Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα έφερε μια ακόμη κίνηση-έκπληξη, μετά την κατάθεση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε μια ακόμα κίνηση ανάκτησης ελέγχου της ατζέντας, ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο μόνιμης στήριξης πολιτών που μένουν στο ενοίκιο, φοιτητών, αλλά και συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία ως προϊόν της «εκρηκτικής» πορείας του πλεονάσματος για το 2024, με την κυβέρνηση να έχει έτσι περιθώριο για επιπρόσθετες δαπάνες και «κοινωνικό» μέρισμα. Ή αλλιώς, «η κυβέρνηση νιώθει, φροντίζει και προσπαθεί συνέχεια για μια καλύτερη ζωή, επιδιώκοντας η επιτυχία των αριθμών να γίνεται και ευημερία των πολλών», όπως το έθεσε κατά το χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ωφελήσουν περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν από την καλή πορεία της οικονομίας και την πολύ καλύτερη απόδοση της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Υπάρχει, βεβαίως, και μια πολιτική λογική πίσω από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, όπως εγκαίρως είχε γράψει το protothema.gr. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εδώ και εβδομάδες έλεγε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις out of the box για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με δεδομένο ότι πολλοί πολίτες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι ως 40 ετών ή φοιτητές, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις που έχει στην κατοχή του το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι απώλειες της ΝΔ είναι δυσανάλογες με τις απώλειες σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
Όσο για τους συνταξιούχους, αυτοί αποτελούν ένα συνεπές ακροατήριο της ΝΔ, πλην όμως είναι αντιμέτωποι και με το εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής. Οι συνταξιούχοι παράλληλα λαμβάνουν 12 συντάξεις, χωρίς δώρα, ενώ αποτελούν πυλώνα στήριξης και του οικογενειακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, αρκετοί δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου που δεν έχει εξαλειφθεί για όλους. Υπ' αυτή την έννοια, η στήριξή τους ήταν κρίσιμη για την κυβέρνηση.
Γιατί τώρα;
Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν στη μομφή περί πρόωρων ανακοινώσεων (αντί του συνηθισμένου φόρουμ της ΔΕΘ), λέγοντας ότι πρώτα δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος και μετά διανέμεται εν είδει κοινωνικού μερίσματος, χωρίς όμως να διασαλεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., το πρόσθετο πλεόνασμα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος, εξ ου και προκρίθηκε η λύση των μόνιμων μέτρων υπέρ των κρίσιμων κοινωνικών ομάδων που προαναφέρθηκαν.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την ανακοίνωση υπήρξε συνεννόηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει επιμείνει στο στοίχημα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά και με τον νέο «τσάρο» της οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τα καλά δημοσιονομικά «μαντάτα» στις αποσκευές του.
Ραντεβού στη ΔΕΘ
Οι κινήσεις στήριξαν των πολιτών, πάντως, δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ραντεβού στη ΔΕΘ για τις ανακοινώσεις που θα εφαρμοστούν από το 2026. Στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για τους άμεσους φορολογικούς συντελεστές, καθώς εξετάζεται μια συνολική αναπροσαρμογής της κλίμακας των συντελεστών, ενδεχομένως με την καθιέρωση κάποιων ενδιάμεσων (π.χ. μεταξύ του 9% ως τα 10.000 ευρώ και του 22% για το πρώτο ευρώ μετά). Κυβερνητικά στελέχη επίσης εκτιμούν ότι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που «πληγώθηκαν» από το τεκμήριο φορολόγησης θα έχουν λαμβάνειν, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας. Οι ίδιες πηγές πάντως ξορκίζουν τη λογική των λεφτόδεντρων, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για παροχές και επιδόματα, αλλά για ανταπόδοση των θυσιών της κοινωνίας στη βάση της καλής πορείας της οικονομίας και της βελτίωσης όλων των δεικτών της.