Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τον Πούτιν να δίνει εντολή στον Ρώσο ΥΠΑΜ να στείλει drones στην Κριμαία.
Σε απάντηση στην εμφάνιση των τουρκικών Bayraktar κοντά στην Κριμαία, η Ρωσία έστειλε τα UAV Orion στη Χερσόνησο.
Η Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, έλαβε ηχηρή από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος ανέπτυξε τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Orion στη χερσόνησο της Κριμαίας, ικανά να χτυπήσουν αποτελεσματικά στόχους εδάφους και επιφανείας.
Η αποτελεσματικότητα της χρήσης τους είναι σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2 που αγόρασε η Ουκρανία. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι τέτοια αεροσκάφη μπορούν να επιτεθούν σε στόχους σε σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις.
«Δεν είναι καθόλου μυστικό ότι τα Bayraktar βρίσκονται πολύ κοντά στην Κριμαία. Σε περίπτωση κλιμάκωσης ή απόπειρας εισόδου ενός τέτοιου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, τα Orion μπορούν εύκολα να καταστρέψουν όλα τα ουκρανικά Bayraktar», αναφέρουν Ρωσικές πηγές στο Πενταπόσταγμα.
Μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη αεροσκαφών Orion στην Κριμαία θα επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να εμποδίσει τυχόν προκλήσεις από το ουκρανικό ναυτικό, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους.
Tο Orion μπορεί να φέρει κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες και άλλα όπλα ακριβείας. Τα πλεονεκτήματα που επεσήμανε η Ρωσία για το drone της Orion-3 είναι ότι είναι φθηνότερο, αποδοτικότερο και καλύτερης ποιότητας και αυτά τα τρία πλεονεκτήματα θα την κάνουν να έχει την καλύτερη προσφορά στην αγορά και θα τη μετατρέψουν σε «δολοφόνο» ανταγωνιστικών drone, συμπεριλαμβανομένου του Bayraktar.
Μπορεί να χτυπήσει, κινούμενους και σταθερούς στόχους, θωρακισμένα οχήματα, καθώς και εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι εξοπλισμένο, με μη κατευθυνόμενες και διορθωτικές βόμβες αέρα και κατευθυνόμενους πυραύλους. Επιπλέον, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είναι τεχνικά εξοπλισμένο, με διάφορους τύπους φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης. Ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά και έχει μέγιστο ωφέλιμο ''βάρος'' 250 κιλών, η δε πρώτη πτήση του έγινε το 2017 και παρουσιάστηκε επίσημα από τους Ρώσους το 2020.
Να επισημάνουμε, ότι αυτό το drone είναι ήδη σε υπηρεσία σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και έχει περάσει, πραγματικές δοκιμασίες μάχης στη Συρία.
Το Orion-E, μπορεί να φτάσει ταχύτητες 200 km/h και να παραμείνει στον αέρα για 24 ώρες, σε μέγιστο υψόμετρο πτήσης 7,5 χλμ. Το τούρκικο Bayraktar TB-2, είναι τρία χρόνια παλαιότερο από το Orion-E.
Αν συγκρίνουμε, την πολεμική απόδοση των Orion-E και Bayraktar TB-2, το ρωσικό drone έχει πλεονεκτήματα καθώς έχει ένα λειτουργικό εύρος καταστροφής 250 km έναντι μόλις 150 km του τουρκικού drone, εξισορροπημένη ταχύτητα πλεύσης (130 km/h), αλλά περισσότερο ωφέλιμο φορτίο (250 kg), σε σύγκριση με το χαμηλότερο ωφέλιμο φορτίο του τουρκικού drone (150 kg).
Αυτό σημαίνει, ότι το Orion-E της Ρωσίας μπορεί να είναι καλύτερο και πιο οπλισμένο από το Bayraktar TB-2 της Τουρκίας, γεγονός, που ορισμένες χώρες θα θεωρούσαν πλεονέκτημα.