Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ταϊβάν με συνταγή Κριμαίας: Ο κίνδυνος σύγκρουσης αμερικανικών και κινεζικών στρατευμάτων αυξάνεται

Ένα αμερικανικό υποβρύχιο που συνετρίβη σε υποβρύχιο βουνό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υπογραμμίζει τον κίνδυνο των αμερικανικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος ατυχήματος μεταξύ των στρατευμάτων των ΗΠΑ και της Κίνας αυξάνεται, καθώς η Ουάσιγκτον αυξάνει την παρουσία της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και σε άλλα ύδατα της περιοχής, ανέφερε την Παρασκευή η South China Morning Post. 

Η Post επικαλέστηκε τον Wu Shicun, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και ανησυχεί ότι ο τρέχων μηχανισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη διαχείριση κρίσεων «μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός σε κρίσιμες στιγμές».

Ο Γου έδειξε μια παραλίγο αστοχία το 2018, μεταξύ ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού και ενός κινεζικού αντιτορπιλικού. Τα σκάφη πέρασαν σε απόσταση 41 μέτρων (134 πόδια) το ένα από το άλλο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. «Το να πλέεις σε απόσταση 41 μέτρων είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι ότι δεν έχουμε κανόνες, αλλά ότι οι κανόνες δεν τηρούνται σε μια κρίσιμη στιγμή. Εδώ βρίσκεται ο κίνδυνος», είπε.

«Αν συνέβαινε το ίδιο σενάριο με δύο πυρηνικά υποβρύχια, αυτό θα γινόταν μια τεράστια καταστροφή», πρόσθεσε ο Γου. Ο κίνδυνος πιθανής σύγκρουσης πυρηνικού υποβρυχίου, επισημάνθηκε από τη συντριβή αμερικανικού υποβρυχίου σε αντικείμενο που το αμερικανικό Ναυτικό, αναλύοντας ότι ήταν ένα υποβρύχιο βουνό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις 2 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία South China Sea Probing Initiative, οι ΗΠΑ έχουν στείλει 11 πυρηνικά υποβρύχια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μόνο το 2021.

Περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια κατευθύνονται στην περιοχή αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία υπέγραψαν ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία θα δώσει στους Αυστραλούς πρόσβαση στην τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, αν και δεν αναμένεται να αναπτυχθούν και να εισέλθουν στο νερό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

https://www.youtube.com/watch?v=WtEMGAoaAyg

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Post επικαλέστηκε τον Wu σε μια άλλη έκθεση που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναγνωριστικές πτήσεις σε ύδατα κοντά στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με λίγο κάτω από 1.000 το 2020. Με τόσο υψηλό κίνδυνο ατυχήματος, ο Wu ζητά οι ΗΠΑ και η Κίνα να εργαστούν σε καλύτερους μηχανισμούς για την αποφυγή συγκρούσεων.

«Η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου κινδύνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ επείγουσα. Οι συγκρούσεις στον στρατιωτικό και στον τομέα της ασφάλειας, είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές στον οικονομικό και εμπορικό τομέα», είπε.

Το 2001, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο συγκρούστηκε με ένα κινεζικό αεροπλάνο περίπου 59 μίλια μακριά από τις ακτές του νησιού Χαϊνάν. Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε τόσο χαμηλό σημείο σήμερα, ένα παρόμοιο ατύχημα θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Το ναυτικό της Κίνας, γνωστό ως Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), διαθέτει 355 πλοία και υποβρύχια, με περίπου 145 βασικούς μαχητές επιφανείας. 

Το κινεζικό ναυτικό είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια δύναμη στη Γη, με συνολικά 355 πλοία, όπως αποκάλυψε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε πρόσφατη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. 

Το ναυτικό ετοιμάζει επίσης την ικανότητά του, να πραγματοποιεί πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας εναντίον χερσαίων στόχων και να ενισχύει τον ανθυποβρυχιακό του πόλεμο, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες προβολής παγκόσμιας ισχύος της Κίνας, σημειώνεται στην έκθεση.

Και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί  στο μέλλον, με το Υπουργείο Άμυνας να αναμένει ότι ο κινεζικός στόλος θα αυξηθεί στα 460 πλοία μέχρι το 2030.

Εκτός από το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, η Κίνα διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στον κόσμο και την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορία. Αυτό προστίθεται στις σημειωμένες πυρηνικές δυνατότητες της χώρας.

Η έκθεση είναι σημαντική, καθώς έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της κοντινής Ταϊβάν, η οποία έχει από καιρό διεκδικήσει την ανεξαρτησία της ως  κράτος, αν και αυτή την ανεξαρτησία αρνείται η ηπειρωτική Κίνα.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εισβολές στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, με αποκορύφωμα τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ την 1η Οκτωβρίου. Αργότερα τον ίδιο μήνα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έστειλαν πολεμικά πλοία στα στενά της Ταϊβάν, μια πράξη που καταδικάστηκε από την Κίνα.

Την Παρασκευή, η Κίνα προχώρησε περαιτέρω στον αγώνα κατά της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, δηλώνοντας ότι όποιος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα είναι ποινικά υπεύθυνος ισόβια . Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα ορίζει συγκεκριμένη τιμωρία, για άτομα που θεωρούνται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κίνα ενισχύει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ασύμμετρες δυνατότητές της, για να αποτρέψει και να νικήσει οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ιδιαίτερα πάνω από την Ταϊβάν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρόσφατη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου της Κίνας, καταδεικνύει την αυξανόμενη ικανότητα της ασιατικής δύναμης να παραλύσει δυνητικά τα συστήματα επικοινωνιών των ΗΠΑ, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος για την Ταϊβάν.

Ένα μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα, πιστεύουν ορισμένοι στρατιωτικοί σχεδιαστές, στοχεύει στον περιορισμό των αμερικανικών επιλογών σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ το Πεντάγωνο προτείνει ότι «θα παρείχε στο Πεκίνο πιο αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν». Το Πεντάγωνο έχει μιλήσει για μια κινεζική «πυρηνική τριάδα εκκολαπτόμενη» με δυνατότητες εκτόξευσης από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών δυνάμεων, υποστηρίζει επίσης πιο ανοιχτά την Ταϊβάν, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης ναυτικών μέσων μέσω των Στενών της Ταϊβάν και κοινών ασκήσεων κοντά στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Πιο πρόσφατα, 17 πολεμικά πλοία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία πραγματοποίησαν κοινούς ναυτικούς ελιγμούς στα ανοιχτά του ιαπωνικού νησιού Οκινάουα, το οποίο βρίσκεται κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της Ταϊβάν.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi προειδοποίησε για μια πιθανή εισβολή «τύπου της Κριμαίας» , όπου παρόμοιες με τις ρωσικές επιχειρήσεις κατά την εισβολή στην Ουκρανία, οι κινεζικές δυνάμεις θα μπορούσαν να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό σε ασύμμετρο πόλεμο, κυβερνοεπιθέσεις, οικονομική δολιοφθορά και ενσωματωμένες ειδικές δυνάμεις μαζί με φίλιες πολιτοφυλακές να καταλάβουν το νησιωτικό έθνος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ