τουρκοι συρια
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τέως Διοικητής ΜΙΤ: "Δεν θα απέσυρα ποτέ τα στρατεύματά μου από τη Συρία, δεν θα άκουγα τη Βουλή, δεν θα άκουγα τον Πρόεδρο"

Μιλώντας στο πρόγραμμα Neutral Zone που παρουσίασε ο  δημοσιογράφος Ahmet Hakan στο φιλοκυβερνητικό CNN Türk, ο İsmail Hakkı Pekin, ο πρώην Αρχηγός  της υπηρεσίας Πληροφοριών της ΜΙΤ, μίλησε για το ψήφισμα που εγκρίθηκε με τις ψήφους του AKP, MHP και IYI κόμματος παρά την απόρριψη του CHP και HDP στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, και χρησιμοποίησε συγκλονιστικές εκφράσεις στην εκτίμησή του.

Οι δηλώσεις του πρώην Διοικητή της ΜΙΤ προκάλεσαν σάλο

Μιλώντας στην εκπομπή στο CNN Türk, ο İsmail Hakkı Pekin, απαντώντας στο ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε εγκριθεί η πρόταση περί συνέχισης της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων σε Συρία και Β. Ιράκ, είπε:

«Θα έπρεπε να αποσύρουμε ολόκληρη τη στρατιωτική δύναμη. Αλλά αν ήμουν υπουργός Εθνικής Άμυνας ή Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δεν θα απέσυρα τα στρατεύματά μου, δεν θα άκουγα τη Βουλή, δεν θα άκουγα τον Πρόεδρο».

Αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει κύρωση για τη μη συμμόρφωση στην απόφαση του κοινοβουλίου, ο İsmail Hakkı Pekin είπε:

«Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν κάποιους κινδύνους. Αν δεν ρισκάρεις, τότε δεν μπορείς να υπερασπιστείς τη χώρα».

https://www.youtube.com/watch?v=G0fEnmHSx4Q

Ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, υποστηρίζοντας ότι η μη ανανέωση της εντολής θα σήμαινε εκκένωση του Ιντλίμπ, και του Αλ Μπαμπ, και ότι το PKK θα εγκατασταθεί σε αυτά τα μέρη, είπε:

"Είναι δυνατόν; Ο έλεγχος αυτών των δρόμων βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων στρατιωτών. Υπάρχει επίσης ο Εθνικός Στρατός της Συρίας, στον οποίο ελπίζετε και τον οποίο εκπαιδεύετε. Θα τους αφήναμε κι αυτούς εκεί;» 

Οι παραπάνω δηλώσεις του τέως Διοικητή της ΜΙΤ προκάλεσαν σάλο, αφού είπε ευθαρσώς ότι δεν θα υπάκουε σε ψηφίσματα του τουρκικού κοινοβουλίου και σε εντολές  της κυβέρνησης, αν ήταν ΥΠΑΜ.

Ωστόσο προκύπτει και το ερώτημα γιατί το κόμμα του Κιλιτζάρογλου δεν ψήφισε υπέρ της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων σε Συρία και Β. Ιράκ, κάτι το οποίο εξηγούμε στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί το κόμμα CHP της αντιπολίτευσης ψήφισε κατά της παραμονής των ΤΕΔ σε Συρία και Β. Ιράκ;

«Ο στόχος του Ερντογάν είναι η αναβολή των εκλογών το 2023;» σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος έγραψε σε άρθρο του:

«Ενώ το Μνημόνιο της 26ης Οκτωβρίου έγινε δεκτό στη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών του AKP, MHP , BBP και IYI Κόμματος, το CHP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης  δεν το ψήφισαν, απορρίπτοντάς το». Γιατί διερωτάται και εξηγεί.

Αυτό το μνημόνιο έχει την ακόλουθη ισχύ , η οποία είναι πολύ σημαντική:

"Εάν χρειαστεί, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα σταλούν σε ξένες χώρες για διασυνοριακές επιχειρήσεις και επεμβάσεις, και οι ξένες ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονται στην Τουρκία για τους ίδιους σκοπούς, ώστε αυτές οι δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις αρχές που θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο, και ότι θα ληφθούν κάθε είδους μέτρα και θα ληφθούν πρόνοιες για την εξάλειψη κινδύνων και απειλών.

Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, θα ήθελα να σας υποβάλω την ανάγκη για διετή παράταση από τις 30 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να γίνουν οι ρυθμίσεις ώστε αυτές να γίνουν σύμφωνα με τις αρχές που θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο"

Το πρώτο και βασικό βασικό πρόβλημα είναι: Η εξουσιοδότηση στο υπόμνημα καλύπτει τις ημερομηνίες 30 Οκτωβρίου 2021 - 30 Οκτωβρίου 2023.

Συνεπώς δεν θα γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023; 

Η πιο σημαντική ερώτηση λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι: Θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο του 2023;

Να ρωτήσω πιο ξεκάθαρα: Στόχος του Ερντογάν είναι η αναβολή των εκλογών το 2023;

Η συνταγματική πρόβλεψη για την αναβολή αυτή έχει ως εξής:

Άρθρο 78 - Εάν δεν καταστεί δυνατή η διενέργεια νέων εκλογών λόγω του πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος. Εάν ο λόγος της αναβολής δεν έχει εκλείψει, η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σύμφωνα με τη διαδικασία της απόφασης αναβολής.

Σε δηλώσεις τους, ο Ερντογάν και τα μέλη του AKP δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Στόχος του Ερντογάν και του Μπαχτσελί είναι η αναστολή της δημοκρατίας;

Ο Ερντογάν καλεί τον στρατό ξένης χώρας, ο Μπαχτσελί μένει σιωπηλός, μπροστά σε μια προγραμματισμένη πολεμική προετοιμασία;

Σε ποια χώρα θα κηρύξει πόλεμο η Τουρκία με ποιο στρατό ξένης χώρας;

Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί πρέπει να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Το επεισόδιο με τις ΗΠΑ στη Σουλεϊμανίγια

Το 2003, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια συνολική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, προσέφυγαν στο κυβερνών AKP και ζήτησαν άδεια να αναπτύξει στρατεύματα στην Τουρκία.

Τότε ο Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δεν ήταν καν μέλος του κοινοβουλίου και πρωθυπουργός ήταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εκπόνησε η κυβέρνηση του AKP έως 62000  ξένο στρατιωτικό προσωπικό,
θα έμενε στην Τουρκία για 6 μήνες και  τα εναέρια στοιχεία των ξένων δυνάμεων θα βρισκόταν στην χώρα δεν θα μπορούσε να ξεπερνούν τα 255 αεροσκάφη και 65 ελικόπτερα.

Το CHP ήταν κατά του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μπεσίρ Αταλάι, ο Μεχμέτ Αϊντίν, ο Ερτουγρούλ Γιαλτσινμπάιιρ, ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Ζεκί Εργκεζέν, ο Αζμί Ατές και ο Κεμαλετίν Γκιοκτάς αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο και άσκησαν πίεση στην ομάδα του AKP.

Από την άλλη πλευρά, οι Cüneyt Zapsu, Ömer Çelik και Egemen Bağış προσπαθούσαν να εγκρίνουν την πρόταση ως "εκπρόσωποι" της Αμερικής.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 533 βουλευτές. 250 ψήφοι  ψήφισαν κατά, 264 υπέρ και 19 αποχές.

Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία των 267 που ορίζει το άρθρο 96 του Συντάγματος δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση κρίθηκε ότι δεν γίνεται αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το 2016· "Ήμουν με την πρόταση της 1ης Μαρτίου, όσοι ήταν κατά δεν την είπαν ανοιχτά. Κάποιοι έκαναν και κρυφά λόμπι..."

Μετά από όλα, ξέρετε τι έγινε. Στις 4 Ιουλίου 2003, έγινε επιδρομή στο αρχηγείο μας στη Σουλεϊμανίγια, στο Βόρειο Ιράκ, όπου  συνελήφθησαν 11 μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από  Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι τους έβαλαν ένα σάκο στο κεφάλι τους και τους ανέκριναν μετά από 60 ώρες κράτησης.

Ο Ερντογάν απάντησε στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης «Να δοθεί μια νότα στην Αμερική και μια αντίδραση»:
Τι νότα; Μουσική νότα?"

Εκτίμηση μας είναι ότι όντως τα παραπάνω αναγραφόμενα στο άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου έχουν λογική βάση και δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα ο Ερντογάν να αναβάλλει χρονικά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και στο βάθος η Ελλάδα...

Ωστόσο πέραν των ανωτέρω γίνεται λόγος ανοιχτά για πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εκτός των συνόρων της με την δυνατότητα στάθμευσης στο έδαφός της στρατιωτικών δυνάμεων άλλης χώρας.

Ποια θα είναι η χώρα στόχος του Ερντογάν και ποιανής χώρας στρατιωτικές δυνάμεις θα φιλοξενήσει η Τουρκία στο έδαφός της;

Επικίνδυνα για την χώρα μας ερωτήματα.

Η διχασμένη Τουρκία

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι στην Τουρκία επικρατεί διχασμός παντού. Από τα πολιτικά κόμματα όπου επικρατεί πόλωση, σκανδαλολογία, δεσμοί με το οργανωμένο έγκλημα  από πλευράς κυβέρνησης, διαφθορά και αυταρχική διακυβέρνηση, τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και την δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν οι παραγκωνισμένοι κεμαλικοί , οι ανερχόμενοι ισλαμιστές, οι φυλακισμένοι ή αυτοεξόριστοι γκιουλενιστές και οι οπουρτουνιστές που προσπαθούν να επιβιώσουν και τέλος τον τουρκικό λαό όπου πλήττεται από τον Covid, την ανεργία άνω του 10%, τον πληθωρισμό άνω του 20%, την συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, τη φτώχεια και την εξαθλίωση

Τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, το οποίο είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκραγεί.

Η Τουρκία στην μετά Ερντογάν εποχή που πλησιάζει θα βιώσει άνευ προηγουμένου εσωτερικές ταραχές που έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν μέχρι και σε εμφύλιο πόλεμο, μεταξύ των Ερντογανικών, ήδη σε μεγάλο βαθμό ένοπλων υποστηρικτών του ΑΚΡ και γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και των κεμαλιστών από την άλλη

Πάντα σε τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, αφού η Τουρκία πάντα εξάγει τις μεγάλες εσωτερικές της κρίσεις 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...