Ο φιλότουρκος Πρωθυπουργός της Λιβύης Ντέμπιμπα έχει αποδείξει με λόγια και πράξεις, επανειλημμένα την "αγάπη του" πρός την Τουρκία και το μίσος του προς τον Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος αποτελεί τον κυριότερο αντίπαλό του και ορκισμένο εχθρό των Τούρκων.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ-Χαμίντ Ντέμπιμπα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε λάβει επενδυτική προσφορά από την ιταλική εταιρεία «Eni» ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη της υποδομής των κοιτασμάτων πετρελαίου και άλλες παρόμοιες προσφορές από τη γαλλική εταιρεία "Total", η οποία διέθεσε έναν επενδυτικό προϋπολογισμό στη Λιβύη άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτά είπε ο Dbeibah στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στην οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει επενδυτικά σχέδια σε δύο συνέδρια πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέχρι το τέλος του έτους, το ένα στο Τέξας και το άλλο στην Τρίπολη.
Ταυτόχρονα, απαντώντας αναφορικά με τα αιτήματα του Υπουργείου Πετρελαίου σχετικά με την απόλυση του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μουσταφά Σανάλλα, είπε ότι «δεν έχει μελετήσει ακόμη το θέμα και ότι όλα είναι δυνατόν να γίνουν"
Ο Ντέμπιμπα επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε έμμεσες συναντήσεις με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που επικεντρώθηκαν σε θέματα ανταλλαγής αιχμαλώτων, τονίζοντας ότι δεν έφερε αντίρρηση στη μεταξύ τους συνάντηση με την προϋπόθεση ότι ο Χαφτάρ θα τον αναγνώρισε ως πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για πρόσφατες δηλώσεις του, τις οποίες περιέγραψε ως «μη ενθαρρυντικές».
Ο Ντέμπιμπα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είχε σημειώσει πρόοδο προς τη συμφωνία για την έξοδο μισθοφόρων από τη Λιβύη. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την αναχώρησή τους, λέγοντας ότι μπορεί να είναι έξω σε ένα ή δύο μήνες, αλλά ότι θα φύγουν στο τέλος.
Βέβαια ο φιλότουρκος Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν αναφέρεται καν στην αποχώρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη χώρα του, όπως προβλέπεται από τα συμπεράσματα της Διάσκεψης Βερολίνο ΙΙ, ούτε και στο πάγωμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που υπέγραψαν Ερντογάν-Σάρατζ με απότοκο την κλοπή μεγάλου μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και ανατολικά Κάσου-Καρπάθου-Ρόδου
Επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή των εκλογών εγκαίρως, εκφράζοντας τον φόβο του για διεθνείς παρεμβάσεις και την παρέμβαση στρατιωτικών καθεστώτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στη διεξαγωγή εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και εμπόδια, πάνω από τα οποία είναι η αποτυχία του Κοινοβουλίου να εγκρίνει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, εκτός από την ένταση με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που μπορεί να πιέσει για τον σχηματισμό μιας παράλληλης κυβέρνησης, γεγονός που θα συμβάλλει στην περιπλοκή της κατάστασης ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη πρόσφατη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το Λιβυκό Πολιτικό Διάλογο Φόρουμ (LPDF), ως επικεφαλής διοικητής του στρατού της Λιβύης, το Προεδρικό Συμβούλιο είναι ο μόνος νόμιμος παράγοντας που μπορεί να διορίσει στρατιωτικούς αξιωματικούς.
Ωστόσο, ο Haftar το αγνόησε και συνέχισε να διορίζει στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Στην πιο πρόσφατη κίνησή του, διόρισε τον επικεφαλής της πρώην παράλληλης κυβέρνησης στα ανατολικά, Αμπντουλάχ Αλ-Θίνι, ως Διευθυντή του Πολιτικού Τμήματος των δυνάμεών του.
Οι κινήσεις του Χαφτάρ έρχονται μετά από φήμες ότι αυτός και ο Αγκουίλα Σάλεχ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της παράλληλης κυβέρνησης στα ανατολικά (Βουλή των Αντιπροσώπων), πρόκειται να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη.
Οι ειδικοί λένε ότι η ειρηνευτική και εκλογική διαδικασία θα αποτύχει χωρίς να ενταχθεί σε αυτήν ο Χάφταρ και οι υποστηρικτές του
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι τα πάντα είναι ακόμη ανοιχτά στη Λιβύη, όπου μπορεί μέχρι τον Δεκέμβριο να εξελιχθούν οι καταστάσεις όπως παρακάτω:
1. Επανάληψη των εχθροπραξιών και του εμφυλίου πολέμου
2. Ομοσπονδιοποίηση της χώρας με τη δημιουργία 3 καντονιών με πολύ διευρυμένη αυτονομία, κυρίως οικονομική και στρατιωτική (Ανατολικό-Δυτικό-νότιο).
3. Ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και ειρήνευση στη χώρα.