Mια συζήτηση μαίνεται σε όλη την κοινότητα εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής, σχετικά με την έκταση οποιασδήποτε δέσμευσης των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια επίθεση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ). Ωστόσο, το επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να διευρυνθεί. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες συζητήσεις υποθέτουν σιωπηρά ότι μια στρατιωτική κίνηση της ΛΔΚ θα είχε τη μορφή επίθεσης εναντίον της ίδιας της Ταϊβάν.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, η Δύση συζητά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση στην περιοχή.
Οι επιλογές δράσης του Πεκίνου περιλαμβάνουν την κατάληψη των απομακρυσμένων νησιών της Ταϊβάν, τον αποκλεισμό ή την πλήρη εισβολή.
«Οποιαδήποτε από αυτές τις κινήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ Κίνας και Αμερικής για την Ταϊβάν», γράφει το Reuters.
Το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια δημοσίευσε μια έκθεση στις 26 Οκτωβρίου, με βάση ένα σενάριο στο οποίο οι δυνάμεις της ΛΔΚ εισβάλλουν στα νησιά Pratas/Dongsha, αιχμαλωτίζοντας τους 500 στρατιώτες της Ταϊβάν που εδρεύουν εκεί και ιδρύοντας ένα στρατιωτικό φυλάκιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα του οργανισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μικρή ικανότητα να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, σε περίπτωση κινεζικής επέμβασης. Αλλά εάν η Αμερική εγκαταλείψει την Ταϊβάν, όπως ακριβώς εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, οι γείτονες της Κίνας θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα το συντομότερο δυνατό για αυτοάμυνα.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης CNAS, τόσο οι ομάδες των ΗΠΑ όσο και της Ταϊβάν δυσκολεύτηκαν να βρουν μια αποτελεσματική στρατιωτική απάντηση, μήπως αυτή η κίνηση πυροδοτήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μάθημα που πήραν οι συμμετέχοντες στο CNAS από την άσκηση, ήταν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αποκτήσει σταθερή δέσμευση από την Ιαπωνία και άλλους συμμάχους σχετικά με την άμυνα της Ταϊβάν, καθώς και να ενισχύσει τις δυνάμεις της Αμερικής στην περιοχή, για να αποτρέψει το Πεκίνο ακόμη και να σκεφτεί επιθετικότητα εναντίον των μικρότερων εδαφών.
Αναλυτική ανάλυση δημοσίευσε το Reuters στο άρθρο «T-DAY: The Battle of Taiwan». Τα σενάρια που περιγράφονται, βασίζονται σε συνεντεύξεις με περίπου δώδεκα στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, καθώς και νυν και πρώην αξιωματικούς από την Ταϊβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Σενάριο 1. Αποκλεισμός των νησιών Mazu
Το Mazu είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται κοντά στην κινεζική ακτή, το οποίο ελέγχεται από την Ταϊβάν. Η ΛΔΚ θεωρούσε πάντα το Mazu ως έδαφός της.
Το πρώτο σενάριο που περιγράφει το Reuters έχει ως εξής.
Οι δημοσκοπήσεις στην Ταϊβάν δείχνουν σταθερά αυξανόμενη υποστήριξη, για επίσημη ανεξαρτησία στη νεότερη γενιά του νησιού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους, συνεχίζουν να ενισχύουν τους στρατιωτικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ταϊπέι. Ο Σι και η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση, αποφασίζουν ότι η Κίνα θα επιβάλει αποκλεισμό στην Ταϊβάν, μέσω των νήσων Mazu για να αυξήσουν την πίεση στην Ταϊπέι για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση.
Πλοία και υποβρύχια του Ναυτικού PLA (People's Liberation Army of China), περικυκλώνουν τα νησιά και τις βραχονησίδες. Εκατοντάδες βυθοκόροι, ψαρόβαρκες και άλλα κινεζικά πλοία, πλησιάζουν επίσης για να υποστηρίξουν τον γύρω στολίσκο.
Η μικρή ακτοφυλακή της Ταϊβάν και η στρατιωτική φρουρά είναι τώρα απομονωμένα και ανίσχυρα να αντισταθούν.
Με το συντριπτικό πλεονέκτημα της Κίνας στους πυραύλους, τα επιθετικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία, οι δυνάμεις της Ταϊβάν έχουν αφανιστεί πολύ πριν φτάσουν στο Mazu. Τα νησιά καταλαμβάνεται από την Κίνα.
Σενάριο 2. Εισβολή σε γειτονικό νησί
Περαιτέρω, η σκέψη των αναλυτών του Reuters στρέφεται σε άλλα νησιά που ελέγχονται από την Ταϊβάν κοντά στην ηπειρωτική Κίνα.
Και αυτό είναι το σενάριο νούμερο 2.
Με φόντο τον αποκλεισμό των νησιών Mazu και την άρνηση της κυβέρνησης της Ταϊβάν να ενωθεί, το Πεκίνο αποφασίζει να καταλάβει το νησί Jinmen, ένα άλλο ταϊβανέζικο έδαφος που βρίσκεται 6-7 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές.
Χωρίς προειδοποίηση, ο PLA εξαπολύει πυρά πυροβολικού και ρουκετών στο αρχηγείο του στρατού Jinmen της Ταϊβάν. Ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, αποβατικά πλοία της PLA με στρατεύματα συγκλίνουν στις παραλίες Τζινμέν και εκατοντάδες ελικόπτερα μεταφέρουν τα στρατεύματα προσγείωσης για να καταλάβουν βασικές στρατηγικές θέσεις.
Από ναυτικές βάσεις στην κινεζική ακτή, δεκάδες ισχυρά κινεζικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια επιπλέουν στα ύδατα μεταξύ Τζινμέν και Ταϊβάν, προσπαθώντας να εμποδίσουν κάθε ενίσχυση που φτάνει στο πολιορκημένο νησί.
Η στρατιωτική διοίκηση της Ταϊβάν, εξαπολύει μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις σε λιμάνια στις κινεζικές ακτές και σε πολεμικά πλοία της PLA κοντά στο νησί. Το σύστημα αεράμυνας της Ταϊβάν, εκτοξεύει επίσης πυραύλους εδάφους-αέρος σε αεροσκάφη PLA πάνω από τα στενά της Ταϊβάν. Τα μαχητικά τζετ του νησιού προσπαθούν να καταρρίψουν κινεζικά μαχητικά και βομβαρδιστικά που επιτίθενται στο Jinmen.
Αλλά προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προλάβουν να απαντήσουν στις απελπισμένες εκκλήσεις της Ταϊπέι για βοήθεια, οι χερσαίες δυνάμεις του PLA, θα συντρίψουν τους υπερασπιστές των Τζινμέν. Καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας κινούνται προς τα στενά της Ταϊβάν, το Πεκίνο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να παρέμβουν. Το Πεκίνο απαιτεί επίσης από την Ταϊπέι να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση σύμφωνα με τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα».
Αμερικανικά και ιαπωνικά πλοία και αεροσκάφη αποφεύγουν τις επιθέσεις στα κινεζικά στρατεύματα, για να αποφύγουν έναν μεγάλο πόλεμο σε μια τόσο μικρή περιοχή.
Σενάριο 3. Τελωνειακή καραντίνα
Περαιτέρω, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, τα γεγονότα ενδέχεται να εξελιχθούν στην πορεία ενός ναυτικού αποκλεισμού.
Καθώς η κινεζική στρατιωτική εκστρατεία συνεχίζεται, η Ταϊβάν συνεχίζει να απορρίπτει τις συνομιλίες ενοποίησης με το Πεκίνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την προμήθεια όπλων στον στρατό του πολιορκημένου νησιού και η Ιαπωνία στέλνει μονάδες στρατού και ναυτικού στα νότια νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους, για εντατικές προετοιμασίες αμφίβιων επιθέσεων.
Ανήσυχη από τέτοιες κινήσεις, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Κίνας, με επικεφαλής τον Σι Τζινπίνγκ, αποφασίζει να επιβάλει έκτακτη τελωνειακή καραντίνα στην Ταϊβάν για να αναγκάσει την ηγεσία του νησιού να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις.
Το Πεκίνο απαγορεύει σε όλα τα πλοία να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν χωρίς την άδειά του. Ο κινεζικός στρατός αναπτύσσεται γύρω από την Ταϊβάν για να επιβάλει καραντίνα, αναχαιτίζοντας πλοία που προσπαθούν να πλησιάσουν το νησί χωρίς την άδεια του Πεκίνου.
Οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, έχουν προειδοποιηθεί ότι θα δεχτούν επίθεση εάν προσπαθήσουν να πλησιάσουν το νησί. Με την επιβολή της καραντίνας και πριν προλάβουν να επέμβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, ο Σι προτρέπει τις αρχές της Ταϊβάν να αποτρέψουν την επικείμενη παγκόσμια κρίση και να ξεκινήσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση.
Οι προσπάθειες της Ταϊβάν να κρατήσει τα λιμάνια της ανοιχτά στο εμπόριο, κατακλύζονται γρήγορα από την ανώτερη δύναμη πυρός του PLA.
Με την ξαφνική διακοπή των εισαγωγών και των εξαγωγών, η Ταϊβάν θα αντιμετωπίσει σχεδόν αμέσως έλλειψη βασικών προμηθειών, ιδίως ενέργειας. Το νησί είναι αποκομμένο από τον κόσμο. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αποφασίζουν πώς να απαντήσουν, το Πεκίνο προτείνει να επιτραπεί η παράδοση βασικών προμηθειών υπό τον όρο, ότι η Ταϊπέι θα συμφωνήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις ενοποίησης.
Σενάριο 4. Πλήρης αποκλεισμός
Εάν οι ενέργειες που περιγράφονται παραπάνω, δεν οδηγήσουν στη συναίνεση της Ταϊβάν στις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση με την Κίνα, οι αναλυτές προβλέπουν το ακόλουθο σενάριο.
Εν μέσω μιας σκληρής τελωνειακής καραντίνας, η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει το αίτημα του Πεκίνου για συνομιλίες ενοποίησης και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, να βοηθήσουν να σπάσει ο ασφυκτικός φραγμός της Κίνας. Τα παγκόσμια χρηματιστήρια καταρρέουν, εν αναμονή μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης και έλλειψης ζωτικών ημιαγωγών και άλλα βασικά προϊόντα τεχνολογίας από την Ταϊβάν. ...
Αφού η Ουάσιγκτον απαιτεί από το Πεκίνο να τερματίσει την καραντίνα ή να αντιμετωπίσει στρατιωτική επέμβαση, η Κίνα αποφασίζει να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εσωτερική πίεση στην Ταϊπέι.
Το Πεκίνο απαγορεύει την είσοδο σε όλα τα πλοία στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν. Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη της PLA, έχουν αναπτυχθεί για να χτυπήσουν θέσεις για να αποτρέψουν την προσέγγιση αμερικανικών και ιαπωνικών στρατευμάτων στην Ταϊβάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, αναπτύσσουν πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια στην περιοχή της Ταϊβάν για να σπάσουν τον αποκλεισμό. Αμερικανικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας αναπτύσσονται στο Γκουάμ και την Αυστραλία, για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός των Συμμάχων πάνω από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.
Αμερικανικά και ιαπωνικά υποβρύχια είναι τα πρώτα που φτάνουν στην Ταϊβάν και αρχίζουν να βυθίζουν τα πολεμικά πλοία της PLA που υποστηρίζουν τον αποκλεισμό.
Ωστόσο, το ισχυρό σύστημα αεράμυνας της Κίνας και οι μπαταρίες πυραύλων κατά πλοίων, εμποδίζουν την Αμερική και τους συμμάχους της να ανοίξουν τους ναυτιλιακούς δρόμους και τα λιμάνια της Ταϊβάν. Το Πεκίνο χτυπά επίσης τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, για να αποδυναμώσει την ικανότητα της Αμερικής να ανταποκριθεί. Οι συγκρούσεις οδηγούν σε μεγάλες απώλειες πολεμικών πλοίων και ανθρώπινες απώλειες.
Καθώς ο αποκλεισμός εξακολουθεί να ισχύει, το Πεκίνο ζητά μια άμεση κατάπαυση του πυρός και προτείνει συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας.
Σενάριο 5. Εκστρατεία εναέριων πυραύλων
Το επόμενο σενάριο προϋποθέτει ενεργό αντίσταση από την Ταϊβάν.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και οι πύραυλοι κρουζ της Ταϊβάν, στοχεύουν κινεζικές αεροπορικές βάσεις, ραντάρ μπαταριών πυραύλων και άλλους στρατιωτικούς στόχους.
Το Πεκίνο ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπορέσουν να επέμβουν και απαιτεί από την Ταϊπέι να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση.
Παρά την καταστροφή, η Ταϊβάν παραμένει ανένδοτη και αρνείται κατηγορηματικά να διαπραγματευτεί. Εν μέσω παγκόσμιας διαμαρτυρίας για τεράστιες απώλειες και κακουχίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, αρχίζουν να αναπτύσσουν δυνάμεις για να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού.
Σενάριο 6. Ολική εισβολή
Αυτή η επιλογή βασίζεται στο γεγονός, ότι η Κίνα δεν θα ανταλλάξει με περιορισμένα χτυπήματα, αλλά θα ξεκινήσει αμέσως έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.
Ο Σι και οι ανώτατοι διοικητές του είναι πεπεισμένοι ότι τελειώνει ο χρόνος. Η Αμερική ενισχύει τις δυνάμεις και τις συμμαχίες της στην Ασία και η Ταϊπέι λαμβάνει επείγοντα μέτρα για να ενισχύσει την άμυνά της.
Ο Σι και οι διοικητές του εξετάζουν, αλλά αποκλείουν, περιορισμένα μέτρα όπως η κατάληψη απομακρυσμένων νησιών, η επιβολή αποκλεισμού ή η διεξαγωγή εναέριας εκστρατείας πυραύλων. Πιστεύουν ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι εξίσου πιθανό να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική κρίση και να προκαλέσουν αμερικανική παρέμβαση, με μια πλήρους κλίμακας εισβολή. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ταϊβάν θα παραδοθεί.
Αποφασίζουν να κάνουν τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη αποβατική και αεροπορική προσγείωση που έχει γίνει ποτέ. Στόχος του PLA είναι να καταλάβει το νησί, προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπορέσουν να απαντήσουν.
Χωρίς προειδοποίηση, ο PLA εξαπολύει μαζικές αεροπορικές επιθέσεις, πυραύλους και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εναντίον βασικών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, ο PLA επιτίθεται σε αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ, με αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε μια προσπάθεια να παραλύσει τις αμερικανικές δυνάμεις και να καθυστερήσει οποιαδήποτε επέμβαση.
Μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερα της PLA προσγειώνονται στην Ταϊβάν για να καταλάβουν βασικούς στόχους, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, κυβερνητικά κτίρια και κέντρα διοίκησης. Αυτές οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις επίθεσης, περιλαμβάνουν μονάδες ειδικών δυνάμεων που επιφορτίζονται με τη σύλληψη ή τη δολοφονία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού.
Όταν οι πρώτοι πύραυλοι και οι αεροπορικές επιδρομές πλήξουν την Ταϊβάν, πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες μεταφέρονται εσπευσμένα σε ειδικά εκπαιδευμένα και οχυρωμένα υπόγεια κέντρα διοίκησης.
Ο στρατός της Ταϊβάν εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, εναντίον της αρμάδας εισβολής και των κινεζικών λιμανιών από προστατευμένες και οχυρωμένες θέσεις που επέζησαν της αρχικής επίθεσης.
Καθώς οι δυνάμεις τους στην Ασία δέχονται επίσης επίθεση, οι βασικοί εταίροι της συμμαχίας Ιαπωνία και Αυστραλία ενώνονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρχίζουν να επιτίθενται στις δυνάμεις εισβολής του PLA. Αμερικανικά και ιαπωνικά υποβρύχια αποστέλλονται στα στενά της Ταϊβάν, για να αναχαιτίσουν μεταφορές στρατευμάτων και πολεμικά πλοία της PLA. Πρόσθετες ομάδες μάχης αερομεταφορέων των ΗΠΑ κατευθύνονται προς την Ασία, ενώ αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά stealth εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις σε πλοία και αεροσκάφη της PLA.
Λίγες ώρες αργότερα, ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μαίνεται στην Ανατολική Ασία.