Αφρική

Αποκαλυπτική ανάλυση για την τουρκική οπτική στην Λιβύη

Στην Άγκυρα παρά τα απανωτά «στραπάτσα» που έχει υποστεί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και ειδικά το περίφημο όσο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω. Σε αυτό το πλαίσιο μετά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση για την οποία ήδη έχει δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα, τούρκοι αναλυτές παραθέτουν την οπτική της Τουρκίας στο θέμα προκειμένου να διατηρήσουν όσο γίνεται πιο ζωντανή την υπόθεση στο θυμικό του τουρκικού λαού. Μια ανάλυση αυτού του είδους είναι και αυτή του καθηγητή Μουράτ Γιεσίλτας, διευθυντή Ερευνών Ασφαλείας στη SETA, ίσως του πλέον φιλοκυβερνητικού think tank στην Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=kS75fi7YuLE

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιεσίλτας:

«Στη Λιβύη καθώς πλησιάζουν οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, οι εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας άρχισαν να αυξάνονται. Μια νέα διαδικασία έχει προκύψει λόγω πολλών αβεβαιοτήτων όπως αν θα διεξαχθούν εκλογές, τι είδους εκλογική διαδικασία θα λειτουργήσει, ο καθορισμός των εκλογικών περιφερειών και ο προσδιορισμός των υποψηφίων. Τα κόμματα στη Λιβύη θέλουν εκλογές λόγω εξωτερικών πιέσεων και ανησυχιών για τη νομιμότητα αλλά δεν είναι γνωστό υπό ποιες συνθήκες και πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας αναμένεται ο Χαφτάρ και τα υποστηρικτικά του κράτη να έρθουν στο προσκήνιο. Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη ότι ο Χαφτάρ φιλοδοξεί να αναλάβει την προεδρία της Λιβύης παρά την αμερικανική υπηκοότητα του. Ο εκλογικός νόμος της Λιβύης εμποδίζει τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Για το λόγο αυτό, η Συνέλευση με έδρα το Τομπρούκ, υπό την επιρροή του Χαφτάρ, παραμέρισε τα τυπικά θέματα που έπρεπε να έχει ένας νόμος και προσπάθησε να θεσπίσει εκλογικό νόμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη την απαρτία και τη διαδικασία. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο με έδρα την Τρίπολη, το οποίο είναι το άλλο όργανο που εκπροσωπεί τον λαό, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει αυτόν τον νόμο.

https://www.youtube.com/watch?v=rVfhCeBmi1I

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Χαλίντ Αλ Μισρί τόνισε στην ομιλία του την αναγκαιότητα των εκλογών, υπενθύμισε την τεχνική αδυναμία και δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν τα άτομα όπως τον Χαφτάρ να αναλάβουν τα καθάκοντα του προέδρου της χώρας. Ο Αλ Μισρί στο τέλος της ομιλίας του έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών. Αυτό δείχνει κάθε μέρα ότι ένα εκλογικό μποϊκοτάζ από την πλευρά της Τρίπολης είναι πιο πιθανό. Πέραν όλων αυτών δεν υπάρχει συναίνεση για έναν κοινό υποψήφιο μεταξύ των ''παικτών'' στην Τρίπολη. Εν τω μεταξύ η ανακοίνωση του γιου του Καντάφι, Σαϊφ αλ Ισλάμ Καντάφι ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία ξεκίνησε μια νέα συζήτηση. Τοποθετώντας τον εαυτό του ως εναλλακτικό υποψήφιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο Σαϊφ αλ Ισλάμ  κάλεσε επίσης τον λαό να συμμετάσχει στις εκλογές. Το πώς η κοινωνία προσεγγίζει την υποψηφιότητα του Σαϊφ αλ Ισλάμ σε ένα περιβάλλον όπου γίνεται αποδεκτό ότι ο Χαφτάρ είναι υποψήφιος για την προεδρία παρά τα εγκλήματα που διέπραξε, είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε ορισμένες περιοχές και το κοινό είπε ότι η υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ-Ισλάμ είναι απαράδεκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εναλλακτικές προσεγγίσεις όπως η διεξαγωγή ή η μη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, είτε θεωρούνται νόμιμες είτε όχι, ακόμη και αν διεξαχθούν, παραμένουν ακόμη ασαφείς. Φαίνεται ότι οι εκλογές μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία στη Λιβύη και να πυροδοτήσουν ξανά αυτές τις συγκρούσεις. Ο Χαφτάρ σίγουρα θα θελήσει να βγει νικητής από τις δικές του περιοχές παρακολουθώντας στενά τις ψήφους των ψηφοφόρων κάτω από τη σκιά των όπλων. Είναι αδιανόητο να υπάρξει ελεύθερη επιλογή κάτω από τη σκιά των όπλων. Άλλοι παράγοντες δεν θα δεχτούν αυτό το αποτέλεσμα και θα προκύψει νέα ένταση με τις εκλογές. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάπαυση του πυρός που συνεχίζεται εδώ και καιρό και να προκαλέσει τη Λιβύη να βυθιστεί ξανά στο χάος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το γεγονός ότι η Γαλλία επηρεάζει τη διαδικασία στη Λιβύη με τη διαδικασία του Παρισιού κάνει την κατάσταση ακόμη πιο ευαίσθητη. Οι εκλογές δεν θα λύσουν τα προβλήματα στη Λιβύη αλλά θα διαμορφώσουν τη μοίρα της χώρας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...