Ένοπλες Συρράξεις

''Βόμβα'' από την Ρωσία - Zητά αλλαγές στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ζητά να αναθεωρηθεί το σύστημα λήψης αποφάσεων που διέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων  Εθνών, θεωρώντας ότι τα Δυτικά Έθνη, έχουν υπερβολική εξουσία που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με αυτό που η Ρωσία θεωρεί δημοκρατία.  

Η «υπερβολική εκπροσώπηση της Δύσης» στη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να περιορίζεται για τη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης παγκόσμιας τάξης, με περισσότερη συμβολή από τον παγκόσμιο ανατολικό και νότιο τμήμα της Γής, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Γράφοντας για την εφημερίδα της Μόσχας Kommersant, ο Λαβρόφ, δήλωσε ότι τα δυτικά έθνη έχουν υπερβολική εξουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι προτεινόμενοι περιορισμοί, θα εκδημοκρατίσουν τις διεθνείς σχέσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτελούμενο από 15 χώρες, περιλαμβάνει πέντε μόνιμα μέλη: την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Δεν υπάρχουν μόνιμοι εκπρόσωποι από την Αφρική, τη Νότια Ασία ή τη Νότια Αμερική. 

Τα άλλα 10 μέρη καταλαμβάνονται από τα έθνη σε περιστρεφόμενη βάση, με τρία μέλη που καλούνται να προσχωρήσουν από την Αφρική, δύο από την Ασία-Ειρηνικό, ένα από την Ανατολική Ευρώπη, δύο από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και δύο από τη Δυτική Ευρώπη. 

Αυτή ακριβώς η σύνθεση, είναι που ο Λαβρόφ, θεωρεί ότι ευνοεί τα Δυτικά Έθνη  και ανέφερε σε συνέντευξή του

«Οι προσπάθειες για περισσότερη δημοκρατία, στις διεθνείς σχέσεις και επιβεβαίωση μιας πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης, περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενισχύοντας το με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και τερματίζοντας την ανωμαλία, με την υπερβολική εκπροσώπηση της Δύσης στο κύριο σώμα του ΟΗΕ ,» έγραψε ο Λαβρόφ.

Τα υπάρχοντα μέσα, επιτρέπουν στη Δύση να «θεσπίσει το νόμο» και να κατηγορήσει τις χώρες, που παραβιάζουν τους άγραφους κανόνες της λεγόμενης «παγκόσμιας τάξης βάσει κανόνων» , ισχυρίστηκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είχε αποκαταστήσει την «παλιά παγκόσμια τάξη» της G7 και του ΝΑΤΟ. 

Μια πιο «φυσική πλατφόρμα», για την εκπόνηση αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών μεταξύ των «κορυφαίων οικονομιών, νέων και ηλικιωμένων»  ένωσε το G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Ο Λαβρόφ, εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι η Ρωσία προσφέρει μια ενοποιητική ατζέντα στις διεθνείς υποθέσεις και ότι η Μόσχα ήταν ανοιχτή για δίκαιο διάλογο, με οποιοδήποτε έθνος που επιδιώκει μια ισορροπία συμφερόντων.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ανάδυση μιας κουλτούρας διεθνών σχέσεων, που βασίζεται, στις ανώτατες αξίες της δικαιοσύνης και επιτρέπει σε  όλες τις χώρες, μεγάλες και μικρές, να αναπτυχθούν με ειρήνη και ελευθερία», ανέφερε.

«Θα παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο, με οποιονδήποτε αποδεικνύει την αμοιβαία ετοιμότητα να βρει μια ισορροπία συμφερόντων, που να έχει τη ρίζα του στο διεθνές δίκαιο. Αυτοί είναι οι κανόνες που τηρούμε. "

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχει πρόταση για την ανάδειξη της Ινδίας ως μόνιμο μέλος του οργανισμού. Η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζεται από περίπου 80 κράτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μόνιμων μελών του Συμβουλίου.

Επίσης υπάρχουν άλλα δέκα μη μόνιμα μέλη, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού μεταξύ των κρατών μελών και για διετή θητεία, και τα οποία εκλέγονται ανά πέντε.

Η Ελλάδα ήταν δύο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τα διαστήματα 1952-1953 και 2005-2006.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ