Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αζερμπαϊτζάν προς Αρμενία: Πρώτα τους κατέσφαξε στο Ναγκόρνο Καρμπάχ τώρα τους καλεί να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev κάλεσε το Σάββατο την Αρμενία να αποδεχθεί την επίλυση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Αλίγιεφ δήλωσε, ότι «πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των συνόρων» και ότι «πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ειρηνευτική συμφωνία».

Τα σχόλιά του ήρθαν κατά τη διάρκεια ομιλίας για την επέτειο της 103ης των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε με τη Στρατιωτική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του και άλλους ανώτερους αξιωματικούς.

Ο Αλίγιεφ είπε, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ενισχύει το στρατό της, καθώς αναφέρθηκε στις διαδικασίες που οδήγησαν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την απελευθέρωση των εδαφών, τερματίζοντας την 30χρονη αρμενική κατοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν η Αρμενία δεν εγκαταλείψει τις «εχθρικές πολιτικές» της, δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει τις στρατιωτικές ή οικονομικές της δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η πορεία προς την ανάπτυξη της Αρμενίας είναι να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με τους γείτονές της και να εγκαταλείψει τις εδαφικές της αξιώσεις.

"Αναμένουμε μια θετική απάντηση από τους συνομιλητές μας μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στην Αρμενία", δήλωσε ο Αλίγιεφ την περασμένη εβδομάδα. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, βιώσιμη ανάπτυξη και όχι πόλεμο στην περιοχή μας».

Προτρέποντας την ενεργό συνεργασία με την ΕΕ στο θέμα, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν χαιρετίζει τη συμμετοχή του μπλοκ στις περιφερειακές υποθέσεις.

"Εκτιμούμε κάθε πρωτοβουλία που εξυπηρετεί το σκοπό της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στο Νότιο Καύκασο", είπε.

Η Τουρκία πιστεύει επίσης ότι, η μόνιμη ειρήνη είναι δυνατή μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας που βασίζεται στην ασφάλεια μεταξύ κρατών και ανθρώπων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει τη δημιουργία μιας "πλατφόρμας συνεννόησης" έξι εθνών που θα περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία με σκοπό την επίτευξη μόνιμης ειρήνευσης, τη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

Η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, του οποίου η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρέμεινε υπό παράνομη αρμενική κατοχή για σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν τελικά απελευθερωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, καθώς οι εκκλήσεις για ειρήνη συνεχίστηκαν, τα στρατεύματα της Αρμενίας στόχευσαν την περασμένη εβδομάδα, to Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων, από το χωριό Aygedzor της περιοχής Μπερντ της Αρμενίας άνοιξαν πυρ σε "θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην κατεύθυνση του χωριού Muncuglu της περιοχής Tovuz".

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν υπέστη καμία απώλεια, πρόσθεσε.

Κατά τις πολεμικές εχθροπραξίες μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων που διήρκησαν 44 ημέρες πέρυσι, η οποία κατέληξε σε ανακωχή στις 10 Νοεμβρίου 2020, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετές πόλεις και σχεδόν 300 οικισμούς και χωριά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την "παράνομη κατοχή" της Αρμενίας.

Στις 10 Νοεμβρίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία μεσολάβησης της Ρωσίας για τον τερματισμό των μαχών και την προσπάθεια εξεύρεσης  μιας ολοκληρωμένης λύσης

Το "ενδιαφέρον" του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για ειρήνευση στην περιοχή δεν εμφορείται από τα παραπάνω τόσο περί σταθερότητας στην περιοχή, όσο περί συνεργασίας. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Αρμενία εγγυάται την ασφάλεια των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νακτσιβάν με σκοπό τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και φορτίου και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Συνεπώς, ανοίγει ο ζωτικότατης γεωστρατηγικής σημασίας διάδρομος Ζανγκζούρ. 

Ποιoς είναι όμως ο διάδρομος Ζανγκζούρ, ο οποίος  θα ενισχύσει πολύ τους δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα το "δρόμο του μεταξιού" της Κίνας πρoς την Ευρώπη;

Ο διάδρομος Zangezur διέρχεται από την Αρμενία και ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με το αποκομμένο τμήμα του το Nakhchivan, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία. 

Η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έχει επηρεαστεί δραματικά από την πανδημία Covid-19, καθώς και από την περιφερειοποίηση, την ευρεία χρήση ψηφιακών μέσων, τους εμπορικούς πολέμους και το συμβάν με το πλοίο στο Σουέζ, παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του διεθνούς εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού παγκοσμίως.

Η αυξανόμενη εγγύτητα των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, ώθησε τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ τους να διευρύνουν τη μεταφορική-εφοδιαστική τους ικανότητα πριν από τη ζήτηση.

Η Διεθνής Διαδρομή Trans-Caspian ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 10 Νοεμβρίου 2020 σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ριζικά μεταβαλλόμενη γεωπολιτική και γεωοικονομική διαμόρφωση της περιοχής δημιούργησε νέες ευκαιρίες για την επέκταση των δρομολογίων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.  

Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Αρμενία εγγυάται την ασφάλεια των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νακτσιβάν, με σκοπό τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και φορτίου και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Ως αποτέλεσμα, το Αζερμπαϊτζάν απολαμβάνει μια ενισχυμένη θέση ως ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Το Αζερμπαϊτζάν, είναι το σημείο διαχωρισμού κατά μήκος του μεσαίου διαδρόμου στον Νότιο Καύκασο, καθώς ο μεσαίος διάδρομος διακλαδίζεται στο Αζερμπαϊτζάν σε δύο κατευθύνσεις μέσω των νότιων και βόρειων οδεύσεών του.

Η εν λόγω χώρα μαζί με άλλους εταίρους κατά μήκος του μεσαίου διαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επίτευξη καλύτερης και μεγαλύτερης κυκλοφορίας προϊόντων μέσω σιδηροδρόμων μεταξύ ανατολής και δύσης, η οποία αποτέλεσε βασικό στόχο των εμπορικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του "δρόμου του μεταξιού". 

Το Μπακού έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του τμήματος του σιδηρόδρομου του Αζερμπαϊτζάν στο Nakhchivan, τον αποκλεισμένο θύλακα του, που περνά μέσα από τα πρόσφατα απελευθερωμένα εδάφη.

Έτσι, η περιοχή Zangilan του Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας κόμβος μεταφορών στο σημείο διέλευσης στα σύνορα του Ιράν, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Διεξάγονται παράλληλα, τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας, του Ερεβάν και του Μπακού για την κατασκευή του αρμενικού τμήματος της διαδρομής, του διαδρόμου Zangezur, μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν και του αποκλεισμού του Nakhchivan.

Παρόλο που ο διάδρομος Zangezur διέρχεται από την Αρμενία, οι σιδηρόδρομοι ανήκουν στη ρωσική εταιρεία South Caucasus Railway Company ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής των σιδηροδρόμων της Αρμενίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ