Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η εταιρεία EODH ζήτησε να φτιάξει ένα πρωτότυπο εκσυγχρονισμένο Μ113HEL, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Ελληνικό Στρατό, έχοντας σαν σχέδιο τις άμεσες ανάγκες τους αλλά και πιθανούς ξένους πελάτες.
Η εταιρία έχει ζητήσει επίσημα από το ΓΕΣ ένα Μ-113 και η απόφαση εκκρεμεί, αλλά πιθανότατα θα είναι θετική στην εν λόγω εταιρεία.
Στον Ελληνικό Στρατό υπάρχουν τουλάχιστον 1400 Μ-113 διαφόρων εκδόσεων.
Το Μ113 HEL, αποτελεί μια εκσυγχρονισμένη έκδοση με βελτιώσεις στους τρεις κύριους τομείς ενός ΤΟΜΑ: προστασία, θωράκιση, ισχύς πυρός και ευκινησία
Η εταιρεία EODH, σχεδίασε από κοινού με ξένους συνεργάτες, ένα ολοκληρωμένο πακέτο που προσφέρει βέλτιστες λύσεις αναλόγως των επιλογών που θα κάνει ο χρήστης, αναφέρει η ίδια.
Για την βελτίωση της προστασίας, η EODH προτείνει την προσθήκη σύνθετης θωρακίσεως νέας γενιάς στο εμπρόσθιο μέρος και τα πλευρά του οχήματος και συγκεκριμένα Επιπέδου 4, σύμφωνα με την Συμφωνία Τυποποιήσεως (STANAG) 4569 του ΝΑΤΟ.
Ως προς το ασπίδιο που έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στην θέση του πολυβόλου 12,7 mm, αυτό προτείνεται να κατασκευαστεί από νέα ελαφρύτερα υλικά, αντί του χάλυβα Hardox που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός αλλά προορίζεται για πολιτικές χρήσεις σε σκαπτικά μηχανήματα. Επιπλέον, προτείνεται η προσθήκη διάφανης θωρακίσεως, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υπό κάλυψη παρατηρήσεως.
Εννοείται ότι η EODH μπορεί να προσφέρει ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας, εφόσον αυτό είναι απαίτηση του πελάτη.
Στον τομέα της ευκινησίας, προτείνεται βασικώς η εγκατάσταση νέου πετρελαιοκινητήρα CAT C7 ισχύος 330 ίππων, προς αντικατάσταση του σημερινού ισχύος 275 ίππων. Οι τροποποιήσεις στο σκάφος περιορίζονται σε ελάχιστες μόνο. Βελτιώνεται επίσης το συγκρότημα ισχύος ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία συντηρήσεως ενώ η οδήγηση καθίσταται απλούστερη ως διαδικασία και αίσθηση.
Για την ισχύ πυρός του Μ113, η οποία στον Ελληνικό Στρατό περιορίζεται είτε σε βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ή σε πολυβόλο βομβίδων GMG των 40 mm, προτείνονται διάφορες επιλογές, που ενέχουν φυσικά το ανάλογο κόστος. Το κύριο συστατικό είναι ένας Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού με ολοκληρωμένο σκοπευτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας και τηλέμετρο λέιζερ.
Ο σταθμός προσφέρει σταθεροποίηση σε δύο άξονες, εξασφαλίζει αυτόματη ιχνηλάτηση στόχου μέσω βίντεο και παρέχει πρόνοια για προγραμματιζόμενη ζώνη απαγορεύσεως πυρός (No Fire) προς αποφυγή φιλίων απωλειών.
Στον Τηλεχειριζόμενο Σταθμό Οπλισμού μπορούν να εγκατασταθούν τυπικά όπλα, όπως αυτά που φέρουν τα Μ113 στον Ελληνικό Στρατό, αλλά η πρόταση της EODH περιλαμβάνει και μία λύση που μετατρέπει το Μ113 HEL σε ισχυρό ΤΟΜΑ.
Το συγκεκριμένο πυροβόλο, είναι τροποποιημένη έκδοση του Μ230 που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και διακρίνεται από ταχυβολία 200 β.α.λ., δραστικό βεληνεκές 2.000 μέτρων και μέγιστο 4.000 μέτρων.
Το βλήμα του πυρομαχικού 30 mm x 113 αναπτύσσει ταχύτητα εξόδου 850 μέτρα/ δευτερόλεπτο και η επίδοση διατρήσεως ανέρχεται σε 25,4 mm έναντι χάλυβος στα 500 τουλάχιστον μέτρα, και το πυρομαχικό αυτό παράγεται στο Εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Μ113 του Ελληνικού Στρατού, αφορά πολλές εταιρείες και θα γίνει μάχη για το ποιος θα το αναλάβει.