Ένοπλες Συρράξεις

ΝΑΤΟ και Ευρώπη πληρώνουν αστρονομικά ποσά στις χώρες της Κεντρικής Ασίας να κρατήσουν Αφγανούς μετανάστες

Ένα σχέδιο που επεξεργάζονται στα «σκοτεινά δωμάτια των αποφάσεων», φαίνεται ότι αποτελεί κοινή συνισταμένη των ΗΠΑ ,του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ένωσης ,  με  διτό σκοπό αφ’ ενός να κρατήσουν μακριά τους, τούς Αφγανούς μετανάστες αφ’ ετέρου, να δημιουργήσουν χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

«Ένα υποτιθέμενο σχέδιο που δημιουργήθηκε από το μπλοκ του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αποστολή προσφύγων από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφή για τα ευρωπαϊκά έθνη που το πιέζουν, ακόμα κι αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει».

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία σχολίασε μια δημοσίευση του καναλιού Telegram «Diplomatic Source», η οποία πρότεινε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να πληρώσει τους γείτονες του Αφγανιστάν, για να πάρουν αυτούς που φεύγουν από τη χώρα, αποφεύγοντας έτσι μια άλλη προσφυγική κρίση.

"Αυτό είναι ένα πραγματικό σχέδιο καταστροφής", έγραψε η Ζαχάροβα. "Εάν τα παιδιά του ΝΑΤΟ πιέσουν να ανοίξουν τα σύνορα του Αφγανιστάν με τους γείτονές του, η Ευρώπη θα πληγεί από έναν κόσμο. Αν και δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει ακόμη".

Η Telegram ισχυρίστηκε, ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προσέφεραν «χρήματα και πόρους» στο Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, εάν συμφωνήσουν να δεχτούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

"Οι Γερμανοί υπόσχονται αστρονομικά ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στις περιοχές εάν ανοίξουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Οτιδήποτε θα κρατήσει τους Αφγανούς μακριά από τα σύνορά τους", πρότεινε από ανώνυμη πηγή το  κανάλι. Δεν είναι γνωστό πώς έλαβε αυτές τις πληροφορίες.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για τη μη λήψη μεγάλου αριθμού προσφύγων, υποδηλώνοντας ότι η κατάρρευση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις γειτονικές χώρες. Ο Πούτιν ανέφερε, ότι πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να διαφύγουν, θα μπορούσαν να είναι μεταμφιεσμένοι τρομοκράτες.

 "Ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες; Πώς μπορούμε να το πούμε; Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια", είπε ο Πούτιν. "Τα σύνορα είναι χίλια χιλιόμετρα θα επιβιβαστούν σε όλα, ένα αυτοκίνητο, ακόμη και ένα γάιδαρο, και θα διαφύγουν από τη στέπα". ανέφερε

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μετά από έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι " θα ενεργήσουν από κοινού, για να αποτρέψουν την επανάληψη ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών μετακινήσεων, μεγάλης κλίμακας που αντιμετώπισαν στο παρελθόν", υποδηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να επαναληφθεί μια Μεταναστευτική κρίση παρόμοια με αυτήν του 2015.

Στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι έχουν καταλάβει ολόκληρο το έθνος, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων και των συνοριακών σημείων ελέγχου. Από τότε, χιλιάδες Αφγανοί εγκατέλειψαν τη χώρα, με πολλούς ακόμη να αναζητούν να φύγουν.

Η επέκταση της παρουσίας της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, υποδεικνύει επίσης την αβεβαιότητα της Μόσχας, σχετικά με την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων,  δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ταλιμπάν θα αγωνιστούν να διατηρήσουν τον έλεγχο στο βόρειο Αφγανιστάν και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, στην εμφάνιση του Ντάες ή της Αλ Κάιντα, που επιτίθενται στην Κεντρική Ασία. 

Αυτή η ανησυχία, ευρέως διαδεδομένη στην κοινότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, έχει ήδη επηρεάσει την πολιτική της Μόσχας απέναντι στην Κεντρική Ασία. Μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου, η Ρωσία δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει γρήγορες αποστολές όπλων στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η Ρωσία πραγματοποίησε επίσης στρατιωτικές ασκήσεις στο Κιργιστάν, από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου υπό την ομπρέλα του μπλοκ ασφαλείας της Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Παρόλο που η Ρωσία έχει εκφράσει δημόσια αισιοδοξία για τη συνεργασία με το Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, εξακολουθεί να μην γνωρίζει, εάν η αναβίωση του Ισλαμικού Εμιράτου θα αποτελέσει ευκαιρία ή κατάρα για τη Μόσχα. Αυτή η ασάφεια θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, διατηρεί μια πολιτική προληπτικής διπλωματίας και μετριασμού των απειλών προς το Αφγανιστάν στο άμεσο μέλλον.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ