Ένοπλες Συρράξεις

Η Αρμενία θύμα των γεωπολιτικών συμφερόντων Μόσχας και Άγκυρας στον Καύκασο

Ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών στην Αρμενία,  Δρ Benyamin Poghosyan είπε ότι η κοινή γνώμη στη χώρα είναι χωρισμένη στα τρία και ότι η ομάδα που είναι υπέρ του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan, τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης νέων διαύλων διαλόγου με την Τουρκία, της ειρήνης και της ομαλοποίησης, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Δρ. Benyamin Poghosyan αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου, δηλώνοντας ότι μετά την ήττα της Αρμενίας επικράτησε μια πιο αρνητική προσέγγιση στην αρμενική κοινωνία σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ ανέλυσε τον κατακερματισμό της κοινής γνώμης της χώρας του λέγοντας τα ακόλουθα: 

"Στην Αρμενία η κοινή γνώμη έχει χωριστεί σε τρείς ομάδες. Υπάρχει μια ομάδα που δεν χαιρετίζει ποτέ την εξομάλυνση με την Τουρκία και βλέπει την Τουρκία ως εχθρό λόγω του πρόσφατου πολέμου πέρα ​​από ιστορικά ζητήματα. Αν και η δεύτερη ομάδα βλέπει την Τουρκία ως εχθρό λόγω της υποστήριξής της στο Αζερμπαϊτζάν, εντούτοις  υποστηρίζει τον άμεσο διάλογο που  θα πρέπει να δημιουργηθεί, και όχι μέσω ενδιάμεσων.

Η τρίτη ομάδα τέλος είναι σύμφωνη με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Θέλουν ειρήνη και ομαλοποίηση, αφήνοντας πίσω τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Καραμπάχ, υπέρ της χρήσης νέων διαύλων διαλόγου προκειμένου να επικρατήσει η γλώσσα της λογικής!!!

«Μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας θέλει εξομάλυνση με την Τουρκία, και τουλάχιστον έχουν κίνητρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία», είπε ο Πογκοσιάν. Σχολιάζοντας, ισχυρίστηκε ότι τέθηκαν νέοι όροι στην ημερήσια διάταξη κατά της Αρμενίας.

Δηλώνοντας ότι το ζήτημα του διαδρόμου Zangezur, το οποίο θα παρέχει τη φυσική σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με την περιοχή Nakhchivan, ξεχωρίζει ως το πιο προβληματικό ζήτημα, ο Pohosyan πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένας διαφορετικός όρος όπως "ζώνη διέλευσης" αντί της λέξης "διάδρομος". .

Ο Poghosyan δήλωσε ότι μια φόρμουλα "διάδρομος" που θα δημιουργούσε μια άμεση σύνδεση χωρίς να υπόκειται σε εποπτεία δεν θα γινόταν αποδεκτή από κανένα μέρος στην Αρμενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκπληξη η στάση του Ιράν 

Ο Poghosyan εξέφρασε ότι βρίσκουν περίεργη για την Αρμενία τη στάση του Ιράν στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος αναλυτής αναφέρει ότι "η στάση του Ιράν εξέπληξε πολλούς στη χώρα. Υπήρχε η προσδοκία ότι το Ιράν θα ενεργούσε για να προστατεύσει το status quo στην περιοχή. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε ότι το Ιράν θα ενεργούσε για να προστατεύσει τα σύνορά του με το Καραμπάχ. 

Η εξάρτηση της Αρμενίας από τη Ρωσία

Ο Poghosyan τόνισε ότι η Αρμενία εξαρτάται πλέον περισσότερο από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο, που τελείωσε με την παρέμβαση της Μόσχας.

Όσον αφορά τη μεταπολεμική κατάσταση, ο Poghosyan είπε, "Η Ρωσία έχει πλέον αποκτήσει ισχυρότερη θέση στη χώρα. Η Αρμενία εξαρτάται επίσης περισσότερο από τη Ρωσία από ότι από το 1991."

Ο Poghosyan, για τη στρατηγική της διοίκησης της Μόσχας, είπε:

 "Η Ρωσία ήταν σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά δεν το έκανε επειδή το συμφέρον της ήταν να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ στο Καραμπάχ. Η Ρωσία είπε στην Αρμενία πως  εάν δεν αποδεχτείτε το σχέδιο Λαβρόφ, θα το κάνουμε αποδεκτό  σε εσάς με πόλεμο», και έτσι  δεν εμπόδισε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν  να στραφούν στρατιωτικά κατά της Αρμενίας.  Υπολόγιζε η Μόσχα  ότι θα είχε ως τελικό  αποτέλεσμα ο πόλεμος, την αποδοχή του σχεδίου Λαβρώφ από την Αρμενία και έτσι έγινε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση Ερντογάν για τον διάδρομο «ZΑNGEZUR» 

Ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του Πασινιάν, στην κοινή εκπομπή του TRT την προηγούμενη ημέρα:

"Ο Πασινιάν και ο κ. Αλίεφ είχαν μια συνάντηση εκεί υπό την προεδρία του κ. Πούτιν. Στη συνάντησή του με τον αδελφό μου, Ιλχάμ Αλίεφ, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος ότι αυτή η συνάντηση ήταν πολύ καλή και παραγωγική. Χάρη σε αυτή τη συνάντηση, το θέμα της κατασκευής των σιδηροδρόμων και των αυτοκινητοδρόμων κατά μήκος του ποταμού Aras έχει επίσης επιλυθεί.

Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει,είναι το θέμα του αυτοκινητόδρομου που θα φτάσει στο Iğdır.Με το θέμα του αυτοκινητόδρομου θα γίνει ένα πολύ επιτυχημένο βήμα για να ενωθεί το Αζερμπαϊτζάν με το Iğdır ξεπερνώντας το πρόβλημα του Ναχτσιβάν από την άλλη, περνώντας από το έδαφος της Αρμενίας Θα γίνει ένα σημαντικό βήμα στη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων μέσω αυτής της διαδρομής».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται πολύ απλά ότι η Αρμενία είναι  θύμα των  γεωπολιτικών συμφερόντων Μόσχας και Άγκυρας  στον Καύκασο και συνεπώς καλείται χωρίς κανένα πραγματικό σύμμαχο στην περιοχή να αποφασίσει για το μέλλον της.

Η λυκοφιλία Πούτιν-Ερντογάν σε πλήρη ταύτιση συμφερόντων αναφορικά με την Αρμενία, δρομολογεί επώδυνους συμβιβασμούς για το Ερεβάν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ