Ένοπλες Συρράξεις

Παραμένουν «σημαντικές διαφορές» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μετά τις συνομιλίες

Μια τετράωρη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες ήταν μέρος μιας διπλωματικής ώθησης με στόχο τη Ρωσία, η οποία έχει τοποθετήσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Μια συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων τη Δευτέρα ήταν ασαφής.

Σύμφωνα με το tass, «επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexander Fomin. Το ΝΑΤΟ εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την Αναπληρώτρια Γραμματέα Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και εκπροσώπους 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες».

Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ δήλωσε  ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» μεταξύ του μπλοκ και της Ρωσίας μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών, με στόχο την αναστολή μιας περαιτέρω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

«Οι διαφορές μας δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες στα κεντρικά γραφεία του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

Ο  Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προέτρεψαν τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση στην Ουκρανία», όπου σχεδόν 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της.

Και είπε, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την άρνησή τους να αποδεχθούν τα ρωσικά αιτήματα για διακοπή της περαιτέρω διεύρυνσης με χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία και να αποσύρουν όλα τα συμμαχικά στρατεύματα από τα μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

«Αυτή δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση, αλλά ακριβώς γι' αυτό ήταν τόσο σημαντική αυτή η συνάντηση», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία, είχαν «μια πολύ σοβαρή και άμεση ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Η συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ήταν ο δεύτερος σταθμός σε ένα διπλωματικό roadshow που επικεντρώθηκε στο Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη τη Δευτέρα μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων. Η διπλωματία υψηλού επιπέδου διαφαίνεται αν ο Ρώσος πρόεδρος  Πούτιν, θα εισβάλει στην Ουκρανία καθώς προσπαθεί να πιέσει τη Δύση να ανακόψει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη ή να αποκλιμακώσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει να διαπραγματευτεί, καθώς τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλές για τιμωρία οικονομικών κυρώσεων και ακόμη και νέες αναπτύξεις σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, αμφισβήτησαν τη σοβαρότητα της δέσμευσης της Μόσχας σε διπλωματική λύση. Ωστόσο, είπαν ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν ευρύτερα ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αποθεμάτων, της ανάπτυξης πυραύλων, των ορίων στις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, της καλύτερης ασφάλειας στη θάλασσα και στον αέρα και μεγαλύτερη διαφάνεια για τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Καθώς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, η Wendy R. Sherman, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών που ηγήθηκε της αμερικανικής πλευράς στη Γενεύη, έγραψε στο Twitter : «Επαναβεβαίωσα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς συστήματος και της ευρωπαϊκής ασφάλειας: Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέγει το δικό της μονοπάτι».

https://twitter.com/DeputySecState/status/1481245216287838208?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1481245216287838208%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2Flive%2F2022%2F01%2F12%2Fworld%2Frussia-ukraine-nato-us

Το ΝΑΤΟ έχει 30 μέλη και έτσι, κατά μία έννοια, η συνάντηση ήταν 30 εναντίον ενός. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και η συμμαχία υποσχέθηκε το 2008 ότι θα γίνει κάποια μέρα.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι ήθελαν να διατηρήσουν την εστίαση στη μεγάλη και συνεχή στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, αντί στις ρωσικές επιθυμίες να αναγκάσουν μια επαναδιαπραγμάτευση της μεταψυχροπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, ο Ryabkov, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής πλευράς, αρνήθηκε ότι η Ρωσία είχε οποιαδήποτε πρόθεση για νέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ταυτόχρονα, ο  Ryabkov προειδοποίησε ότι εάν η Δύση δεν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αποσύρει το αποτύπωμα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και να απορρίψει οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει απροσδιόριστες συνέπειες που θα έβαζαν την «ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης» σε κίνδυνο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ