Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναγνώρισε, ότι το αμυντικό του σύστημα Iron Dome είναι πολύ ακριβό και η χώρα επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας λέιζερ για να την προστατεύσει από επιθέσεις με πυραύλους.
Ο Naftali Bennett ,είπε σε συνέδριο ασφαλείας ότι η νέα γενιά τεχνολογίας, ένας "τείχος λέιζερ", θα παρουσιαστεί εντός ενός έτους στο νότιο Ισραήλ. Λίγα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα του συστήματος, αλλά το σύστημα τελικά αναμένεται να αναπτυχθεί στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα και να στείλουν ένα αποτρεπτικό μήνυμα στο αρχαίο εχθρό Ιράν και τους πληρεξούσιους του.
«Αν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε έναν πύραυλο ή έναν πύραυλο με ηλεκτρικό παλμό που κοστίζει λίγα δολάρια, ουσιαστικά θα εξουδετερώσουμε τον δακτύλιο πυρός που έχει στήσει το Ιράν», είπε ο Μπένετ στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Αυτή η νέα γενιά της αεράμυνας μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τους φίλους μας στην περιοχή».
Τεχνολογία λέιζερ: Πώς θα λειτουργήσει
Το Ισραήλ αποκάλυψε ότι το Iron Dome πριν από μια δεκαετία, ήταν μια μεγάλη επιτυχία, με ποσοστό αναχαίτισης 90% έναντι εισερχόμενων πυραύλων κατά τη διάρκεια τεσσάρων πολέμων εναντίον μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, στην ομιλία του, ο Μπένετ είπε ότι το σύστημα περιορίζεται από την υψηλή τιμή του, η οποία είναι εν μέρει εγγυημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αξιωματούχοι της άμυνας είχαν αρχικά σχεδιάσει η τεχνολογία λέιζερ να είναι έτοιμη σε περίπου δύο χρόνια.
Η τεχνολογία λέιζερ προορίζεται να συμπληρώσει το Iron Dome και άλλα συστήματα για την αντιμετώπιση νέων απειλών. Ο Μπένετ, είπε ότι κάποιος στη Γάζα μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο προς το Ισραήλ για μερικές εκατοντάδες δολάρια, αλλά κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να τον αναχαιτίσει.
Ο στρατός του Ισραήλ θα αρχίσει να δοκιμάζει αυτό που έχει σχεδιαστεί για να γίνει «τείχος λέιζερ» εναντίον πυραύλων, ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ και άλλες χώρες, ενάντια στις απειλές από το Ιράν, το οποίο έχει αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν το Ισραήλ.
Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι, έχουν μιλήσει στο παρελθόν για επιτυχείς δοκιμές αμυντικών συστημάτων λέιζερ τοποθετημένων σε αεροσκάφη με στόχο την αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το σύστημα λέιζερ, έχει περιγραφεί ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει απειλές μεγαλύτερης εμβέλειας σε μεγάλα υψόμετρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Άμυνας, αναχαίτισε επιτυχώς drones με το ισχυρό αερομεταφερόμενο σύστημα λέιζερ που εγκαταστάθηκε σε ελαφρά αεροσκάφη τον Ιούνιο. Το σύστημα κατέρριψε πολλά UAV σε εμβέλεια ενός χιλιομέτρου με ποσοστό επιτυχίας 100%. Το υπουργείο σκοπεύει να κατασκευάσει ένα λέιζερ ισχύος 100 κιλοβάτ, που θα έχει αποτελεσματική εμβέλεια 20 χλμ.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, θα τελειώσουν χωρίς συμφωνία, γιατί αυτή η συμφωνία είναι «κακή» για το Ισραήλ.
Εξ αυτού, μια εκστρατεία για την αποδυνάμωση του Ιράν έχει ξεκινήσει σε όλες τις διαστάσεις: πυρηνική, οικονομική, κυβερνοχώρο, ανοιχτές και μυστικές ενέργειες, μόνο του ( Ισραήλ ) και σε συνεργασία με άλλους. Το Ισραήλ πιστεύει, ότι όσο πιο αδύναμο είναι το Ιράν, τόσο πιο αδύναμοι είναι οι πληρεξούσιοί του.
«Η άρση των κυρώσεων και η πλημμύρα του (Ιρανικού) καθεστώτος με δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει περισσότερους πύραυλους, περισσότερα UAV, περισσότερα τρομοκρατικά κελιά, περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις προπαγάνδας», είπε ο Μπένετ.
Ο Μπένετ, είπε ότι τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και της Ιερουσαλήμ, «δεν αλληλεπικαλύπτονται πάντα», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μειώνεται.
«Τα μάτια τους ( ΗΠΑ ) είναι επί του παρόντος στραμμένα στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας και μακροπρόθεσμα βρίσκονται σε στρατηγική σύγκρουση με την Κίνα», είπε.
Ο φόβος του Ισραήλ είναι ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, μπορεί να καλυφθεί από δυνάμεις τρόμου και μίσους, και θα μπορούσε να καλυφθεί από το Ισραήλ.
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ στην περιοχή, θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας «πολυδιάστατης συμμαχίας» ενάντια στις δυνάμεις που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.