Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εiδική αποστολή Τούρκων στη Συρία: Συμμετοχή Τζιχαντιστών στη νέα συριακή κυβέρνηση

Η Συρία θα είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους τομείς της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για το 2021.

Η χώρα υπέστη καταστροφικές ζημιές ως αποτέλεσμα των αρνητικών σχέσεων με την Τουρκία, επομένως, δεν θα είναι δύσκολο για την τουρκική κυβέρνηση να πείσει το κοινό της για την αναγκαιότητα επανασύνδεσης με τη συριακή πλευρά, ωστόσο, το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στην άλλη πλευρά, αναφέρουν ξένες δημοσιογραφικές πηγές.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί όμως Τούρκοι αξιωματούχοι μετέβησαν με μυστικότητα στην Δαμασκό:  

Η Συρία έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές το 2021. Αυτή η εκλογική διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής, ανοιχτή σε διεθνείς παρατηρητές και να περιλαμβάνει πολλούς υποψηφίους που να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε αυτές.

Αυτή θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις θα παγιώσουν την πορεία της Συρίας προς τα εμπρός, και αυτό περιλαμβάνει και τις προεδρικές εκλογές.

Άλλοι τομείς στους οποίους θα δοθεί σημασία στη Συρία, είναι η ανοικοδόμηση της χώρας, το μέλλον του Ιντλίμπ και οι εξελίξεις σχετικά με την ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή της Συρίας.

Η Τουρκία συμμετέχει είτε άμεσα είτε έμμεσα σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Πρόσφατα, η συριακή εφημερίδα Al-Watan ανέφερε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στη Δαμασκό. Αυτή η επίσκεψη πιθανότατα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια και της Ρωσίας.

Οι νέες πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να επιδιώκει την είσοδο της συριακής αντιπολίτευσης (δηλαδή της μουσουλμανικής αδελφότητας και των Τζιχαντιστών), στη νέα συριακή κυβέρνηση.

Η συριακή πλευρά φέρεται να το απέρριψε αρχικά με την δικαιολογία ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν η κόκκινη γραμμή της. Από την άποψη της Άγκυρας, αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Συρίας, δηλώνουν τουρκικές πηγές.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι η συριακή «αντιπολίτευση» θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην νέα συριακή κυβέρνηση, όχι με το όνομα Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά ίσως με κάτι διαφορετικό.

Το έτερο σημείο σύγκρουσης των δύο πλευρών είναι το μέλλον του Idlib, που είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο ζήτημα και για τις δύο πλευρές.

Αυτό που σχεδιάζει να κάνει η Συρία είναι ήδη προφανές. Ο συριακός στρατός θα ξεκινήσει επιχείρηση προκειμένου να απομακρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το Idlib.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η Τουρκία διατηρεί «ισχυρούς δεσμούς» με πολλές ομάδες και οργανώσεις Τζιχαντιστών εκεί, οπότε θα έχουμε μια εκ νέου σύγκρουση Δαμασκού-Άγκυρας.

Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που η Συρία επιμένει να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο;

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στη Συρία, κάτι που μεταφράζεται σε πλήρη άρνηση αποχώρησης από την χώρα αυτή. Την ίδια στιγμή τα διεθνή σχέδια για ανοικοδόμηση της Συρίας έχουν ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας, όπως και σε  πολλές άλλες χώρες.

Η Άγκυρα ευρισκόμενη σε επείγουσα ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης, δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία για ανάληψη έργων στο συριακό έδαφος σε συνεργασία με το Ιράν ή την Κίνα, αλλά όλα εξαρτώνται από την Δαμασκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μόνο σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών είναι το γεγονός  ότι οι Κούρδοι δεν έχουν σταματήσει να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, και αυτή η σχέση μπορεί να οδηγήσει Άγκυρα και Δαμασκό να πλησιάσουν πιο κοντά η μία στην άλλη λόγω αυτού του ζητήματος.

Η Συρία ανακοίνωσε επίσης ότι καλωσορίζει την επιστροφή των προσφύγων, εκτός από εκείνους που πολέμησαν εναντίον του συριακού στρατού.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της οικονομίας της Συρίας, ενώ η παρουσία των Σύριων προσφύγων είναι απαραίτητη για να θεωρηθούν νόμιμες και οι επερχόμενες εκλογές.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους μισούς Σύριους πρόσφυγες  δήλωσαν ότι δεν ήταν πρόθυμοι να επιστρέψουν, αφού  έχουν εγκατασταθεί στις χώρες στις οποίες ζουν σήμερα, ενώ δεν είναι σίγουροι και για τη σταθερότητα της χώρας.

Όπως όμως και να έχει Συρία και Τουρκία έχουν να λύσουν πολλά προβλήματα μεταξύ τους για να επανασυνδεθούν, ειδικά αυτό της κατοχής του βόρειου τμήματος της χώρας, το οποίο οι Τούρκοι θέλουν να προσαρτήσουν, κάτι όμως που δεν θα γίνει αποδεκτό από κανέναν.

https://youtu.be/uqbfLA8L-bE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ