Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Τουρκίας για την παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, δήλωσε ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη είναι παράνομη βάσει της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Σύμφωνα με τον Shoukry, η παρουσία των Τουρκικών δυνάμεων «δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δηλώσεις του στο κανάλι MBC Egypt την Παρασκευή, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ απαίτησε την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην υλοποίηση των αποτελεσμάτων του πρόσφατου Συνεδρίου, Βερολίνου II.

Ο Σούκρι ανέφερε ότι η επιφύλαξη της Τουρκίας σχετικά με τη ρήτρα αναχώρησης ξένων δυνάμεων στη Διάσκεψη Βερολίνου ΙΙ μπορεί να είναι μια προσπάθεια «νομιμοποίησης της παρουσίας τους».

Στη Διάσκεψη Βερολίνου ΙΙ για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, συμμετείχαν 15 χώρες και 4 διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι απαίτησαν την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση.

https://youtu.be/B8o-MppWNr8

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν επίσης δέσμευση για την απόφαση σχετικά με την εφαρμογή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Τόνισαν επίσης την αναγκαιότητα εφαρμογής των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν τα κόμματα της Λιβύης τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στο πέμπτο σημείο της δήλωσης, η οποία ορίζει την απέλαση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Η Τουρκία προσπάθησε να την τροποποιήσει, για να ορίσει μόνο την απέλαση μισθοφόρων. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αντιτάχθηκαν και εμπόδισαν την τροποποίηση να γίνει αποδεκτή.

Στον αντίποδα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε δήλωση σχετικά με την τουρκική παρουσία στη Λιβύη.

Στη δήλωση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι το ζήτημα των «ξένων στρατιωτών» και της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή δεν μπορεί να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Tanju Bilgiç προέβη, σε αξιολόγηση του θέματος της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, η οποία ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

"Τονίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στους εκπαιδευτές και τους συμβούλους μας στη Λιβύη να συμπεριληφθούν στην ίδια κατηγορία με τους παράνομους μισθοφόρους", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπιλγκίτς.

https://youtu.be/yeMMkIL7p5c

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χώρα μας λέγοντας:

"Δεσμευόμαστε για τη Συμφωνία των Αθηνών, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε να παρακολουθούμε την ελληνική πλευρά να παραβιάζει ανοιχτά αυτήν τη συμφωνία", εννοώντας το μορατόριουμ των ασκήσεων στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες και στις Εθνικές επετείους-θρησκευτικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, που προβλέπεται από το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ.

Εκτίμησή μας είναι ότι  το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη. Αναφορικά με τους Σύριους μισθοφόρους, η Τουρκία θα συμμορφωθεί φαινομενικά στην σταδιακή αποχώρησή τους, αν και τηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθή εφαρμογή αυτής.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει οικονομικά στη Λιβύη, πράγμα που θα πετύχει, μέσω της ανοικοδόμησης της χώρας στην οποία θα συμμετέχει ενεργά με εταιρείες τουρκικές, αλλά και Λιβυκές στις οποίες θα εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Στην πορεία των παραπάνω έργων ανοικοδόμησης δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη, αν η Τουρκία όντως αποσύρει τους Σύριους μαχητές της από τη Λιβύη, αντικαθιστώντας τους με άλλους τους οποίους θα "βαφτίσει" ως άτομα που θα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφάλειας, σε έργα κοινής ωφελείας, όπως αγωγοί πετρελαίου, εργοστάσια που κατασκευάζονται κλπ.

Ένα πράγμα θεωρούμε σίγουρο, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την αεροπορική βάση στο al Watiya στη Λιβύη και αυτό όχι μόνο ως στρατηγική πύλη εισόδου της στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική, αλλά για την υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...