Ένοπλες Συρράξεις

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι διπλωματικές προσπάθειες στη Λιβύη προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στο τέλος του έτους σε εκλογές, αυξάνονται συνεχώς και από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ΗΠΑ.

"Οι πολιτικοί παράγοντες στη Λιβύη πρέπει να επιτύχουν τον απαραίτητο συμβιβασμό προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του λαού για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές", δήλωσε την Τρίτη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Ο Νόρλαντ επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Μαρόκο μεταξύ 10 και 16 Αυγούστου και συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εστιάζοντας στον επείγοντα χαρακτήρα της θέσπισης του νομικού πλαισίου και του συνταγματικού εδάφους που απαιτούνται για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ο Νόρλαντ είπε ότι ως απαραίτητο βήμα προς μια σταθερή, ενωμένη και δημοκρατική Λιβύη,  οι επιφανείς Λίβυοι πρέπει να έρθουν σε  συμβιβασμό για να ανταποκριθούν έτσι στις προσδοκίες του λαού για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης, ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη και σταθερότητα της πολιτικής διαδικασίας και της ασφάλειας στη χώρα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες, ξένες επενδύσεις και ευημερία των Λιβυέων.

Ο Νόρλαντ, ο οποίος συναντήθηκε στο Κάιρο, επίσης με τον  Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, τον ηγέτη των  ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Λιβυκό λαό να εκλέξει τους ηγέτες του μέσω μιας ανοιχτής και δημοκρατικής διαδικασίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη επισκέφθηκε την Παρασκευή την Τουρκία για συνομιλίες με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την ενίσχυση της υποστήριξης των ΗΠΑ στις γενικές εκλογές της Λιβύης που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Η επίσκεψη του απεσταλμένου πραγματοποιείται αφού οι Λίβυοι αντιπρόσωποι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η Λιβύη έχει διαλυθεί από εμφύλιο πόλεμο από την ανατροπή του  Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Στις 5 Φεβρουαρίου, οι αντίπαλες πολιτικές ομάδες της Λιβύης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

Στις 16 Μαρτίου, μια εκλεγμένη μεταβατική αρχή, αποτελούμενη από μια κυβέρνηση ενότητας και ένα προεδρικό συμβούλιο, ανέλαβε τα καθήκοντά τους να οδηγήσουν τη χώρα σε μια μεταβατική φάση στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Η σημασία της σταθερότητας για τη μετανάστευση στην ΕΕ

Καθώς η βία στη Λιβύη έχει μειωθεί φέτος, ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών στην Ευρώπη που έχει αποτραπεί μέχρι τώρα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, λένε οι ειδικοί.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) λέει ότι 20.257 άνθρωποι έχουν "αναχαιτιστεί" στη θάλασσα και έχουν επιστρέψει στη Λιβύη μέχρι στιγμής φέτος, το οποίο αποτελεί απόρροια των συστηματικών θαλάσσιων ελέγχων.

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής παραμένει ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, ελπίζοντας να επιχειρήσουν το επικίνδυνο πέρασμα από τη Μεσόγειο.

Οι περισσότεροι προσπαθούν να φτάσουν στην ιταλική ακτή περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά.

Ο δικηγόρος Anwar al-Werfalli, ειδικός στο μεταναστευτικό δίκαιο, αποδίδει την αύξηση του αριθμού των μεταναστών «ιδιαίτερα στο τέλος των συγκρούσεων» στη Λιβύη.

Μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον επί χρόνια δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη μαστίζεται από πολιτική αστάθεια και μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών.

Όμως, η κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2020 έγινε γενικά σεβαστή και φέτος εγκαταστάθηκε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Βερφάλλι είπε ότι αυτό έχει δημιουργήσει κάποια "σταθερότητα η οποία, αν και σχετική, ενθαρρύνει τους μετανάστες να αναλάβουν τη διέλευση".

Η κεντρική μεσογειακή διέλευση μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας ή Μάλτας είναι μακράν η πιο θανατηφόρα στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ.

Ο ρόλος της Τουρκίας 

Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι η επίτευξη σταθερότητας  και ειρήνης στη Λιβύη, η διεξαγωγή εκλογών και η δημιουργία  αυτόχθονων δομών ασφαλείας, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα, πρός άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και την ΕΕ.

Τα παραπάνω εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό και από τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου "Βερολίνο ΙΙ", όπου προβλεπόταν μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, η πλήρης αποχώρηση όλων των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων της και των μισθοφόρων της από τη χώρα.

Είχαμε γράψει σε πολλά προγενέστερα άρθρα μας, ότι η Τουρκία θα σταθεί ανυποχώρητη στο θέμα της αποχώρησης των ανδρών των Ενόπλων της Δυνάμεων από τη Λιβύη, προκειμένου να μπορεί να "θέσει σε ισχύ " το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υλοποιώντας εν μέρει την "Γαλάζια Πατρίδα" με τη δημιουργία του παραπάνω επικίνδυνου τετελεσμένου.

Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και οι νέες προσφυγικές ροές με κατεύθυνση της Ελλάδα-ΕΕ μέσω Τουρκίας , αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο του Ερντογάν και τα ανταλλάγματα τα οποία θα ζητήσει από την ΕΕ για τη Λιβύη, ΝΑ Μεσόγειο, Κύπρο

Δυστυχώς για τη χώρα μας η Τουρκία μπορεί και θα εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ως όπλο κατά της ΕΕ, προερχόμενο από Αφγανιστάν και Λιβύη για προσπορισμό οφελών. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...