Σύμφωνα με μελέτη της δημοσκόπησης Metropoll, το 61,6 % των Τούρκων πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει από το Αφγανιστάν τα υπάρχοντα στρατεύματά της που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Αν και χαμηλότερα από τα συνολικά στοιχεία, η βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος μπλοκ συμφωνεί επίσης:
Περίπου το 46,7 % των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 64,8 % των ψηφοφόρων του κυβερνητικού εταίρου του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στο Twitter ο ιδιοκτήτης της Metropoll, Özer Sencar.
Η μελέτη του Ιουλίου έδειξε αύξηση 14,6 % σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από τον Ιούνιο, ανέφερε η καθημερινή BirGün.
Η υποστήριξη για την Τουρκία που ανέλαβε το καθήκον να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ παρέμεινε στο 38,5 % στη μελέτη του Ιουλίου, ενώ το 50 % των Τούρκων δήλωσε ότι ήταν αντίθετο στην ιδέα. Μόνο το 11,5 % δήλωσε ότι δεν είχε προτίμηση.
Από το κυβερνητικό μπλοκ, το 53,9 % των ψηφοφόρων του AKP και το 67,5 % των ψηφοφόρων του MHP ήταν υπέρ των τουρκικών στρατευμάτων να υπερασπιστούν το διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai.
Εν τω μεταξύ, συνολικά, η Metropoll διαπίστωσε ότι το 56,9 % των Τούρκων πιστεύει ότι η τουρκική κατανόηση του Ισλάμ είναι διαφορετική από αυτή των Ταλιμπάν.
Περίπου το 27,1 % των ψηφοφόρων του AKP δήλωσε ότι οι δύο αντιλήψεις ήταν οι ίδιες, ενώ μόνο το 5,9 % του MHP συμφώνησε.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 66,5 % των Τούρκων τάσσεται υπέρ του πλήρους κλεισίματος των συνόρων για τους μετανάστες. Περίπου το 82,3 % των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχουν την ίδια άποψη, καθώς και το 85 % των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Good Party (İYİP). Η υποστήριξη του κυβερνητικού μπλοκ για το μέτρο θα ανέλθει στο 60%
Σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 24,4 % των Τούρκων πιστεύει ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.
Αφγανιστάν-Μετανάστες- Θρησκεία
Από τα παραπάνω κρατάμε ότι το 61.6% των Τούρκων δεν επιθυμούν στρατιωτική παρουσία και εμπλοκή στο Αφγανιστάν, το 66,5% τάσσεται υπέρ του πλήρους κλεισίματος των συνόρων για τους μετανάστες, το 56,9 % των Τούρκων πιστεύει ότι η τουρκική κατανόηση του Ισλάμ είναι διαφορετική από αυτή των Ταλιμπάν, αλλά και ότι το 27,1 % των ψηφοφόρων του AKP δήλωσε ότι οι δύο αντιλήψεις ήταν οι ίδιες.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι η τουρκική κοινωνία γυρίζει την πλάτη στα μεγαλεπήβολα στρατιωτικά εγχειρήματα του Ερντογάν, ότι διακατέχεται από αισθήματα απέχθειας για τους μετανάστες .
Άλλωστε όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μας οι νέοι της Τουρκίας αποφεύγουν τη στράτευση και πηγαίνουν στο εξωτερικό, αφού η θητεία έχει μετατραπεί σε ταξική με αποτέλεσμα να μην στρατεύονται οι πλούσιοι Τούρκοι, αλλά οι φτωχοί
Τουρκία και Δύση
Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό η τουρκική κοινωνία νοιώθει ότι μοιράζεται την ίδια κατανόηση για το Ισλάμ με τους Ταλιμπάν, κάτι το οποίο δείχνει το πώς η πολυετής διακυβέρνηση του Ισλαμιστή Ερντογάν, έχει διαβρώσει πάρα πολύ τις δυτικές αξίες στη χώρα.
Το τελευταίο αποτελεί ένα ισχυρότατο επιχείρημα σε ΗΠΑ-ΕΕ για το ότι η Τουρκία θα αλλάξει μετά την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία στην Τουρκία και πως θα επιστρέψει στους κόλπους της Δύσης αυτόματα.
Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Οι ρίζες του "Ερντογανισμού" στην Τουρκία είναι πλέον πολύ βαθιές και έχουν ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό την ισλαμοποίηση της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε σε ένα ούτε σε δύο χρόνια, αλλά σε πολλά χρόνια και αν τελικά αλλάξει...
Διαφαίνεται ότι η Τουρκία με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία έχει προδιαγεγραμμένο το μέλλον της, το οποίο είναι στραμμένο προς την Ανατολή και όχι προς τη Δύση.
Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πλέον το αξιόπιστο ανάχωμα της Δύσης και όχι η Τουρκία.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί πρωτίστως οι ΗΠΑ και εσχάτως και η ΕΕ και για αυτό η μεν πρώτη εξοπλίζει και σταθμεύει και η ίδια στρατιωτικά στην αξιόπιστη σύμμαχό της Ελλάδα, η δε δεύτερη την τελευταία τριετία στηρίζει εμπράκτως τη χώρα μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.