Το Σάββατο, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Al-Mnifi, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Αντιστράτηγο Αμπντέλ Ραζέκ Αλ-Ναζόρι, στην πόλη Τομπρούκ.
Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία μεταξύ των λιβυκών κομμάτων, ο Al-Mnifi είναι ο ανώτατος διοικητής του λιβυκού στρατού.
Ο Al-Mnifi και ο Al-Nazouri συζήτησαν τις προσπάθειες ενοποίησης του στρατού ως ένα κρίσιμο βήμα για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εθνικών εκλογών και την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Προεδρικού Συμβουλίου, η συνάντηση πραγματεύτηκε τα σημαντικά βήματα που πραγματοποίησε η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 Joint Military Commission (JMC) ,για τον καθορισμό της κατάπαυσης του πυρός, το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου και την απελευθέρωση κρατουμένων από αντιμαχόμενα μέρη.
Πηγές ανέφεραν στο Al-Ittihad Emirati news ότι ο Al-Mnifi και ο Al-Nazouri συζήτησαν την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα το συντομότερο δυνατό.
Διαβουλεύθηκαν επίσης για τον καλύτερο μηχανισμό για την απομάκρυνση αυτών των δυνάμεων από τη Λιβύη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Ο Al-Mnifi υποσχέθηκε επίσης να λύσει το πρόβλημα της περικοπής των μισθών των αξιωματικών του Λιβυκού στρατού, ανατολικά της χώρας.
Το σχέδιο αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη
Στις 8 Οκτωβρίου, η JMC υπέγραψε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Ένα τέτοιο σχέδιο θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τη σταδιακή, ισορροπημένη και διαδοχική διαδικασία αποχώρησης μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, το πρώτο εκ των οποίων είναι η απόσυρση ξένων δυνάμεων σε συμφωνημένα σημεία στη Βεγγάζη και την Τρίπολη.
Σύμφωνα με πηγές του Sky News Arabia, η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά τον Νοέμβριο.
Το δεύτερο βήμα περιλάμβανε την ανάπτυξη παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για να εργαστούν στην εφαρμογή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων με σταδιακό και ισορροπημένο τρόπο.
«Η Λιβύη έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναπτύξουν παρατηρητές», αποκάλυψαν πηγές.
Το τρίτο βήμα περιελάμβανε τον όρο ότι οι παρατηρητές θα παρακολουθούν τον πραγματικό αριθμό ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη και θα τους τεκμηριώνουν με ακρίβεια.
«Τέλος, οι μισθοφόροι θα απελαθούν από τη Λιβύη σε διαδοχικές παρτίδες σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα, και εκτιμάται ότι αυτό θα τελειώσει μέχρι το 2023», κατέληξαν πηγές.
Εκλογές με την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη;
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στη Λιβύη, ενώ στο έδαφός της θα υπάρχουν μισθοφόροι και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Αυτό εξάγεται από το παραπάνω χρονοδιάγραμμα αποχώρησης τους από τη χώρα , σύμφωνα με το οποίο η απομάκρυνση τους από τη Λιβύη θα ολοκληρωθεί το 2023, ενώ εκλογές έχουμε τον Δεκέμβριο του 2021, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Αυτό αντιδιαστέλλεται τα μέχρι τώρα ψηφίσματα του Συνεδρίου του Βερολίνου ΙΙ, αλλά και των αποφάσεων του ΟΗΕ , της ΕΕ , του Αραβικού Συνδέσμου και του Συνδέσμου Αφρικανικών κρατών.
Αν το παραπάνω τηρηθεί, τότε η πρόβλεψή μας ότι Ρωσία και Τουρκία τα έχουν βρεί στη Λιβύη για παραμονή των δυνάμεών τους στη χώρα ακόμη και μετά τις εκλογές επαληθεύεται πλήρως.
Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορεί να πιέσει αποτελεσματικότερα και πειστικότερα τον νέο Πρόεδρο της Λιβύης και την κυβέρνηση του, για αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.
Αν συμβεί αυτό τότε το επόμενο βήμα από την Τουρκία θα είναι η πραγματοποίηση έρευνας και γεώτρησης στην υποτιθέμενη είτε Τουρκική είτε Λιβυκή νοτίως της Κρήτης, η οποία θα κλέβει μέρος της δικής μας ΑΟΖ στην υπόψη περιοχή.