Αφγανοί αξιωματικοί που κατέφυγαν με δεκάδες στρατιωτικά αεροσκάφη στο Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, πίστευαν ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εταίροι τους θα τους έσωζαν, αναφέρει σε σημερινό άρθρο το πρακτορείο Reuters.
Αρκετές χιλιάδες άλλοι πιλότοι και μέλη του πληρώματος της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας κρύβονται στο Αφγανιστάν, νιώθοντας εγκαταλελειμμένοι από τον αμερικανικό στρατό, τον μακροχρόνιο σύμμαχό τους. Λένε ότι αυτοί και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να κυνηγηθούν και να σκοτωθούν από τους Ταλιμπάν.
Αρκετοί άλλοι πιλότοι που μίλησαν τηλεφωνικά από το Αφγανιστάν, είπαν ότι δεν είχαν ακούσει κανένα νέο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, είπαν ότι βοηθιούνταν από πρώην στρατιωτικούς συμβούλους τους, πολλοί από τους οποίους ήταν εθελοντές σε μια ομάδα που ονομάζεται Operation Sacred Promise , που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην ασφάλεια του προσωπικού της Αφγανικής Αεροπορίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 89 δισεκατομμύρια δολάρια, για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αφγανικής αεροπορίας και της ελίτ της πτέρυγας Ειδικής Αποστολής. Πολλοί από τους πιλότους εκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μερικοί πιλότοι και μέλη του πληρώματος και οι οικογένειές τους, εκκενώθηκαν με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ αμέσως μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν. Αλλά πολλοί περισσότεροι δεν κατάφεραν να βγουν έξω, παρά τις προσπάθειες των πρώην συμβούλων τους να τους βοηθήσουν.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προσέφερε χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση Αφγανών πιλότων, αλλά είπε την Κυριακή: «Είμαστε σε τακτική επικοινωνία με την κυβέρνηση του Τατζικιστάν και μέρος αυτών των επικοινωνιών περιλαμβάνει συντονισμό, ως απάντηση στους πιλότους της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας».
Ο εκπρόσωπος είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαλήθευσαν την ταυτότητα περίπου 150 Αφγανών, αφού απέκτησαν πρόσβαση στην τελευταία ομάδα στα μέσα Οκτωβρίου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να μεταφέρουν σύντομα περίπου 150 εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ πιλότους της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας και άλλο προσωπικό, που κρατούνται στο Τατζικιστάν για περισσότερους από δύο μήνες, αφότου πέταξαν εκεί στο τέλος του αφγανικού πολέμου.
Οι Αφγανοί έφτασαν στο Τατζικιστάν, αφού πέταξαν εκεί με προηγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη στο τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν. Συνελήφθησαν από τις αρχές του Τατζικιστάν και έκτοτε περιμένουν μια μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ, ελπίζοντας να μετακομίσουν σε τρίτη χώρα για ενδεχόμενη επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρνήθηκε να προσφέρει χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μετακινήσουν όλους όσους κρατούνται ταυτόχρονα. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου των ΗΠΑ δεν έχουν αναφερθεί αναλυτικώς.
Το Reuters ανέφερε, πως 143 Αφγανοί που αποτελούν εκπαιδευμένο προσωπικό και πιλότοι από τις ΗΠΑ κρατούνταν σε σανατόριο σε μια ορεινή, αγροτική περιοχή έξω από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, περιμένοντας πτήση των ΗΠΑ σε τρίτη χώρα και ενδεχόμενη επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ.
Το αφγανικό προσωπικό στο Τατζικιστάν, αντιπροσωπεύει την τελευταία μεγάλη ομάδα εκπαιδευμένων πιλότων που πιστεύεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε «κενό», αφού δεκάδες προηγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν μέσω των αφγανικών συνόρων προς το Τατζικιστάν και στο Ουζμπεκιστάν τον Αύγουστο, κατά τις τελευταίες στιγμές του πολέμου με τους Ταλιμπάν .
Τον Σεπτέμβριο, μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ επέτρεψε σε μια μεγαλύτερη ομάδα Αφγανών πιλότων και άλλου στρατιωτικού προσωπικού, να πετάξει από το Ουζμπεκιστάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Δύο κρατούμενοι Αφγανοί πιλότοι στο Τατζικιστάν δήλωσαν, ότι οι ελπίδες τους μετριάστηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά από επισκέψεις αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας στη Ντουσάνμπε.
Αν και δήλωσαν ότι δεν τους έχει δοθεί ακόμη ημερομηνία για την αναχώρησή τους, οι πιλότοι είπαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν τα βιομετρικά δεδομένα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των Αφγανών. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα, πριν από την αναχώρηση για τους Αφγανούς πιλότους στο Ουζμπεκιστάν.
Μετά από σχεδόν τρίμηνη δοκιμασία κράτησης που έχει προσελκύσει τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ, φαίνεται να επετεύχθη συμφωνία.
Οι Αφγανοί πέρασαν μια ολόκληρη μέρα, περιμένοντας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, μια πτήση που φαίνεται να έχει καθυστερήσει. Ελπίζουν ότι δεν θα ακυρωθεί και θα αναχωρήσουν πριν το τέλος της ημέρας.
«Ελπίζουμε να βγούμε έξω σύντομα», είπε ένας από τους Αφγανούς στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ντουσάνμπε, δεν ήταν άμεσα προσβάσιμη για σχόλιο.
Αμερικανοί νομοθέτες και βετεράνοι του στρατού που υποστήριξαν τους πιλότους, έχουν εκφράσει βαθιά απογοήτευση για τον χρόνο που χρειάστηκε για την εκκένωση του αφγανικού προσωπικού, από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, πιέστηκε για το θέμα στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας ανησυχία σε μια ακρόαση για τους πιλότους και το λοιπό προσωπικό.
Ακόμη και πριν από την κατάληψη των Ταλιμπάν, οι εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ, αγγλόφωνοι πιλότοι είχαν γίνει κύριοι στόχοι των Ταλιμπάν λόγω των ζημιών που προκάλεσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ταλιμπάν εντόπισαν τους πιλότους και τους δολοφόνησαν εκτός βάσης.
Οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν, είπαν ότι θα προσκαλέσουν πρώην στρατιωτικό προσωπικό να συμμετάσχουν στις ανανεωμένες δυνάμεις ασφαλείας και ότι δεν θα πάθουν κανένα κακό. Αφγανοί πιλότοι που μίλησαν με το Reuters, λένε ότι πιστεύουν ότι θα σκοτωθούν αν επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.