Παγκοσμιοποίηση

Διπλωματικός Φεβρουάριος! Tι θα προσπαθήσει να πετύχει ο Ερντογάν σε συναντήσεις με τους Προέδρους Ρωσίας-ΗΑΕ-Ισραήλ

Διπλωματικός πυρετός στην  Τουρκία, αφού το επόμενο χρονικό διάστημα ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συναντήσεις κορυφής με Ρωσία-ΗΑΕ-Ισραήλ, ενώ έχουμε κα την κρίσιμη επίσκεψη στην Ουκρανία!

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Ουκρανία, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου, προγραμματίζονται συνομιλίες για νέα συνεργασία.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουκρανία θεωρείται επίσης μια ευκαιρία για την αύξηση του εμπορικού όγκου και την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ). Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί για την 30ή επέτειο των σχέσεων Τουρκίας-Ουκρανίας, έχει στόχο να πραγματοποιηθεί στο Κίεβο το 10ο Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών

Η συνάντηση με τον Πούτιν

Στην Τουρκία αναμένεται να έρθει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση  θα δοθούν μηνύματα  από την  Τουρκία , ότι μπορεί να είναι μεσολαβητής στην ένταση  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία  για την Ουκρανία,  ώστε να γίνει προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στην περιοχή και να μην μετατραπεί σε καυτή σύγκρουση.

Εκτός όμως από την ένταση με την Ουκρανία στη  συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Πούτιν αναφέρεται ότι συζητηθεί , η αγορά νέας συστοιχίας  S400, η ​​προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, η Συρία και άλλα  περιφερειακά θέματα.

Ανταποδοτική επίσκεψη στα ΗΑΕ με άρωμα στρατιωτικής συνεργασίας;

Ο Τούρκος  Πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ανταποδοτική επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14-15 Φεβρουαρίου, μετά από  ένα κενό στις σχέσεις των δύο χωρών για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 4,5 ετών.

Κατά τις επαφές στην Άγκυρα του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohammed bin Zayed en-Nahyan, τον Νοέμβριο όταν είχε επισκεφθεί την Τουρκία, υπογράφηκαν συμφωνίες που αφορούσαν άμεσες επενδύσεις σε 9 τομείς.

 Εν τω μεταξύ ο Μοχάμεντ μπιν Αχμέντ αλ Μπεβάρντι, Υπουργός Επικρατείας Αμυντικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), συζήτησε τη συνεργασία στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα με τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Άμπου Ντάμπι Tugay Tunçer.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM, ο Μπεβάρντι δέχθηκε τον Τούντσερ στο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Matar Salim ez-Zahiri και στελέχη του υπουργείου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που θα εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο Μπεβάρντι τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ σε διάφορους τομείς, ιδίως στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα.

Ο Tunçer, από την άλλη, εξέφρασε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ σημείωσαν άλμα μετά την επίσκεψη του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2021.

"Νέα εποχή" με το Ισραήλ

Επίσης, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Γιτζάκ Χέρτζογκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία αυτόν τον μήνα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την επίσκεψη Χέρτζογκ ως μια θετική εξέλιξη λέγοντας: «Με αυτήν την επίσκεψη, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας».

Επίσκεψη Πρωθυπουργού Λιβάνου και Αντιπροέδρου της Λιβύης στην Τουρκία

Ο Χουσεΐν αλ Κατράνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Τουρκία στα τέλη αυτού του μήνα. Από την άλλη, σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έρχεται στην Τουρκία για να έχει επίσημες συναντήσεις. Ο Μικάτι θα έχει επισκεφθεί την Τουρκία για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία αντιλαμβανόμενη πως βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα προσπαθεί να προωθήσει μια διπλωματική και ειρηνική λύση στη διένεξη Ρωσίας-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Η Τουρκία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και απολαμβάνοντας την ασφάλεια που αυτό του παρέχει έναντι τρίτης χώρας μη μέλους της Συμμαχίας, προσέγγισε τη Ρωσία και "έκανε δουλίτσες μαζί της" σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, εγκαινιάζοντας τη "λυκοφιλία" Πούτιν- Ερντογάν.

Προσέγγισε  φιλικά επίσης  με το Σύμφωνο της Αστάνα εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν , ενώ πήρε και τους Ρωσικούς S-400 την ώρα που μετείχε στο πρόγραμμα των  αμερικανικών μαχητικών F-35.

Παράλληλα προσέγγισε την Ουκρανία και σύναψε μαζί της στρατιωτική συνεργασία, δίνοντας της drone και ζητώντας ως αντάλλαγμα ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, ενώ αγόρασε και το σύστημα αυτοπροστασίας αρμάτων Pullat , με το οποίο "ντύνει" τα άρματα της 1ης Στρατιάς της στην Ανατολική Θράκη, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι  αν στηρίξει όπως οφείλει ενεργά το ΝΑΤΟ ενάντια στο φίλο του  Πούτιν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα  να αντιμετωπίσει το Ρωσικό μένος στη συνέχεια, που δεν είναι ανάγκη να εκδηλωθεί με απευθείας πόλεμο μεταξύ τους , αφού υπάρχει η Συρία και η Λιβύη για αυτό

Αυτό επιχειρεί να  αποφύγει ο Ερντογάν γιαυτό και θα συναντηθεί με τον Πούτιν,  ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να τον δελεάζει με αγορά ρωσικών όπλων, απειλώντας άμεσα  με αυτόν τον τρόπο ΗΠΑ κκαι ΝΑΤΟ  για να τον εξοπλίσουν

Αναφορικά με το Ισραήλ  ο Ερντογάν επιχειρεί επαναπροσέγγιση . 

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι το Ισραήλ να συναινέσει στην κλοπή της Κυπριακής ΑΟΖ και στο διαμερισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της, στη βάση του Win-Win.

Το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη της Τουρκία αναφορικά με τη διοχέτευση του φυσικού αερίου του, σε περίπτωση μη κατασκευής του Εast-Med, αφού αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Αιγύπτου με τον υπάρχοντα  αγωγό Ισραήλ-Αιγύπτου και εκείθεν προς Κρήτη με αγωγό που θα κατασκευαστεί παράλληλα με την όδευση του καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο στην Κρήτη και εκείθεν στην ΕΕ.

Το Ισραήλ  ωστόσο ούτε αδύναμη μνήμη έχει ούτε ασκεί κοντόφθαλμη πολιτική

Γνωρίζει ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του Ιράν, της Χαμάς  και άλλων εξτρεμιστικών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων και  είναι καθαρά αντισημιτική χώρα , εχθρός της Δύσης στην οποία τυπικά και μόνο ανήκει ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Για αυτούς τους δύο λόγους δεν πιστεύει στην τουρκική προπαγάνδα που επιχειρείται μέσω των ΜΜΕ της τα οποία πριν μήνες όταν διεξαγόταν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έγραφαν πύρινα άρθρα κατά του Ισραήλ, ανεβάζοντας το αντιεβραϊκό συναίσθημα στα ύψη στον τουρκικό λαό

Αναφορικά με τη προσέγγιση ΗΑΕ-Τουρκίας , το Αμπού Ντάμπι  δηλώνει ότι επιδιώκει βαθύτερους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι έχουν επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο τουρκικό ηλεκτρονικό παντοπωλείο Getir και στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol. 

Επίλογος

Όλα τα παραπάνω μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν, αφού υπάρχουν  "στενάχωρα" για την Τουρκία ζητήματα  και τα οποία θα διαμορφώσουν εν πολλοίς τις μελλοντικές εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ , Τουρκίας-ΗΑΕ

Αυτά είναι η Συρία, η Λιβύη και η ΝΑ Μεσόγειος, όπου οι διαφορές  της Τουρκίας με Ισραήλ και ΗΑΕ  εξακολουθούν να υφίστανται και οι Τούρκοι δεν δείχνουν να υποχωρούν

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...