Φαίνεται ότι οι εξαγωγικές εκδόσεις τουρκικών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν είναι οι ίδιες με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό και δεν θα αποτελέσουν ποτέ κίνδυνο για την Τουρκία στο μέλλον, καθώς το υπουργείο Άμυνας, πρέπει να εγκρίνει τυχόν πωλήσεις όπλων σε ξένη χώρα αφού λάβει γνώμη από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το nordicmonitor, οι αποκαλύψεις έγιναν από τον İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), «η Τουρκία ξέρει τι κάνει. Η Τουρκία δεν θα κάνει ένα βήμα που θα θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο», είπε.
Οι δηλώσεις του Ντεμίρ, πρόσφεραν ενδείξεις για τα μυστικά εξαγωγικά οπλικά προγράμματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που προφανώς είναι εφοδιασμένα με αυτό που οι ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας αποκαλούν διακόπτη kill, που ενεργοποιείται εξ αποστάσεως από τον κατασκευαστή, για να καταστήσει τα όπλα άχρηστα σε περίπτωση σύγκρουσης.
Πολλές χώρες εξαγωγής όπλων χρησιμοποιούν έναν ή πολλαπλούς διακόπτες kill, στις εκδόσεις εξαγωγής των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας που πωλούν. Αυτά τα κρυφά σχέδια είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν. Ακόμα κι αν ανακαλυφθούν, δεν είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθούν ή να αποσυνδεθούν γιατί κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το ίδιο το σύστημα.
Είναι γνωστό, ότι ο τουρκικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο στην Τουρκία όσο και σε πολλές ζώνες μάχης όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Τουρκία επίσης, εξήγαγε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στην Ουκρανία, την Πολωνία, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, την Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, προβλημάτισαν επίσης δεκάδες αμερικανούς νομοθέτες που κάλεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία αμερικανικών drone στην Τουρκία, εν αναμονή επίσημης έρευνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των προγραμμάτων drone της Τουρκίας σε πολλά μέρη του κόσμου.
Να υπενθυμίσουμε, πως οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην SSB, τον πρόεδρό της Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους της SSB για την αγορά από την Τουρκία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία.
Ο Καναδάς ανέστειλε το 2020 και αργότερα μπλόκαρε τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στην Τουρκία, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι η καναδική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είχε παραδοθεί για χρήση σε συγκρούσεις.
Η συνεχιζόμενη μεταφορά τέτοιας τεχνολογίας, φαίνεται να παραβιάζει τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να παραβιάζει τις κυρώσεις CAATSA που έχει επιβάλει το Κογκρέσο στην Τουρκία, ειδικά την Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) (Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών).
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Τουρκίας για το 2021, που ανακοινώθηκαν από τη Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων στις αρχές Δεκεμβρίου, οι πωλήσεις όπλων της Τουρκίας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις αφρικανικές χώρες.
Τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα αξίας 2,793 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 39,7 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ετοιμάζεται να σημειώσει νέο ρεκόρ κλείνοντας φέτος με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πρώτη φορά, ο αμυντικός τομέας είχε μερίδιο 1,8% στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2021.
Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να αντικαταστήσει τα εισαγόμενα ανταλλακτικά για τα προγράμματα drone της, με τοπικά κατασκευασμένα με κάποιο βαθμό επιτυχίας.
Που στοχεύει
Ίσως αυτή η αναφορά του Ντεμίρ, είχε να κάνει για να κατεβάσει τους τόνους αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, καθώς έγινε γνωστό από την τουρκική star, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως την αναβίωση του στρατηγικού μηχανισμού.
Ο Τσαβούσογλου, προσπαθεί να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ πριν από τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Εξ άλλου, μία άλλη συνάντηση που αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του νέου έτους για το φλέγον ζήτημα των F-35, είναι αυτή του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που θα διεξαχθεί πιθανότατα στην Ουάσινγκτον.