοσφαιρικής πυρηνικής επίθεσης». Ωστόσο, το έγγραφο προσφέρει λίγες συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής.

Το έγγραφο « Defense Space Strategy » του Ηνωμένου Βασιλείου, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, περιγράφει το διάστημα ως ένα πιθανό μελλοντικό πεδίο μάχης, γεμάτο απειλές που κυμαίνονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και αντιδορυφορικά εκθαμβωτικά λέιζερ, μέχρι μια «εξω-ατμοσφαιρική πυρηνική επίθεση».

Μια τέτοια επίθεση, που πιθανώς εκτοξεύτηκε από δορυφόρο σε τροχιά, θα ήταν ένα «μόνιμο συμβάν δολοφονίας», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, δεν διευκρινίζει την πιθανότητα αυτού του είδους επίθεσης, εάν οι αντίπαλοι της Βρετανίας βρίσκονται κάπου κοντά στο να διαθέτουν τέτοιες ικανότητες ή τι σημαίνει ο όρος «μόνιμο συμβάν δολοφονίας» .

Η έκθεση φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται, ότι η ικανότητα μιας κυβέρνησης να διατηρήσει τις ιδιότητες της «καθημερινής ζωής» για τους πολίτες της θα εξαρτάται στο μέλλον από τον έλεγχο του διαστήματος,  μια μάχη στην οποία οι «αντίπαλοι» της Βρετανίας κερδίζουν γρήγορα πλεονέκτημα.

«Η καθημερινή ζωή εξαρτάται από το διάστημα και, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το διάστημα στηρίζει ζωτικής σημασίας τεχνολογίες που κερδίζουν μάχη. Από το διάστημα μπορούμε να παρέχουμε παγκόσμια διοίκηση και έλεγχο, επικοινωνίες, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση, πλοήγηση ακριβείας και πολλά άλλα. Οι αντίπαλοι το καταλαβαίνουν αυτό  και είναι ολοένα και πιο ικανοί να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία, απειλώντας τη στρατηγική μας σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρει η έκθεση.

Πέρα από αυτό, η έκθεση δεν προσφέρει παραδείγματα αμυντικών τεχνολογιών που οι Βρετανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αμυνθούν, αν και προσφέρει δέσμευση «να κατανοήσουν, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τεχνολογίες για την προστασία και την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου» σε περίπτωση διαστημικού πολέμου. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι η Βρετανία σχεδιάζει να επενδύσει σε διαστημική αναγνώριση, από επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων λιρών (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δορυφόρους επιτήρησης «Skynet» έως την εμβάθυνση της εμπλοκής της Βρετανίας στο διαστημικό πρόγραμμα «Olympic Defender» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η τελευταία έκθεση περιγράφει τη Ρωσία και την Κίνα, ως «διεθνείς απειλές», επικαλούμενη τις δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων από τα δύο κράτη τα τελευταία χρόνια. 

Η έκθεση περιελάμβανε μια ειδική ενότητα που προειδοποιούσε για τις αντιδορυφορικές δυνατότητες της Ρωσίας, καθώς και για δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων, που η έκθεση ισχυριζόταν, ότι διέδωσαν συντρίμμια σε χαμηλή τροχιά της γης (φυσικά, η έκθεση δεν αναφέρει παρόμοιες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τον σύμμαχό τους Ινδία).

Δύο φορές το 2020, η Ρωσία συνέχισε τη σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων όπλων Direct Ascent Anti-Satellite και το 2021 η Ρωσία διεξήγαγε μια καταστροφική δοκιμή, που οδήγησε σε τουλάχιστον 1500 ανιχνεύσιμα κομμάτια συντριμμιών σε χαμηλή τροχιά γης που καταδικάστηκε από πολλούς.

«Αυτή η καταστροφική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου από τη Ρωσία, δείχνει μια πλήρη περιφρόνηση για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του διαστήματος. Τα συντρίμμια που προκύπτουν από αυτή τη δοκιμή θα παραμείνουν σε τροχιά, θέτοντας σε κίνδυνο τους δορυφόρους και τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει.

Και ένα για την Κίνα επίσης.

Η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό πρόγραμμα άμεσης ανάβασης κατά του δορυφόρου (DA-ASAT), δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων σε τροχιά που είναι απαραίτητες για όπλα Co-orbital ASAT και ευρέως χρησιμοποιούμενες ηλεκτρονικές και κυβερνοαντιδιαστημικές δυνατότητες.

«Η Κίνα συνεχίζει να διεξάγει δοκιμές του λειτουργικού της... DA-ASAT συστήματος. Ωστόσο, η Κίνα δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί κινητικές δοκιμές για να αποδείξει ότι οι δυνατότητές της DA-ASAT μπορούν να απειλήσουν οποιονδήποτε ... δορυφόρο σε Χαμηλή Γη τροχιά (LEO) και πιθανή Μέση Τροχιά Γης (MEO) και Γεωστατική Τροχιά Γης (GEO) επίσης», αναφέρει.

Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι αρκετά οριστικό: η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να εντείνουν τον σχεδιασμό και τις επενδύσεις τους, γιατί ένας άλλος, πολύ πιο αποφασιστικός «διαστημικός αγώνας» μόλις ξεκίνησε.

Επίσης να αναφέρουμε, ότι η έκθεση έρχεται τέσσερις μήνες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρουσίασε την Εθνική Διαστημική Στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση «εδραιώνει τη φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει ο κορυφαίος πάροχος εμπορικών εκτοξεύσεων μικρών δορυφόρων στην Ευρώπη έως το 2030».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ