Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: ''Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει το ISIS''

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνεχίζει να βασίζεται σε «ανεφοδιαστικούς κόμβους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε για τα οικονομικά του ISIS στις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την αναφορά, το ISIS «συχνά συγκέντρωσε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία τα μετρητά στη Συρία ή στέλνουν τα χρήματα σε Havalas που λειτουργούν στο στρατόπεδο». Τί είναι όμως τα Havalas;

https://www.youtube.com/watch?v=IzV8KapHteQ&t=2s

Ο ενδιαφερόμενος για να στείλει χρήματα στο εξωτερικό επισκέπτεται ένα broker της περιοχής του και του δίνει τα χρήματα και ένα κωδικό (password) οιασδήποτε μορφής. Κατόπιν επικοινωνεί με τον παραλήπτη των χρημάτων και του δίδει τον κωδικό και τον πληροφορεί για το ποσό αλλά και την περιοχή-broker που θα αποσταλούν τα χρήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δικαιούχος παραλήπτης επισκέπτεται τον broker της δικής του περιοχής και λέγοντας του τον κωδικό παραλαμβάνει τα χρήματα. Οι προμήθειες είναι πολύ πιο χαμηλές από τα επίσημα δίκτυα και για αυτό, μεταξύ άλλων, είναι και ελκυστικότατες. Ο πρώτος broker δεν στέλνει ποτέ τα χρήματα στον δεύτερο.

Κρατά μόνο ένα αρχείο των ποσών που παίρνει και που δίδει όπως και των κωδικών. Σε ύστερη φάση, που συμφωνείτε μεταξύ τμημάτων του δικτυού των broker, γίνεται η μεταξύ τους εκκαθάριση. Η αξιοπιστία του δικτύου βασίζεται πάνω στην τιμή και την αξιοπιστία των brokers που διασφαλίζονται από πανίσχυρους άγραφους νόμους και κώδικες τιμής που έλκουν την δύναμή τους από τις παραδόσεις των πολιτισμών αυτών. Αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι αντίστοιχο με τη δική μας «τραπεζική πίστη». Οι επιπτώσεις για όσους «παραστρατούν» είναι εξοντωτικές.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το ISIS υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα διότι ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που πολέμησε ενάντια στην τρομοκρατική αυτή ομάδα, πολλοί άλλοι διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και δολοφόνησαν τον αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγδάτι τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακ Γκούρκ, έγραψε  στην Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του al-Baghdadi ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση, και ότι η Άγκυρα είχε «κάποια εξήγηση να δώσει». Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας «για συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να μας δώσουν» για την ίδια επιχείρηση.

https://www.youtube.com/watch?v=8UyyT6Q6aag&t=6s

Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον σκληρό αγώνα τους ενάντια στο ISIS για χρόνια, από τις ΗΠΑ και την Διεθνή κοινότητα, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στο SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε αποθεματικά μετρητών διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σούλιβαν σε έκθεση Υπουργείου Οικονομικών που γράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου. 

Ο πρεσβευτής McGurk, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον ανεφοδιασμό του ISIS, στην  πραγματικότητα  περνούσε από τα σύνορα Τουρκίας -Συρίας, λέγοντας  ότι ήταν πολύ απογοητευτικό γιατί η Τουρκία δεν έκανε ουσιαστικό έλεγχο  στα σύνορα."

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, όπως το al-Hawl."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση υποβλήθηκε σε απάντηση σε έρευνες από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Η έκθεση ανέφερε ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και ενδεχομένως τη λειτουργία εταιρειών. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινούν χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Ο Thomas Joscelyn, στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών τον Ιανουάριο, είπε ότι η κυβέρνηση Trump πούλησε τη συμφωνία της με τις Ταλιμπάν στις 29 Φεβρουαρίου 2020 ως νίκη για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Αμερικής.

Παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα  "τα έσπαζαν" με την Αλ Κάιντα, ωστόσο, οι αναλυτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο παρέμειναν στενοί σύμμαχοι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.

Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι η Αλ Κάιντα είχε «αποκτήσει δύναμη στο Αφγανιστάν, ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν υπό την προστασία τους» το 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=s4L2mcwzISU&t=10s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ