Η Τουρκία η οποία μάχεται εδώ και δεκαετίες κατά του ΡΚΚ χωρίς να μπορέσει να πετύχει τη διάλυσή του, παρά τα όσα κατά καιρούς διαμηνύει, διαμορφώνει ένα νέο συνολικό σχεδιασμό αποφυγής μελλοντικά δημιουργίας ενιαίου κουρδικού κράτους.
Το σχέδιο αυτό βασίζεται στα παρακάτω:
1 Στην πολύ μεγάλη συρρίκνωση του PKK , με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων τόσο στις τουρκικές επαρχίες που συνορεύουν με το Ιράκ, όσο και εντός του Βορείου Ιράκ.
Στην προσπάθεια τους αυτή οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) προβαίνουν βάσει σχεδίου στην ερημοποίηση της περιοχής ένθεν και κείθεν των συνόρων με το Ιράκ σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων, δημιουργώντας έτσι μια ακατοίκητη buffer zone την οποία θα ελέγχουν με στρατιωτικές δυνάμεις που θα εδρεύουν σε βάσεις που είτε έχουν είτε κατασκευάζουν οι ΤΕΔ, καθώς επίσης και με ηλεκτρονικά μέσα και UAV.
Για να πετύχουν την ερημοποίηση των παραμεθόριων περιοχών οι ΤΕΔ στοχοποιούν υποτίθεται κατά λάθος χωριά που βρίσκονται στις περιοχές αυτές σκοτώνοντας κούρδους χωρικούς και καταστρέφοντας τις περιουσίες τους.
Έτσι οι εναπομείναντες κούρδοι χωρικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους , βοηθώντας με την αποχώρηση τους στη δημιουργία της buffer zone που προαναφέραμε.
Στη συνέχεια οι ΤΕΔ προβαίνουν στην οδική διασύνδεση των στρατιωτικών τους βάσεων, υλοτομώντας την περιοχή και καταστρέφοντας σπηλιές και πιθανούς χώρους απόκρυψης και παραμονής ανταρτών του PKK, ενώ σε ορισμένες λίαν δύσβατες περιοχές αφήνουν τις φωτιές που δημιουργούν με τις βολές πυροβολικού και τις ρίψεις βομβών από την αεροπορία τους να κάψουν τα δάση αποστερώντας κρησφύγετα για το ΡΚΚ.
Στόχος είναι τελικά όλοι οι αντάρτες του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν τα προπύργιά τους στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας και να συγκεντρωθούν στο όρος Καντίλ, όπου οι Τούρκοι ευελπιστούν συγκεντρωτικά με μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση να πετύχουν αν όχι την πλήρη διάλυση του, τουλάχιστον την πολύ μεγάλη του συρρίκνωση.
Παράλληλα τα τουρκικά drone σε συγκερασμό με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και την ΜΙΤ, προβαίνουν στον εντοπισμό ηγετικών στελεχών και τοπικών Διοικητών του ΡΚΚ, τους οποίους στοχοποιούν, έτσι ώστε η οργάνωση σταδιακά να καταστεί ακέφαλη και ασύνδετη στο εσωτερικό της λόγω σύλληψης ή δολοφονίας των παραπάνω στελεχών της.
Σε αυτό το πλαίσιο τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών σκότωσε τρεις «ηγέτες» του ΡΚΚ που δεν κατονόμασε, σε διασυνοριακή επιχείρηση σε περιοχές εντός και γύρω από την περιοχή του Κουρδιστάν, την ώρα που οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) συνεχίζουν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις τους εναντίον της ένοπλης ομάδας.
Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είχε πραγματοποιήσει μια επιχείρηση στο «Βόρειο Ιράκ», έναν όρο που η Άγκυρα χρησιμοποιεί για να περιγράψει την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα «την εξουδετέρωση τριών ηγετών» του ΡΚΚ.
Η είδηση δεν αναφέρει κανένα όνομα, αλλά επισημαίνει ότι οι στόχοι ήταν υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στο Τζαμπάλ Καρά, στα βουνά Καντίλ και στην αμφισβητούμενη περιοχή Σιντζάρ (Σινγκάλ) της επαρχίας Νινευή.
Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη «εξουδετέρωση» στις δηλώσεις τους για να αναφερθούν στην παράδοση, τη δολοφονία ή τη σύλληψη μελών του PKK, το οποίο η Άγκυρα, μαζί με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».
Παράλληλα α τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Πέμπτη θέσεις της πολιτοφυλακής των μονάδων προστασίας των Γεζίντι (YBŞ), η οποία αποτελείται από μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι (Εζίντι). Το YBŞ θεωρείται ως στενός συνεργάτης του PKK.
Το PKK έχει εγκλωβιστεί σε μια επί δεκαετίες σύγκρουση εναντίον της Άγκυρας για τα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία, η οποία έχει οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.
Η έδρα του PKK βρίσκεται στα βουνά Καντίλ της περιοχής του Κουρδιστάν, κυρίως σε αγροτικές και ορεινές περιοχές κατά μήκος των τουρκικών και ιρανικών συνόρων.
2. Η Τουρκία προσπαθεί οι Pesmerga και το Ιράκ να στραφούν κατά του PKK
Σε άρθρο μας, αναλύαμε διεξοδικά ότι πρόσφατα η Τουρκία μέσω πώλησης όπλων στο Ιράκ επιχειρεί να εξαλείψει την απειλή δημιουργίας κουρδικού κράτους, ωθώντας τη Βαγδάτη να επιχειρήσει κυρίως με UAV Bayraktar που θα της πουλήσει να ενεργήσει και αυτή κατά των Κούρδων του ΡΚΚ.
Aυτό όμως θα είχε και ως συνέπεια την ενδυνάμωση στρατιωτικά του Ιράκ και την περαιτέρω περιθωριοποίηση των δικαιωμάτων του ημιανεξάρτητου κουρδικού μορφώματος του Β. Ιράκ.
Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από ο Αφγανιστάν διαφαίνεται η απροθυμία στο εγγύς μέλλον των ΗΠΑ να εμπλακούν σε περιφερειακές συγκρούσεις στη Μ.Ανατολή, γεγονός που δίνει περαιτέρω ώθηση στους σχεδιασμούς Τουρκίας-Ιράκ για καταστροφή του PKK από κοινού και για απορρόφηση της δυναμικής δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη συνέχεια.
Παράλληλα η Τουρκία με οικονομικές συμφωνίες για εξαγωγή πετρελαίου από το κουρδικό κρατίδιο του Β. Ιράκ και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτό, φαίνεται να έχει δέσει στο άρμα της τους Pesmerga του Μπαρζανί, τους οποίος ωθεί να στραφούν και αυτοί κατά του PKK.
Ειπλέον με τις επιχειρήσεις της στη Συρία προσπαθεί να πετύχει την απομόνωση των Κούρδων του YPG τόσο από τους Κούρδους του Β. Ιράκ, όσο και από τους Κούρδους της Τουρκίας.
3. Διαχωρισμός των Κούρδων της Τουρκίας από τους λοιπούς Κούρδους
Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι του τουρκικού σχεδίου, αφού οι Κούρδοι εκπροσωπούνται κανονικά στην τουρκική βουλή μέσω του κόμματος HDP , το οποίο όμως Ερντογάν και Μπαχτσελί αποπειρώνται εργαλειοποιώντας την τουρκική δικαιοσύνη να το κλείσουν, με την επίφαση ότι διασυνδέεται και υποθάλπτει το PKK.
Ωστόσο το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, αφού οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν κυμαίνεται γύρω στο 25% και ο Μπαχτσελί γύρω στο 8.5%.
Αν όντως κλείσουν το κουρδικό κόμμα και δεν δημιουργηθεί άλλο εκ νέου μέχρι τις εκλογές, τότε οι ψήφοι των Κούρδων θα πάνε μαζικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία και θα εκλεγεί υπό την μορφή συνασπισμού κομμάτων της.
Αυτό δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τον Ερντογάν.
Έτσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας (AYM) αποδέχθηκε το αίτημα του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) για επιπλέον χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπιση στην υπόθεση για το κλείσιμο του κόμματος, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το Mezopotamya Agency.
Συνολικά θα δοθεί προθεσμία 301 ημερών σε 451 πολιτικούς, μεταξύ των οποίων μέλη του κοινοβουλίου και πρόεδροι κομμάτων σε εθνικό επίπεδο, για να υποβάλουν τις καταθέσεις τους μετά την επίδοση του κατηγορητηρίου.
Το ίδιο το κόμμα θα έχει 60 ημέρες για να προετοιμάσει την υπεράσπιση κατά του κατηγορητηρίου, ένα έγγραφο 843 σελίδων που περιλαμβάνει έρευνες, πληροφορίες για άλλες υποθέσεις, διαδικασίες εναντίον βουλευτών και μυστικές μαρτυρίες μαρτύρων και πληροφοριοδοτών.
Μετά την παράδοση των εγγράφων, το HDP δήλωσε ότι εξακολουθούν να λείπουν δηλώσεις εγγράφων που κατασχέθηκαν από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία του κόμματος.
Στο τέλος του χρόνου που χορηγήθηκε και μετά την υπεράσπιση του HDP και τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την υπόθεση, 15 μέλη της AYM θα εκδώσουν απόφαση σχετικά με το εάν το κόμμα θα κλείσει σε σχέση με το άρθρο 69 του Συντάγματος ή ανάλογα με τη σοβαρότητα της απόφασης , στερώντας το κόμμα από δημόσια χρηματοδότηση.
Εάν κλείσει το HDP, οι 451 αξιωματούχοι θα αποκλείονται από την ίδρυση ή την ένταξή τους σε άλλο πολιτικό κόμμα και δεν θα μπορούν να αναλάβουν εκτελεστικές ή εποπτικές θέσεις για πέντε χρόνια.
Τα άρθρα 68 και 69 του τουρκικού συντάγματος λένε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να αντιταχθούν στην «αδιαίρετη ακεραιότητα του κράτους με τη χώρα και το έθνος του» ή «να ενθαρρύνουν τη διάπραξη εγκλημάτων».
Ανώτατα στελέχη του HDP, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πρώην βουλευτών, δημάρχων και συμπροέδρων Figen Yüksekdağ και Selahattin Demirtaş, δικάζονται αυτήν τη στιγμή για φερόμενα εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Το κόμμα κατηγορείται για σχέσεις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη οργάνωση που αγωνίζεται για κουρδική αυτοκυβέρνηση στο έδαφος της Τουρκίας εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Ξεκινώντας με την απαγόρευση του Λαϊκού Εργατικού Κόμματος (HEP) το 1993, τουλάχιστον πέντε φιλοκουρδικά κόμματα έχουν απαγορευτεί από τα δικαστήρια. Πιο πρόσφατα, το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) απαγορεύτηκε το 2009.
Το HDP, που ιδρύθηκε το 2012, είναι ένας συνασπισμός φιλοκουρδικών και αριστερών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων και περιλαμβάνει ως συστατικό το πιο πρόσφατο φιλοκουρδικό κόμμα, το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που ιδρύθηκε μετά το κλείσιμο του DTP
Στην κοινοβουλευτική του ομάδα είχε εκπροσώπους από κουρδικές, τουρκικές, αραβικές, αρμενικές και συριακές κοινότητες, καθώς και τις μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες Αλεβίτες και Γιαζίντι.