Για περιφερειακό πόλεμο ουσιαστικά στην Μεσόγειο κάνει λόγο έγκυρο ισραηλινό ινστιτούτο με φόντο την ενεργοποίηση των ισλαμικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολάχ και σιιτικών πολιτοφυλακών στην Συρία.
"Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται για ένα «σχέδιο Β» κατά του Ιράν", αποκάλυψε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.
" Το σχέδιο θα συνεπάγεται και «άλλες ενέργειες» σε περίπτωση που δεν υπογραφεί συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού σχεδίου της Τεχεράνης", είπε ο ίδιος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
"Οι δύο χώρες μοιράζονται ήδη πληροφορίες και ενισχύουν την περιφερειακή τους συνεργασία", πρόσθεσε ο Γκαντς.
Την ίδια στιγμή αμερικανικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία συνασκούνται στην Ερυθρά θάλασσα εκπέμποντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Το ισραηλινό ινστιτούτο αναφέρει σε ειδική έκθεση του ότι "είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος του 2006 δεν επεκτάθηκε πέρα από την περιοχή του Λιβάνου, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και κυρίως μεθοδευμένα από την τουρκική μυστική δράση.
Το https://besacenter.org, τονίζει εμφατικά ότι “αν και υλοποιήθηκαν τότε (2006) κάποιες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση μπόρεσε και περιόρισε την “διασπορά” χωρίς να κινητοποιήσει το σύνολο του ισραηλινού στρατού.
Αυτό επιτεύχθηκε διότι εκείνη την εποχή η Χαμάς, δεν κατείχε ακόμη ρουκέτες/βλήματα σε επαρκή ποσότητα ( όπως σήμερα που λέγεται ότι κατέχει 100.000 ρουκέτες) για να διαταράξει τη ρουτίνα της ζωής στα ισραηλινά πληθυσμιακά κέντρα.
Αλλά αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις ( Χαμάς-Χεζμπολάχ) έλαβαν οργανωτικά και επιχειρησιακά μαθήματα από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα το τελευταίο διάστημα, και αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική ανατροπή της στρατηγικής θέσης του Ισραήλ.
Από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αίγυπτο το 1979, το κύριο ζήτημα για το Ισραήλ ήταν ότι ένας πιθανός πόλεμος θα γινόταν σε ένα μέτωπο.
Σήμερα το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με επιθέσεις ρουκετών/πυραύλων της Χεζμπολάχ σε στρατηγικές πόλεις και εγκαταστάσεις του (συμπεριλαμβανομένων των βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας), ενώ ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει τέτοιες επιθέσεις και από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το καλοκαίρι του 2006, οι μάχες επικεντρώθηκαν μόνο στον Λίβανο,ενώ μικρές δυνάμεις παρέμειναν στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς δεν υπήρχε κίνδυνος συμμετοχής του συριακού στρατού στον πόλεμο.
Σήμερα, δεδομένης της αυξανόμενης απειλής από τη Συρία ως αποτέλεσμα της παρουσίας εκτεταμένων σιιτικών και ιρανικών δυνάμεων, ο ισραηλινός στρατός θα αντιμετωπίσει κίνδυνο και από το συριακό έδαφος καθώς και από το Λίβανο.
Το Ισραήλ θα βρεθεί πολιορκημένο ουσιαστικά από την εφαρμογή του δόγματος «Κ. Σουλεϊμάνι» που αφορά ένα «δακτύλιο πυρός» πυραύλων που θα προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, (Λίβανο, Συρία και Ιράκ αλλά και Ιράν).
Ο πόλεμος του Λιβάνου το 2006 ήταν η τελευταία φορά που το Ισραήλ θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε μάχη σε ένα μέτωπο.
Ο επόμενος πόλεμος μπορεί κάλλιστα να είναι ένας περιφερειακός πόλεμος, (η διασπορά του οποίου θα φτάσει και στην Μεσόγειο όπου βρίσκονται οι εξέδρες του ισραηλινού φυσικού αερίου φτάνοντας μέχρι την Κύπρο για παράδειγμα).
Ο ισραηλινός λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για έναν πόλεμο που δεν έχει ξαναγίνει από την εποχή του πολέμου της ανεξαρτησίας του Ισραήλ”, αναφέρει το ινστιτούτο.
Αυτό σενάριο βολεύει μόνο την Τουρκία και το Ιράν που θέλουν να δημιουργήσουν χάος στην Α.Μεσόγειο για τους δικούς τους γνωστούς λόγους η κάθε πλευρά.