Ένοπλες Συρράξεις

Ο ΙνδοΕιρηνικός φλέγεται! Το Νέο Δελχί αναβαθμίζει την Πολεμική του Αεροπορία με παλαιότερα MiG-29-Mirage 2000 για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Ο όρος “ινδο-ειρηνικός” έκανε ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία του επί προεδρίας Trump (2017 – 2021), ο οποίος, από γεωγραφική άποψη, αποτελεί τη ταύτιση του Ινδικού Ωκεανού με τον Ειρηνικό σε ένα ενιαίο σύστημα. Η “σύζευξη” όμως των δύο ωκεανών, έχει κατά κύριο λόγο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιεχόμενο.

Η αυξανόμενη ισχύς και σημασία της Ινδίας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, ταυτόχρονα με την διεκπεραίωση του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα από μέρους της Κίνας, ώθησαν πολλές δυνάμεις της περιοχής, ανάμεσα σε αυτές και οι ΗΠΑ, να αναγνωρίσουν και να προτάξουν τον Ινδο-ειρηνικό ως περιοχή ύψιστου στρατηγικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεταστροφή αυτή, συνοδεύεται φυσικά και από τις αντίστοιχες συνεργασίες, συμμαχίες και λοιπές συνεννοήσεις. Μια από τις σημαντικότερες, που έχει βρεθεί τελευταία στο κέντρο των εξελίξεων, είναι ο Τετράπλευρος Διάλογος Ασφαλείας (εφεξής γνωστός ως Quad), ανάμεσα στην Αυστραλία, τις Η.Π.Α., την Ινδία και την Ιαπωνία. 

Από όλα τα μέλη του Quad, το μόνο που συνορεύει άμεσα –χερσαία– με τη Κίνα είναι η Ινδία και παρά τη γειτνίασή τους, εντοπίζουν αρκετές διαφορές ανάμεσά τους. Πιο συγκεκριμένα, ένταση προκαλούν οι πρωτοβουλίες “One Belt, One Road” και “Maritime Silk Road” της Κίνας, η σχέση της τελευταίας με το Πακιστάν και άλλα διμερή ζητήματα.

Πάραυτα, η Ινδία έχει φροντίσει να αρνηθεί τις εικασίες ότι το Quad αποτελεί ένα ασιατικό ΝΑΤΟ, όπως το έχει “κατηγορήσει” η Κίνα, ενώ ευελπιστεί να συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεών της με τα κράτη του ASEAN, στο πλαίσιο της πολιτικής “Look East and Act East”.

Η Ινδία διαχρονικά ακολουθεί μια πολιτική ισορροπίας και ουδετερότητας, κάτι το οποίο αντιτίθεται αφενός με τη συμμετοχή της στο Quad, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι η Ινδία δεν έχει απαρνηθεί αυτή τη στάση. Το Δελχί αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του “ελεύθερου και ανοιχτού” Ινδο-ειρηνικού και επιδιώκει μέσω του Quad, να προωθήσει τη τάξη και το σεβασμό στους διεθνείς “κανόνες”, περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο την Κίνα.

Ταυτόχρονα όμως, η Ινδία έχει φροντίσει συχνά να διαφοροποιεί τις δηλώσεις της, σε σχέση με αυτές του φόρουμ, για να μην εναντιωθεί επίσημα στη Κίνα , ενώ και ο Narendra Modi έχει δηλώσει ότι η Ινδία σε σχέση με το Quad “ασκεί προσεκτική στρατηγική.

Το μονοπώλιο που χαρακτήρισε την μετα-ψυχροπολεμική περίοδο με την ανάδειξη των ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη, διαπιστώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, έχει υποχωρήσει και αντικατασταθεί από πλήθος πόλων ισχύος. Στο κέντρο αυτών εντοπίζεται η Κίνα, ως φανερός ανταγωνιστής των ΗΠΑ, αλλά και η γείτονα χώρα, Ινδία, που αρχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ινδία για αυτόν τον σκοπό, θέλει να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και έχει ένα φιλόδοξο στόχο για την Πολεμική της Αεροπορία έως το 2035.

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF), ήταν σε απόπειρα απόκτησης όπλων τα τελευταία χρόνια και η σύγκρουση της κοιλάδας Galwan 2020 με τον Κινέζικο Στρατό, φάνηκε να έχει δώσει νέα ώθηση σε αυτό.

Η IAF λειτουργεί επί του παρόντος τέσσερις μοίρες MiG-21, πέντε μοίρες Jaguar, τρεις μοίρες MiG-29 (UPG), τρεις μοίρες Mirage 2000 (UPG), 12 μοίρες Su-30MKI, δύο μοίρες LCA και δύο μοίρες Rafale. Αυτά συνολικά ανέρχονται, σε 31 επιχειρησιακές μοίρες προς το παρόν και υπογραμμίζουν την έλλειψη 11 Πολεμικών Μοιρών.

Ο στόχος της IAF για το 2035 στοχεύει, να γεφυρώσει αυτό το χάσμα με νέες επαγωγές. «Η μελλοντική μας αεροπορία, θα πρέπει να έχει κυρίως αυτόχθονες πλατφόρμες. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξένος εξοπλισμός για τη διακοπή των μέτρων χάσματος », δήλωσε στους EurAsian Times ο στρατιωτικός παρατηρητής αεροδιαστημικής Amit Mukherjee.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της IAF, ο  Johnson Chacko, KC (Retd), ένας πολύ διακεκριμένος πιλότος μαχητικών της  IAF είπε: «Πρέπει κανείς να έχει ισορροπημένη Πολεμική Αεροπορία, Στρατό και Ναυτικό με βάση τις δυνατότητες που θέλει το έθνος».

Όπως έγραψε το Πενταπόσταγμα, τα  Mirage 2000 που συνοδεύονται από τα Rafales, θα είναι ο κορυφαίος συνδυασμός της IAF, για την εκτέλεση χτυπημάτων ακριβείας τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη. Μια πολύ έξυπνη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη, την εξαντλημένη δύναμη των μαχητικών της IAF και τις διάφορες καθυστερήσεις στην επαγωγή των μαχητικών Tejas σε μεγάλο αριθμό.

Η IAF αναβαθμίζει επίσης τα υπάρχοντα Mirage 2000, MiG-29 και Jaguars. Αυτά τα αεροσκάφη αποκτούν νέα όπλα και αεροηλεκτρονικές βελτιώσεις, για να μπορούν να λειτουργούν ως αεροσκάφη γενιάς τεσσάρων συν. Η ανακαίνιση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στην πραγματικότητα, χρειάζονται  περισσότερα Rafales, αλλά οι εκτιμήσεις κόστους τους  αναγκάζουν να αναζητήσουν άλλες επιλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ