Ένοπλες Συρράξεις

Ανάρπαστα! Τα κράτη του Κόλπου σε συζητήσεις με το Ισραήλ για τα περίφημα συστήματα αεράμυνας που κατέχει

Καθώς οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν αυξηθεί, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και πολλών κρατών του Περσικού Κόλπου, για να κατανοήσουν ποια συστήματα αεράμυνας είναι πιο σημαντικά για τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε: Πιο αποτελεσματικό από S-400 & Iron Dome! Ισραήλ: Πρόσθετο στρώμα άμυνας με μια ασπίδα λέιζερ που θα καλύπτει όλη την χώρα.

Το Ισραήλ επιταχύνει την ανάπτυξη αναχαιτιστών που βασίζονται σε λέιζερ για να μειώσει τα υπέρογκα έξοδα για την κατάρριψη εναέριων απειλών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Το οπλικό σύστημα θα χρησιμοποιούσε λέιζερ για την υπερθέρμανση των εισερχόμενων drones ή των τύπων πυραύλων που χρησιμοποιούν οι πολιτοφυλακές Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ένα πρωτότυπο αυτού του συστήματος θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2025.

Αυτό καταδεικνύει, ότι αν και το περίφημο σύστημα Iron Dome του Ισραήλ έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο για τις επιτυχίες του κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων γύρων σύγκρουσης με τη Λωρίδα της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς και έχει διαφημιστεί ως το σύστημα που είναι πιο πιθανό να πωληθεί σε χώρες που ενδιαφέρονται για τέτοιες πλατφόρμες, η Ιερουσαλήμ έχει ποικιλία συστημάτων αεράμυνας.

Το Ισραήλ διαθέτει ήδη ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού «Iron Dome», για την κατάρριψη ρουκετών και ορισμένων πυραύλων κρουζ, «David's Sling» για πυραύλους κρουζ και ορισμένους βαλλιστικούς πυραύλους και «Arrow» για βαλλιστικούς πυραύλους – δυνητικά υπερηχητικά με την αναβάθμιση «Arrow-4».

Αυτή η πολυεπίπεδη  αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ, θεωρείται εντυπωσιακή και έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε  συζητήσεις με τις χώρες του Κόλπου,  που επικεντρώνονται σε κοινές απειλές όπως επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι συζητήσεις επέτρεψαν στους Ισραηλινούς αξιωματούχους, να ισχυριστούν ότι το εβραϊκό κράτος έχει άλλα συστήματα που μπορεί να είναι καλύτερη λύση σε τέτοιες απειλές. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και μια σειρά από άλλες αραβικές χώρες, υπέγραψαν συμφωνίες ομαλοποίησης το 2020 ως μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Είναι επίσης γνωστό, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετώπισαν μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι του Ιράν στην Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του προέδρου του Ισραήλ Isaac Herzog στο Άμπου Ντάμπι και τον Ιανουάριο που σκότωσε τρεις ξένους εργάτες.

Ενώ τα ΗΑΕ διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά συστήματα αεράμυνας μεσαίου προς μεγάλου ύψους, μετά τις επιθέσεις, τόσο η Γαλλία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να αμυνθεί από πυραύλους,  αλλά και το Ισραήλ πρόσφερε επίσης, υποστήριξη στα ΗΑΕ έναντι τέτοιων απειλών.

Το Ισραήλ πρόσφερε επίσης υποστήριξη στα ΗΑΕ έναντι τέτοιων απειλών και ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, επέστρεψε πρόσφατα από ένα ιστορικό ταξίδι στη Μανάμα, όπου υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο Κατανόησης με το Βασίλειο.

Η συμφωνία θα θέσει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που επισημοποιεί τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιτρέποντας αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία σε στρατιωτική εκπαίδευση, η συνεργασία μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών και άλλα.

Σύμφωνα με το jpost, τα συστήματα που μπορεί να έχουν συζητηθεί περιλαμβάνουν το κινητό αμυντικό σύστημα SPYDER του Rafael Advanced Defense System και το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Barak 8 της Israel Aerospace Industries.

Το SPYDER, το οποίο εκτέθηκε στο IDEX 2021 στα τέλη του περασμένου έτους, έχει ήδη αγοραστεί από πολλές άλλες χώρες. Το κινητό σύστημα ενσωματώνει τους προηγμένους πυραύλους Python-5 και I-Derby της Rafael για να παρέχει προστασία μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας έναντι μιας σειράς απειλών, όπως αεροσκάφη επίθεσης, πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, όπλα stand-off και άλλα.

Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί ωφέλιμο φορτίο ηλεκτρο-οπτικής παρατήρησης και επικοινωνία ασύρματης σύνδεσης δεδομένων, μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα έως και 80 χιλιόμετρα μακριά υπό όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το σύστημα Barak-8 MR-SAM, είναι σε θέση να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη σε εμβέλεια 50-70 χιλιομέτρων, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να υπερασπίζεται τα ναυτικά πλοία έναντι μυριάδων αερομεταφερόμενων απειλών μικρού έως μεγάλου βεληνεκούς, όπως εισερχόμενους πυραύλους, αεροπλάνα, και drones τόσο σε χαμηλά όσο και σε μεγάλα υψόμετρα.

Επιπλέον, υπάρχουν επίσης πολλά ισραηλινά συστήματα αντι-drone που μπορεί να είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του Rafael's Drone Dome, το οποίο περιγράφεται από την εταιρεία ως «σύστημα από άκρο σε άκρο, σχεδιασμένο να παρέχει αποτελεσματική άμυνα εναέριου χώρου έναντι εχθρικών drones που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες, να εκτελεί εναέριες επιθέσεις, να συλλέγει πληροφορίες και άλλες εκφοβιστικές δραστηριότητες». 

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, ότι η καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πυραύλους αέρος-αέρος, είναι μια δαπανηρή τακτική για την Σαουδική Αραβία  και προσπαθεί να βρει τρόπο να εγκαταλείψει την κατάρριψη drones με πυραύλους εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα AMRAAM είναι αποτελεσματικά στο να απομακρύνουν τα αργά, χαμηλής πτήσης drones που στέλνουν οι Χούτι και οι σαουδαραβικές δυνάμεις, έχουν δημοσιεύσει πολλά βίντεο με αναχαιτίσεις στο διαδίκτυο . 

Το πρόβλημα με τη χρήση τέτοιων πυραύλων, ενάντια στα αεροσκάφη χαμηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται σε γκαράζ των Χούτι, είναι ότι βάζουν σε πολύ λάθος πλευρά την Σαουδική Αραβία στην καμπύλη κόστους. Αυτή είναι μια μορφή ασύμμετρου πολέμου: οι Χούτι επιβάλλουν τεράστιο κόστος στους Σαουδάραβες αντιπάλους τους, με πολύ μικρό κόστος για τους εαυτούς τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...