Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής Αφγανών μαχητών στο αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό ανακοίνωσε χθες η χριστιανική μη κερδοσκοπική Διεθνής Eπιτροπή Διάσωσης (ICC).
Η ίδια η ΜΚΟ ανακοίνωσε τον ισχυρισμό αυτό μετά από μια δήλωση του μη αναγνωρισμένου υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Τουρκία αναπτύσσει νέα παρτίδα μαχητών στο έδαφος, για να υποστηρίζει τις αξιώσεις του συμμάχου της Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.
«Στα κατεχόμενα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπάρχουν ήδη πολλές διεθνείς ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες που ελέγχονται από την Τουρκία και είναι εκτός ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία ενισχύει τη θέση της στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σε αρμενική εφημερίδα.
Το Αρτσάχ είναι το αρμενικό όνομα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι μια περιοχή που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.
"Αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μερικοί από τους μαχητές της Αλ Κάιντα αναπτύχθηκαν αμέσως στα εδάφη της Δημοκρατίας του Αρτσάχ [τώρα] που έχουν καταληφθεί από το Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ο Μπαμπαγιάν σε συνέντευξή του.
Ο Αρμένιος αξιωματούχος κατηγόρησε την Τουρκία για την ανάπτυξη αυτών των μαχητών ως τρόπο άσκησης πίεσης στο Αζερμπαϊτζάν.
Δεν είναι σαφές σε ποια στοιχεία βασίστηκε ο Μπαμπαγιάν για να διατυπώσει τον ισχυρισμό του για μεταφορά Αφγανών μαχητών στην περιοχή, αλλά υπάρχουν ρωσικές και αρμενικές πληροφορίες για αυτήν την είδηση.
Η Τουρκία επιδιώκει σαφέστατα έναν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, και τα έχει πολύ καλά με τους Αφγανούς Ταλιμπάν ως γνωστόν.
Κατά τη διάρκεια του περυσινού πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία είχε αναπτύξει Σύριους μισθοφόρους για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στον σκληρό πόλεμο των 44 ημερών εναντίον της Αρμενίας.
Η σύγκρουση ολοκληρώθηκε μετά από μια εκεχειρία από τη Ρωσία που επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τοποθέτησε Ρώσους ειρηνευτές στην περιοχή.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη, λόγω των πολεμικών συμπλοκών κατά μήκος των συνόρων, ενώ Αρμενία και Ρωσία κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν για υποκίνηση.
Το Μπακού αρνείται τις κατηγορίες και ώθησε τη Ρωσία να παρακολουθεί καλύτερα τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με σκοπό δήθεν την συμφιλίωση με την Αρμενία με την οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.
Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν είναι αρνητική για συνομιλίες» με την Αρμενία, εάν το Ερεβάν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας από την πλευρά του δήλωσε ότι βλέπει την πιθανότητα ομαλοποίησης, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών θα συνεχιστούν μόνο σε πολυμερή μορφή ( παρουσία Ρωσίας).
Οι Τούρκοι όπου θέλουν να εισβάλουν στέλνουν πρώτα τους “βαζιβουζούκους τους”, και μετά εισβάλλει ο τουρκικό στρατός, ακολουθώντας μια τακτική αιώνων. Αυτήν την τακτική ακολούθησαν πιστά σε Συρία, Λιβύη και τώρα ετοιμάζουν πιθανόν και στα νησιά μας.