Χαφτάρ, LNA
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Ώρα μηδέν'' στη Λιβύη: Άγκυρα-Τρίπολη έστειλαν τελεσίγραφο σε Χαφτάρ - ''Άκυρο'' από τον Στρατάρχη

Ο λιβυκός στρατός δήλωσε ότι η πιστή πολιτοφυλακή στον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έχει προθεσμία μέχρι το Σάββατο για να ανοίξει ξανά τον στρατηγικό παράκτιο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ανατολή και τη δύση της χώρας, με τον Λίβυο Στρατάρχη να αρνείται φυσικά να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση απέναντι στους αντιπάλους του.

"Στείλαμε μια επιστολή στη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης, η οποία δίνει διορία μέχρι το Σάββατο, προκειμένου να ενημερώσει την πολιτοφυλακή του Χαφτάρ να ανοίξει τον παραλιακό δρόμο", δήλωσε ο Αμπντέλ-Χαντί Ντάρα, εκπρόσωπος της περιοχής Sirte-Jufra στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή περιλαμβάνει πέντε μέλη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και πέντε από την πολιτοφυλακή του Χάφταρ.

Ο παραλιακός δρόμος Misrata-Sirte είναι ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος που έχει κλείσει από τότε που η πολιτοφυλακή του Haftar ξεκίνησε μια αποτυχημένη επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη το 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iPeBj7gjw5Q

Στις 6 Ιουνίου, ο λιβυκός στρατός ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πλευράς του παράκτιου δρόμου παρά την αποτυχία του Χάφταρ να ανταποδώσει την κίνηση.

Εκείνη την εποχή, ο Ντάρα δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για το άνοιγμα του δρόμου Μισράτα-Σύρτη για να «ανακουφιστούν τα προβλήματα των πολιτών και να δοθεί στον Στρατάρχη Χάφταρ προθεσμία να αποσύρει τους Ρώσους μισθοφόρους  της Βάγκνερ».

Ωστόσο, ο Ντάρα απείλησε ότι θα κλείσει ξανά το δρόμο «σε περίπτωση που ο δρόμος δεν ανοίξει από την άλλη πλευρά».

Θεώρησε υπεύθυνη τη Λιβυκή Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 για όλα όσα συμβαίνουν και την κάλεσε «να δώσει τα ονόματα εκείνων που εμποδίζουν το άνοιγμα του δρόμου και να απαλλάξει τους Λίβυους από τα βάσανα τους».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η στρατιωτική επιτροπή δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να απομακρύνει τους μισθοφόρους από τη χώρα.

Στις 23 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων αντιπάλων της Λιβύης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της μικτής στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης 5 + 5 στη Γενεύη.

Η συμφωνία ζήτησε επίσης την απόσυρση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη εντός τριών μηνών από την υπογραφή της. Η προθεσμία έληξε στις 23 Ιανουαρίου 2021

Η Λιβύη γνώρισε θετικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες, αφού τα αντίπαλα κόμματα συμφώνησαν στις 5 Φεβρουαρίου στη δημιουργία μιας ενιαίας νέας μεταβατική κυβέρνησης στη χώρα, η οποία θα οδηγήσει τη Λιβύη στη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Λίβυοι ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα τερματίσει χρόνια εμφυλίου πολέμου που έχουν κατακλύσει τη χώρα από την ανατροπή και τη δολοφονία του ισχυρού Moammar Gadhafi το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι πρίν λίγες ημέρες, ότι ο Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Khalifa Haftar, έστειλε στρατιωτική αντιπροσωπεία στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του  Διευθυντή του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του LNA, Khaled Al-Mahjoub.

“Ο αρχηγός του στρατού, ο Στρατάρχης Χαλίφα Αμπού Χάφταρ στέλνει στρατιωτική αντιπροσωπεία στη Ρωσία, με αρχηγό τον επικεφαλής του γραφείου του και μέλος της επιτροπής 5 + 5, Υποστράτηγο  Κεΐριρ Αλ-Ταμίμι,” είπε ο Αλ-Ματζούμπ, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την επίσκεψη.

Επισημαίνουμε ότι στη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου, η Ρωσία καθώς και άλλοι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για «αξιόπιστα βήματα προς την κατάργηση των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα μέρη».

Μία από τις «ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές» που υπάρχουν στη Λιβύη είναι η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική δύναμη Wagner. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα προτίθεται πραγματικά να αποσύρει την Wagner από την ανατολική Λιβύη;

Είναι πιθανό αυτό να συμβεί. Αλλά φαίνεται πιο πιθανό ότι η Μόσχα θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη με τη μία ή την άλλη μορφή.

Επίσης η διάσκεψη Βερολίνο ΙΙ προέβλεπε ότι, «κατάλληλο προσωπικό» από τις πολιτοφυλακές της Λιβύης που πρόκειται να διαλυθούν πρόκειται να ενσωματωθούν «σε πολιτικά και στρατιωτικά κρατικά ιδρύματα»

Ωστόσο δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Χάφταρ θα υποταχθεί στον επίσημο στρατό της Λιβύης με έδρα τη Δύση ή ότι θα αποδεχτούν τον ίδιο και τις δυνάμεις του.

Η Ρωσία υποστήριξε τη διαδικασία επίλυσης των συγκρούσεων στη Λιβύη που προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα συμφώνησε να διαλύσει ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές στη Λιβύη.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις από τη δυτική Λιβύη, καθώς κλήθηκαν να βρεθούν εκεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, GNA.

Και, εάν οι τουρκικές δυνάμεις παραμείνουν στη δυτική Λιβύη, φαίνεται αμφίβολο ότι η Μόσχα θα αποσύρει τις δυνάμεις της δύναμης Wagner από την ανατολική Λιβύη.

Μπορεί όμως η Μόσχα να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη όταν έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να διαλύονται ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές στη Λιβύη; Ναι μπορεί.

Κατ ‘αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρόλο που ο Πούτιν έχει ανακοινώσει ορισμένες φορές μια ρωσική απόσυρση από τη Συρία, αυτό δεν συνέβη. Επομένως, η συμφωνία της Ρωσίας ότι οι ένοπλες ομάδες και οι πολιτοφυλακές στη Λιβύη πρέπει να διαλύονται ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει μια πραγματική ρωσική πρόθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της Wagner από τη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο ίδιος ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Wagner δεν σχετίζεται με τη ρωσική κυβέρνηση και ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν την πληρώνει. Σε αυτήν την περίπτωση, η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία ευθύνη να ενεργήσει για να διαλύσει την παρουσία της δύναμης στη Λιβύη.

Και, όσο ο Χάφταρ θέλει να παραμείνει η Wagner, είναι αμφίβολο ότι το GNU μπορεί να την αναγκάσει να φύγει, ακόμη και με την τουρκική υποστήριξη. Ο Πούτιν, φυσικά, μπορεί να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με την Wagner παρά τα ισχυρά στοιχεία για το αντίθετο.

Επιπλέον, είναι επίσης πιθανό η Ρωσία να μπορεί να πείσει την GNU να προσκαλέσει επίσημα για ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη παρόμοια με τη συμφωνία του GNA με την Τουρκία.

Το GNU μπορεί να είναι πρόθυμο να το κάνει αυτό, καθώς αυτό θα του έδινε επιπλέον προστασία έναντι του Haftar ή έτσι θα μπορούσε να ελπίζει.

Η Μόσχα μπορεί μέχρι τότε να είναι πρόθυμη να “πείσει” την Wagner να εγκαταλείψει τη Λιβύη εάν το GNU καλέσει επίσημα τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν μία ή περισσότερες βάσεις στη χώρα, είτε εάν η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει τις επίσημα ένοπλες δυνάμεις της στη Λιβύη κατόπιν πρόσκλησης του GNU, διατηρώντας παράλληλα τις δυνάμεις της Wagner εκεί για να βοηθήσουν τον Haftar.

Αυτό μπορεί να φαίνεται αδικαιολόγητο για ορισμένους, αλλά η προσέγγιση του Πούτιν στη σύγκρουση μεταξύ αντιπάλων κομμάτων αλλού στην περιοχή ήταν να υποστηρίξει και τους δύο σε κάποιο βαθμό, για να αισθάνεται καλυμμένος ανεξαρτήτως της έκβασης της.

Το βέβαιο είναι  ότι αναμένονται σοβαρές εξελίξεις από το Σάββατο και μετά στη Λιβύη, οι οποίες θα καταδείξουν εν πολλοίς αν η χώρα έχει μπεί σε τροχιά διεξαγωγής των εκλογών του Δεκεμβρίου ή αν θα υπάρξουν αρκετά προσχώματα και δυσκολίες προς τούτο, με πρώτο και καλύτερο την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από την Λιβύη.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ