Ένοπλες Συρράξεις

Παίζουν τον...παπά με ρωσικό υποβρύχιο στην Μεσόγειο ενώ ΗΠΑ και Ρωσία συνομιλούν στην Γενεύη

Σήμερα ξεκινούν στη Γενεύη οι ρωσοαμερικανικές διαβουλεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας  και τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Sergey Ryabkov και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Alexander Fomin, έφτασε στη Μόνιμη Αποστολή των ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Η θέση της Μόσχας στις συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας με την Ουάσιγκτον είναι ανένδοτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για συμβιβασμούς, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο Channel One.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για συμβιβασμούς. Η Ρωσία έχει έρθει εδώ με μια σαφή θέση, η οποία περιέχει μια σειρά από πτυχές που, κατά την άποψή μου, είναι εύκολα κατανοητές και διατυπώνονται τόσο ξεκάθαρα, ιδιαίτερα σε ανώτατο επίπεδο, ώστε είναι αδύνατο να παρεκκλίνουμε από τις προσεγγίσεις μας" επεσήμανε.

Υπάρχουν τρία μεγάλα γεγονότα, στα οποία οι δυτικοί σύμμαχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει επιτέλους σε μια αποκλιμάκωση :  η σημερινή  πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων, χωρίς οι τελευταίοι  όμως να έχουν υποχωρήσει, στην παρουσία της ΕΕ στη συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ ολόκληρου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και τέλος  στην συνάντηση την Πέμπτη στη Βιέννη, όλων των μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία θα παραστεί στο μεταξύ ως μέλος του θεσμού και η ίδια η Ουκρανία,  η οποία αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο ανάφλεξης της τρέχουσας σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι απειλές από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πρέπει να είναι πολλές, αξιόπιστες και με μεγάλο βάρος στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, ώστε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να πειστεί ότι δεν ενδιαφέρεται να βυθίσει την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο σε έναν πόλεμο ανυπολόγιστων συνεπειών.

Ας θυμηθούμε ότι ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει έως και 175.000 στρατιώτες και ένα τρομερό οπλοστάσιο μάχης κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας, ότι έχει μοιράσει 100.000 ρωσικά διαβατήρια στον πληθυσμό των αυτονομιστικών περιοχών του Λούγκανσκ και του Ντόνετσκ και ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του, αύξησαν σταδιακά την προπολεμική ρητορική.

Ενδεικτικό είναι, ότι το κυνήγι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για το ρωσικό υποβρύχιο Novorossiysk  που συνεχίζεται για έβδομη μέρα, αλλά ακόμη δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Avia.Pro, το ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς η εξαφάνιση των ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων με πυραύλους Caliber αποτελεί σοβαρή απειλή για αυτούς.

Πριν από μια εβδομάδα, ένα υποβρύχιο εμφανίστηκε ξαφνικά μεταξύ της ιταλικής Σικελίας και της Μάλτας, αλλά στη συνέχεια βυθίστηκε ξανά στα βάθη της Μεσογείου και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Είναι γνωστό με βεβαιότητα, ότι δεν πέρασε τη Διώρυγα του Σουέζ και τον Βόσπορο και επίσης δεν εμφανίστηκε στα ανοικτά των συριακών ακτών, σύμφωνα με τις υποθέσεις δυτικών ειδικών.

Τώρα πιστεύουν ότι το Νοβοροσίσκ κρύβεται κάτω από το νερό κοντά σε μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου, που οι ΗΠΑ έφεραν στη Μεσόγειο για να επιδείξουν «υποστήριξη στην Ουκρανία». Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η Ρωσία να το έστειλε για να αποκλείσει πιθανά πλήγματα εναντίον του Ντονμπάς από  το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Με άλλα λόγια, από την εξέταση και ανάλυση όλων αυτών των γεγονότων και δηλώσεων, φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος χτίζει μια υπόθεση για να επιτεθεί στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στα αιτήματά του . 

Ο Σεργκέι Σόγκου, ο υπουργός Άμυνας, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα ότι «προετοίμασαν μια πρόκληση στα ρωσικά σύνορα με χημικά όπλα».

Παράλληλα για τη Ρωσία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να αποτρέψει την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία από την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Τέλος υπάρχουν πολλές αναφορές, ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ξεχωριστή χώρα από τη Ρωσία. Εξάλλου  δεν έχει περάσει  καιρός από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία τον Μάρτιο του 2014 και την επακόλουθη προσάρτησή της από την Ρωσία . Εκείνες τις μέρες, η ρητορική του Πούτιν ήταν ακριβώς η ίδια με αυτή που είναι τώρα: η Κριμαία ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας, τόσο στις καρδιές όσο και στο μυαλό των ανθρώπων. Το ίδιο πράγμα που επαναλαμβάνει σχεδόν ασταμάτητα από τον περασμένο Ιούλιο: «Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, ένα ενιαίο σύνολο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ