Ενώ οι Αφγανοί μετανάστες παραμένουν καυτό θέμα στην ατζέντα των ζητημάτων που θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα, η εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών που θα πολεμήσουν ενάντια στους Ταλιμπάν ξεκινά στην Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές. Η πρώτη μάλιστα ομάδα Αφγανών στρατιωτών έφτασε στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα μετά την απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, οι Τούρκοι ανησυχούν για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, όπου οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερα τμήματα της, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος κύματος προσφύγων που θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Παράλληλα όμως και σε συνεννόηση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος τους στο Αφγανιστάν και την αποχώρηση διεθνών στρατευμάτων, ξεκινά το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο εξωτερικό για αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, μέλη των Αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων μεταφέρθηκαν στην Τουρκία την Τετάρτη για εκπαίδευση. Υποτίθεται ότι αυτό είναι το προοίμιο για τακτικά προγράμματα κατάρτισης εκτός Αφγανιστάν.
Επιβεβαιώνοντας την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούσε να μιλήσει για την τοποθεσία και άλλες λεπτομέρειες της εκπαίδευσης.
"Η ολοκληρωμένη υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν περιλαμβάνει τη συνεχή χρηματοδότηση και τη διπλωματική παρουσία, καθώς και την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στο εξωτερικό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας.
Η παροχή υποστήριξης κατάρτισης στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
"Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Αφγανιστάν υποστηρίζοντας τους λαούς και τους θεσμούς του για να στηρίξουμε την ασφάλεια και να διατηρήσουμε τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια", ανέφερε η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής.
Σύμφωνα με τα νέα της DW, η απόφαση να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ελήφθη τον περασμένο Απρίλιο, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους.
Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έληξε επίσης περίπου δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη δήλωση.
Επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική μονάδα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ σημείωσαν ότι τα αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα που διατηρούν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν συνδέονται τώρα με την ''αλυσίδα διοίκησης'' των εθνικών τους στρατών.
Τέλος το γερμανικό πρακτορείο προβαίνει σε αποτίμηση της προσφοράς της Γερμανίας στο Αφγανιστάν αναφέροντας τα παρακάτω:
Η Γερμανική συνεισφορά στο Αφγανιστάν
Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Hindu Kush ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστεί η τρομοκρατία που υποτίθεται ότι προέρχεται από το Αφγανιστάν.
Από τον Αύγουστο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2014, η συμμαχία ηγήθηκε της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια (ISAF) στην ασιατική χώρα.
Σε περιόδους αιχμής, αυτό αποτελείτο από περισσότερους από 130.000 στρατιώτες και συχνά συμμετείχε σε μάχες των αφγανικών κυβερνητικών στρατευμάτων ενάντια στους Ταλιμπάν.
Το 2015, ακολούθησε η αποστολή «Αποφασιστική υποστήριξη» για εκπαίδευση, συμβουλές και υποστήριξη για τις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η Γερμανία ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στρατευμάτων μέχρι το τέλος. Οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες επέστρεψαν στο σπίτι τους στις 30 Ιουνίου ως αποτέλεσμα της απόφασης αποχώρησης.
Eκτίμηση είναι ότι οι Ταλιμπάν θα επικρατήσουν ολοκληρωτικά στο Αφγανιστάν και πως ο δρόμος της αποκατάστασης της ειρήνης φαντάζει μακρύς, κυρίως λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας στην εν λόγω χώρα.
Η Τουρκία τέλος κατάφερε να συνομιλεί απευθείας με τις ΗΠΑ, χάρη στην προσφορά της για ανάληψη της ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ, προσδοκώντας στην "αμερικανική κατανόηση" σε άλλα περιφερειακά θέματα.
Επί του παρόντος τουλάχιστον η προσφορά της Τουρκίας ανέβαλλε χρονικά την επιβολή Αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400 και αυτό είναι κάτι που ως Ελλάδα πρέπει να προσμετρήσουμε.