Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ισραήλ: Βομβαρδίζει τη Συρία και η Ρωσία «κλείνει» τα μάτια

Είναι ανοιχτό μυστικό ότι η Μόσχα, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επιτρέπει στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές τόσο κατά του συριακού στρατού όσο και εναντίον των ιρανικών πολιτοφυλακών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. 

Η κυριαρχία της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας βοήθησε να στραφεί η σύγκρουση προς όφελος του Άσαντ, οπότε γιατί επιτρέπει στο Ισραήλ να διεξάγει ανεμπόδιστα τις επιχειρήσεις του;

Η Ρωσία έχει αναπτύξει το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας S-400 στη Συρία, αλλά το εξελιγμένο όπλο δεν φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στα ισραηλινά αεροσκάφη. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 28 Δεκεμβρίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο συγκρότημα εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λαττάκειας, σε ένα τμήμα της Συρίας όπου η Ρωσία διατηρεί την κύρια ναυτική της βάση. Τα χτυπήματα έπληξαν μια περιοχή που πιστεύεται ότι φιλοξενεί αποστολές ιρανικών όπλων.

Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει το φορτίο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά ήταν προφανώς λιγότερο επιτυχημένη από την τελευταία αεροπορική επιδρομή, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές. 

Εκείνο το βράδυ, ούτε τα ρωσικά S-400 ούτε τα συστήματα αεράμυνας της Συρίας επιχείρησαν να πλήξουν τα ισραηλινά αεροπλάνα. Η αλήθεια είναι, ότι η Ρωσία δεν ενεργοποιεί ποτέ τα συστήματα αεράμυνας κατά των ισραηλινών αεροσκαφών. Αυτή η παθητικότητα πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το asiatimes, αφού το Κρεμλίνο ξεκίνησε τη στρατιωτική του περιπέτεια στη Συρία το 2015, κατέληξε σε συμφωνία με το εβραϊκό κράτος: Το Ισραήλ φέρεται να δεσμεύτηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων του σε ιρανικές πολιτοφυλακές και συριακούς στρατιωτικούς στόχους. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να αποκρούσει τις ισραηλινές επιθέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κρεμλίνου, ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος κατέβαινε για να προσγειωθεί στην Αεροπορική Βάση Χμεϊμίμ, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Λαττάκεια, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα ισραηλινά πλήγματα, ως εκ τούτου η συριακή αεράμυνα δεν ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει την επίθεση.

Για τον Άσαντ και τους Ιρανούς, το Κρεμλίνο λειτουργεί ως αναξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος. Το 2010 η Μόσχα αρνήθηκε να πουλήσει συστήματα αεράμυνας S-300 στην Τεχεράνη, λυγίζοντας υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Το 2019, η Ρωσία απέρριψε και πάλι ένα αίτημα του Ιράν να αγοράσει συστήματα S-400, ανησυχώντας ότι η πώληση θα πυροδοτούσε περισσότερη ένταση στη Μέση Ανατολή.

«Ακόμη και τώρα που το εμπάργκο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αποστολές συμβατικών όπλων στο Ιράν δεν ισχύει πλέον, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο εάν η Μόσχα θα πουλήσει τους S-400 στην Τεχεράνη. Το Κρεμλίνο φέρεται να ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει παρέχοντας εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν φόβοι για επικείμενο πόλεμο με τη Ρωσία», αναφέρει το asiatimes.

Επομένως, για να μην διακινδυνεύσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ, η Ρωσία πιθανότατα θα απέχει από μια βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν. 

Όπως είπε πρόσφατα ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Meir Ben-Shabbat, η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη του Ισραήλ ότι το Ιράν είναι «αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή». Τόνισε επίσης, ότι η θέση της Μόσχας για το Ιράν είναι πιο κοντά στη θέση του Ισραήλ παρά σε αυτό που αποκαλύπτεται δημόσια.

Η παθητική θέση της Ρωσίας σχετικά με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι το Κρεμλίνο δεν είναι διατεθειμένο να βλάψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ για χάρη της συμμαχίας του με τη Συρία και μιας πιθανής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ιράν. 

Εξάλλου οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, περιπλέκονται ιστορικά γύρω από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ίδρυση του Ισραήλ και τη μετανάστευση των Ρώσων Εβραίων για να ζήσουν εκεί.

«Υπάρχουν έως και 1,5 εκατομμύριο Ρωσόφωνοι Ισραηλινοί στο εβραϊκό κράτος και ορισμένοι Ρώσοι ολιγάρχες, όπως ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Γερμανός Χαν, έχουν λάβει την ισραηλινή υπηκοότητα», αναφέρει το asiatimes.

Δεδομένου ότι οι ολιγάρχες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρωσική πολιτική, και η Μόσχα στοχεύει να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες στη Μέση Ανατολή, το Κρεμλίνο αναμένεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη Δαμασκό να απαντήσει στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η Συρία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις και η Τεχεράνη, από την πλευρά της, δεν είναι σε θέση να πιέσει τη Μόσχα να επιτρέψει στους πληρεξούσιους του Ιράν να χρησιμοποιήσουν το συριακό έδαφος ως βάση εναντίον του Ισραήλ.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να ισορροπεί μεταξύ του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης (Συρία, Ιράν και πολιτοφυλακές πληρεξούσιων της Τεχεράνης) και τον αρχαίο εχθρό τους το Ισραήλ. Αλλά οι ιστορικοί και οι σημερινοί δεσμοί σημαίνουν ότι η ισορροπία είναι πιο πιθανό να ανατραπεί υπέρ του Ισραήλ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ