Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σύμμαχοι στους μπελάδες! Τουρκία και Πακιστάν με παροπλισμένα F-16 και αδιέξοδο με την αγορά Rafale αντίπαλων χωρών

Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει, για να τεθεί σε λειτουργία το εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο 1 ως INS Vikrant τον Αύγουστο του 2022, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές του μαχητικού Rafale-Maritime στο Shore Based Test Facility στο INS Hansa στη Γκόα στις 6 Ιανουαρίου και μετά θα αποφασιστεί το καλύτερο πολεμικό αεροπλάνο που ταιριάζει στο μεταφορέα 40.000 τόνων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, το μαχητικό Rafale-M θα υποβληθεί σε εντατική δοκιμή  για σχεδόν 12 ημέρες για να αξιολογηθεί εάν το μαχητικό αεροσκάφος είναι το καταλληλότερο για το IAC-1.  Το μαχητικό Rafale M είναι το κύριο οπλικό σύστημα για το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και έχει επίσης δείξει τη διαλειτουργικότητά του με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα το 2008.

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το αμερικανικό μαχητικό F-18 Hornet στις ίδιες εγκαταστάσεις, προφανώς τον Μάρτιο ως εναλλακτική επιλογή του μαχητικού Rafale-M.

Ωστόσο, το μαχητικό-βομβαρδιστικό Boeing διανύει μια κακή εμπορική περίοδο (με αποτυχίες σε Ελβετία, Φινλανδία και Καναδά, τρεις χώρες εξοπλισμένες με F/A-18 Hornets), που είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος πάντων, εάν οι δοκιμές Rafale M είναι επιτυχείς, τότε το Ινδικό Ναυτικό θα μπορούσε να μισθώσει τέσσερα ή πέντε από τη Γαλλία όπως αναφέρουν  οι Hindustan Times.

Ο στόχος θα ήταν επομένως, να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ινδική ναυτική αεροπορία με τα  μαχητικά MiG-29K, που αποκτήθηκαν από τη Ρωσία. Η συντήρηση αυτών, περιπλέκεται λόγω των ανησυχιών προμήθειας ανταλλακτικών.

Να υπενθυμίσουμε, ότι στο τελευταίο της ταξίδι στην Ινδία, στις 17 Δεκεμβρίου, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Florence Parly, είχε υποδείξει στους Ινδούς συνομιλητές της ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παράσχει το Rafale M για το INS.

Σημειώστε, ότι η Ινδία εξετάζει ακόμη την κατασκευή ενός άλλου αεροπλανοφόρου, το οποίο θα είναι σε διαμόρφωση CATOBAR. Αυτό αναμένεται να αντικαταστήσει το INS Vikramaditya μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Ο αντίπαλος του Νέου Δελχί το Ισλαμαμπάντ, βλέποντας ότι η Ινδία έχει ήδη αποκτήσει τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale και μπορεί να αποτελέσουν το κύριο μαχητικό και για τα αεροπλανοφόρα της , στρέφεται στα  κινεζικά τζετ J10-C πιστεύοντας πως θα αποτελέσουν μια  άμεση απάντηση στην ινδική εξαγορά.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Ισλαμαμπάντ, ο Ejaz Haider, Πακιστανός στρατιωτικός αναλυτής, λέει επίσης ότι «η αγορά πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρτίδα θα πετάξει στις 23 Μαρτίου, που είναι η Ημέρα της Δημοκρατίας του Πακιστάν», σύμφωνα με πολλές αναφορές. 

Γιατί τώρα

«Η Ινδία χρησιμοποιεί το γαλλικό Rafale και η ικανότητα ενισχύεται από το ρωσικό σύστημα S-400 A2-AD. Ως αποτέλεσμα, αυτή η απειλή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε σχέση με τις προθέσεις αλλά και τις δυνατότητες. Το Πακιστάν δεν έχει την πολυτέλεια να επιτρέψει μεγάλες ασυμμετρίες, σε σχέση με τον αντίπαλό του», λέει ο Haider στο TRT World, εξηγώντας γιατί το Πακιστάν κάνει την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούλιο, το ινδικό υπουργείο Άμυνας  ανακοίνωσε  την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. Είναι ενδιαφέρον, ότι το Πακιστάν θα προμηθευτεί επίσης 36 πολεμικά αεροσκάφη από την Κίνα , υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για  άμεσα αντίποινα στην κίνηση του Νέου Δελχί. 

«Τα μαχητικά F-16 του Πακιστάν έχουν ήδη γεράσει και το δικό του JF-17 Thunder του Πακιστάν είναι στα σκαριά. Χρειαζόμασταν πραγματικά να δημιουργήσουμε έναν αποτρεπτικό παράγοντα, για να αντιμετωπίσουμε την αγορά του Dassault Rafale από την Ινδία», λέει ο Javed στο TRT World. 

Γιατί κινέζικα μαχητικά

Η Κίνα είναι στενός σύμμαχος του Πακιστάν, λόγω διαφόρων σημείων σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί στη Νότια Ασία, καθώς οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ασίας, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα στη στρατηγικής σημασίας περιοχή. 

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, χρειάζεται ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων 4,5 γενιάς. Τα ευρωπαϊκά μαχητικά είναι πολύ ακριβά και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν επιλογή λόγω της αναστολής της βοήθειας ασφαλείας με το Ισλαμαμπάντ, παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν είναι ονομαστικά σύμμαχος εκτός του ΝΑΤΟ.

«Ακόμη και η λειτουργία F-16 είναι προβληματική για το Πακιστάν, επειδή η Ουάσιγκτον θέτει περιοριστικούς όρους στη χρήση τους», λέει ο Javed. Υπάρχουν και προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία επισκευής του, προσθέτει. Η Κίνα συνήθως δεν θέτει όρους για τα όπλα που πουλά σε άλλες χώρες.

«Για το Πακιστάν, το μοντέλο J-10C είναι σημαντικό», λέει ο Javed, αναφερόμενος στα τεχνολογικά προηγμένα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους. 

Αλλά αυτό, δεν σημαίνει ότι το Πακιστάν εγκαταλείπει τη δυτική συμμαχία, προσθέτει, λέγοντας ότι είναι δικαίωμα του Πακιστάν να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ