Ένοπλες Συρράξεις

Drone επιτίθεται σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νότια Συρία: Γιατί έχει σημασία η επίθεση

Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης στα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, είναι εκείνα που καταλαμβάνουν ένα πετρελαϊκό πεδίο στην Άπω Ανατολή. Η μεγαλύτερη παρουσία είναι ωστόσο στο al-Tanf, κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιορδανίας. Αυτή η βάση, δέχθηκε επίθεση από drones την Τετάρτη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση, αλλά η εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε τα ακριβή στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο ένοχος, είναι πιθανώς τοπικές φιλοϊρανικές δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν, δεδομένης της ελευθερίας κινήσεων από το συριακό καθεστώς. 

Αυτό το μοντέλο χρήσης, «τοπικών διακομιστών» μεσολάβησης είναι κλασικό για το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει ενθαρρύνει τους πληρεξουσίους της στο Ιράκ, να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το 2019, ενώ τα drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Το Ιράν, εξήγαγε επίσης τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη και τη Γάζα. Η Χαμάς χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικού τύπου, τον Μάιο εναντίον του Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, το Ιράν μετέφερε επίσης drones στη βάση T-4 στη Συρία και πέταξε ένα στον ισραηλινό εναέριο χώρο τον Φεβρουάριο του 2018.  

Αυτό είναι το πλαίσιο της επίθεσης. Αλλά η επίθεση έχει μεγαλύτερη σημασία λόγω του πού έγινε. Όταν εξετάζουμε την απειλή του Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες, υπάρχει ένα τόξο απειλής, που εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα από τον Λίβανο μέσω της Συρίας και του Ιράκ στην Υεμένη. Το Ιράν χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα, για να απειλήσει το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου.

Για παράδειγμα, οι Χούτι στην Υεμένη έχουν χρησιμοποιήσει ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για να στοχεύσουν στόχους μεγάλων αποστάσεων στη Σαουδική Αραβία, φτάνοντας μερικές φορές περίπου 1.000 χιλιόμετρα σε εμβέλεια. 

Η Τανφ είναι μια μοναχική βάση των ΗΠΑ στη Συρία, κοντά στα σύνορα Ιορδανίας και Ιράκ. Ως εκ τούτου, είναι στρατηγικής αξίας λόγω του πού βρίσκεται. Βρίσκεται σε ένα δρόμο και μπορεί έτσι να παρακολουθεί τι συμβαίνει σε αυτό το τμήμα της Συρίας. Η βάση ιδρύθηκε κοντά στον καταυλισμό Rukban, όπου χιλιάδες Σύριοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη βάση επίσης, για να εκπαιδεύσουν Σύριους αντάρτες. Ωστόσο, το συριακό καθεστώς, το οποίο άρχισε να κάνει σημαντικές προόδους το 2017 και το 2018, διέκοψε τη βάση από την επαφή με οποιαδήποτε άλλη αντάρτικη ή υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δυνάμεις στην ανατολική Συρία. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν ερωτήματα, σχετικά, με το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Tanf μετά το 2018. 

Επομένως, για τις δυνάμεις του Άσαντ η βάση είναι ένα αγκάθι στο πλευρό της Συρίας. Για το Ιράν, αποτελεί επίσης απειλή για τις πολιτοφυλακές του,  που έχουν εξαπλωθεί κατά μήκος του Ευφράτη από το Αλμπουκαμάλ στα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη Ντέιρ Εζόρ. Αυτό σημαίνει, ότι το Ιράν θεωρεί ότι η βάση απειλεί δυνητικά την προσπάθειά του, να δημιουργήσει έναν δρόμο προς τη θάλασσα μέσω Ιράκ και Συρίας, ώστε να μπορεί να οπλίσει τη Χεζμπολάχ.

Οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές όπως η Kataib Hezbollah, δημιούργησαν έδρα στο Albukamal μετά το 2017. Το 2018, μια αεροπορική επίθεση είχε στόχο ένα κτίριο της Kataib Hezbollah στο Albukamal. Αργότερα το 2019, περισσότερες αεροπορικές επιδρομές, στοχοποίησαν φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και αυτές οι ομάδες κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Ρωσία είπε ότι το Ισραήλ πέταξε πάνω από την Ιορδανία, για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Το 2020, ένας λόφος που ονομάζεται Tel al-Sahn ή «λόφος πιάτων ραντάρ», χτυπήθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι για το συριακό καθεστώς, το Ιράν και τους Ρώσους υποστηρικτές του καθεστώτος, η παρουσία της βάσης Τανφ αποτελεί ανησυχία. Πιστεύουν, ότι η βάση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πληροφοριών στους Αμερικανούς και στους εταίρους τους, για την περιοχή και τα ιρανικά κινήματα.  

Υπάρχει επίσης ένα άλλο πλαίσιο. Το συριακό καθεστώς, επεκτείνεται στο Ιράκ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Κόλπο, ελπίζοντας να λάβει περισσότερη υποστήριξη από τα αραβικά κράτη. Θέλει επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετία πολέμου. Η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Tanf, είναι μέρος αυτής της επιθυμίας. Θα ήθελε να λάβει την υποστήριξη της Ιορδανίας και του Ιράκ για αυτό το ζήτημα. Εάν η Tanf είναι στόχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρουκετών, η λογική είναι ότι τα τοπικά στοιχεία με την υποστήριξη του Ιράν, μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να παρενοχλήσει τις ΗΠΑ να φύγουν. Έχουν δει, πώς οι ΗΠΑ έφυγαν από το Αφγανιστάν και πώς οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν πολλές εγκαταστάσεις στο Ιράκ. 

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δείχνει κάποια πολυπλοκότητα και πιθανή υποστήριξη από την Τεχεράνη . Το Ιράν εκπαιδεύει χειριστές drone στη βάση του στο Kashan. Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο drones, σε επιθέσεις σε μέρη όπως ο Κόλπος του Ομάν και στοχεύει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Erbil.

Συνήθως, παίρνει πληρεξούσιο για να πετάξει αυτά τα drones. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Το 2017 οι ΗΠΑ, κατέρριψαν ιρανικό drone κοντά στο Τανφ. Έχει επίσης πραγματοποιήσει, αεροπορικές επιδρομές στο παρελθόν στη Συρία με στόχο φιλοϊρανικές ομάδες. 

Το πλαίσιο του χτυπήματος στο Tanf, λοιπόν, είναι μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού αγώνα. Ωστόσο, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν υποστήριξαν την επίθεση, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ιράν είναι ο κύριος παίκτης εδώ ή εάν άλλα στοιχεία, πιο κοντά στο συριακό καθεστώς ή τις τοπικές πολιτοφυλακές, είναι το χέρι που καθοδηγεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ