Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν βρήκε μιμητές : Η «Γαλάζια πατρίδα» της Κίνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν σοβαρά για την αύξηση του αριθμού και της ποιότητας των πλοίων στον κινεζικό στόλο. Ειδικοί της FAS, μιας μη κερδοσκοπικής ανεξάρτητης οργάνωσης που επεξεργάστηκε δεδομένα από την Υπηρεσία Ναυτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο στόλος της ΛΔΚ, θεωρείται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κύριος παράγοντας που μπορεί να εξουδετερώσει την παροχή ελέγχου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Δυτικό Ειρηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παρατεταμένα κενά στην περιφερειακή αμυντική στρατηγική της Αμερικής, υπό το φως του διευρυνόμενου αποτυπώματος της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και των αυξανόμενων εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν, έχουν γίνει ανοιχτά εμφανή καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στις θαλάσσιες περιοχές. Μια σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για το ένα από τα δύο, θα επιβάρυνε αναπόφευκτα τα περιφερειακά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 Αλλά η Κίνα, η οποία διαθέτει ήδη τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις της Ασίας, είναι ολοένα και περισσότερο σε θέση να διεξάγει με επιτυχία μια στρατηγική« υβριδικού πολέμου», εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ και περιφερειακών αντιπάλων, βασιζόμενη σε στοιχεία αιφνιδιασμού και προβλέψιμης κλιμάκωσης. 

Η ασιατική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος βελτιώνει ταχύτατα, τόσο τις ασύμμετρες όσο και τις συμβατικές αμυντικές δυνατότητές της, με σημαντικές επιπτώσεις στη στρατηγική « ολοκληρωμένης αποτροπής» του Πενταγώνου στην Ασία που εξακολουθεί να είναι αποσπασματική.

Πράγματι, σήμερα η Κίνα επιδεικνύει την ικανότητα όχι μόνο να ναυπηγεί πλοία, αλλά και να τα χειρίζεται άρτια. Επιπλέον, είναι γνωστά τα προγράμματα του στόλου PLA για τον εξοπλισμό του με πλοία, αεροσκάφη και διάφορους τύπους όπλων,  καθώς και η εκπαίδευση διαφόρων ειδικών.

Σήμερα, το ναυτικό της ΛΔΚ είναι ανώτερο σε ισχύ από τον αμερικανικό στόλο. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το ναυτικό της PLA αποτελούνταν από 333 πολεμικά πλοία έναντι 296 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν μια υψηλής ποιότητας δύναμη κρούσης.

Και μέχρι το 2025, η ΛΔΚ θα έχει 400 πολεμικά πλοία και το 2030 - 425. Και δεν μιλάμε για diving bots, αλλά για πολεμικά πλοία.

Διαθέτοντας ήδη τον μεγαλύτερο θαλάσσιο στόλο στον κόσμο, με γιγάντια σκάφη ακτοφυλακής που  είναι μεγαλύτερα και ισχυρότερα σε πολεμικά πλοία μικρότερων γειτονικών κρατών, η Κίνα επεκτείνει επίσης το στρατιωτικό και εμπορικό της αποτύπωμα, σε μια σειρά στρατηγικών βάσεων και λιμενικών εγκαταστάσεων στον Ινδο-Ειρηνικό.

Έχοντας εξασφαλίσει ή επέβαλε τη θέλησή του σε μεγάλο μέρος των επεκτατικών χερσαίων συνόρων του, το Πεκίνο έχει πλέον το βλέμμα του στην κυριαρχία αυτού που περιγράφει ως «γαλάζιο εθνικό του έδαφος», δηλαδή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα Στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει κάνει σημαντικά βήματα στις ικανότητές της κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD), χάρη στον διευρυνόμενο κατάλογο των αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων «carrier killer» (ASBMS), όπως ο DF-21D και Πλατφόρμες DF-26, οι οποίες επιτρέπουν στην Κίνα να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της εγγύτητα για να κυριαρχήσει στα παρακείμενα ύδατα και, κατά συνέπεια, να αρνηθεί στις ΗΠΑ και στα αεροπλανοφόρα τους την ευκαιρία να κάνουν έγκαιρες επεμβάσεις σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων στην περιοχή.

Η πρόσφατη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα, είναι ιδιαίτερα διδακτική από αυτή την άποψη, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στον PLA να εκτελεί αποστολές κρούσης μη πυρηνικής ακρίβειας , συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων αντιπλοικών (ASBM) επόμενης γενιάς κατά των Η.Π.Α., ως  ναυτικά μέσα στον Δυτικό Ειρηνικό. (Η Κίνα αρνείται ότι δοκίμασε πρόσφατα υπερηχητικό όπλο, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εκτόξευση ήταν επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό όχημα.)

Τα υπερηχητικά όπλα ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες από πέντε φορές από αυτή του ήχου, ή περίπου 1.220 χιλιόμετρα την ώρα στο επίπεδο της θάλασσας. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία διαθέτουν όλες την τεχνολογία, η οποία οι αναλυτές σημειώνουν ότι θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή μιας προληπτικής, «αποκεφαλιστικής» επίθεσης στο πυρηνικό οπλοστάσιο ενός αντιπάλου και έτσι να περιορίσει την ικανότητα για αντίποινα.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός μιας δοκιμής ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος. Και είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε στο Bloomberg ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σχετικά με την αναφερόμενη δοκιμή κινεζικού υπερηχητικού πυραύλου.

Οι φονικές αψιμαχίες του περασμένου έτους, μεταξύ κινεζικών και ινδικών στρατευμάτων στα Ιμαλάια, οι πιο αιματηρές εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, τόνισαν επίσης το αυξανόμενο φλερτ του Πεκίνου με γρήγορες, αποφασιστικές και σχετικά αιματηρές αψιμαχίες, τον λεγόμενο «σύντομο απότομο πόλεμο», για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος.

Εάν η Κίνα είναι διατεθειμένη να ρισκάρει ένοπλη σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη όπως η Ινδία, τότε αυτό αφήνει τους μικρότερους, μη πυρηνικά οπλισμένους συμμάχους των ΗΠΑ από την Ταϊβάν έως τις Φιλιππίνες σε πολύ πιο ευάλωτη θέση.

Από την άλλη, ενώ η Ιαπωνία μπορεί να βασιστεί στις ισχυρές ναυτικές της ικανότητες, καθώς και στη δέσμευση της Αμερικής στη συμμαχία, οι αντίπαλοι της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία είναι πολύ πιο ευάλωτοι. Στην πραγματικότητα, η τελευταία φορά που η Κίνα ανέπτυξε τη στρατηγική του «σύντομου απότομου πολέμου», ήταν εναντίον του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της αψιμαχίας Johnson South Reef το 1988, η οποία οδήγησε στον θάνατο έως και 64 Βιετναμέζοι στρατιώτες και επιτάχυνε την κατάληψη από την Κίνα ενός αυξανόμενου αριθμού χερσαίων εδαφών.

Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν αναπτύξει μια πιο συνεκτική στρατηγική «ολοκληρωμένης αποτροπής» σε συνδυασμό με τους περιφερειακούς εταίρους, η ικανότητα της Κίνας να διεξάγει επιτυχώς υβριδικό πόλεμο στην περιοχή θα μπορούσε να φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Γι' αυτό οι Αμερικανοί μεταφέρουν πλοία στον Ειρηνικό Ωκεανό, αν και θα μπορούσε κανείς εύκολα να τα βγάλει πέρα ​​με πυραυλικά υποβρύχια. Αλλά τα υποβρύχια καταστροφείς του πολιτισμού, είναι ένα κακό μέσο για τον περιορισμό των κινεζικών φιλοδοξιών, και η Ουάσιγκτον το γνωρίζει καλά αυτό. Και στο Πεκίνο επίσης, γι' αυτό συνεχίζουν να δημιουργούν τον στόλο τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκοσμιοποίηση 0

Το είπαν και γίνεται-”Φωτιά” σε ολόκληρη την Βρετανία και Β.Ιρλανδία ενώ εκατοντάδες ακραίοι μουσουλμάνοι ουρλιάζουν " Αλλάχ Αλμπάρ" ( Νέα Βίντεο)

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί ενώ σε απόγνωση είναι η νέα βρετανική κυβέρνηση υλοποιεί συνεχείς συνεδριάσεις ενώ δόθηκαν...