Νικόλ Πασινιάν
Ένοπλες Συρράξεις

"Πυρά" Αρμένιου πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας & για Α. Μεσόγειο

Η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχει πάρει μια επικίνδυνη νέα στροφή, ειδικά μετά την κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού αεροσκάφους την Τρίτη από τις τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ο Αρμένιος Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Καταγγέλλοντας την σταδιακά αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας σε πολλά μέτωπα, έκανε αναφορά και στην περίπτωση της ανατολικής Μεσογείου, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Άγκυρας «απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ άλλων, ο Αρμένιος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως οι πιθανότητες για γενικευμένο πόλεμο αυξάνονται και βασική πηγή των εντάσεων, στο Νότιο Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι η νεο-οθωμανική παράνοια που έχει κυριεύσει το καθεστώς Ερντογάν.

«Η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχει πάρει μια επικίνδυνη νέα στροφή μετά την κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε σε συνέντευξή του ότι φοβάται έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, δύο ιστορικούς αντιπάλους. Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη με την Washington Post ότι η Τουρκία δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τώρα στο Νότιο Καύκασο. Αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

Επιπλέον κατηγόρησε την Τουρκία ότι βοηθά το Αζερμπαϊτζάν με drone και μισθοφόρους από τη Συρία από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση την Κυριακή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία προέτρεψαν σε διπλωματική λύση, με τον κ. Πασινιάν να απαντά ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν συνομιλήσει με ανώτερους αξιωματούχους από τις εν λόγω χώρες, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εμφανής πρόοδος προς διαπραγμάτευση για κατάπαυσης του πυρός ή διευθέτησης της κρίσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αναμέτρηση μεταξύ ενός μεγάλου συμμάχου των ΗΠΑ (Τουρκία-μέλους του ΝΑΤΟ) και ενός στενού συμμάχου της Ρωσίας. (Αρμενία).

Ο κ. Πασινιάν είπε ότι μια τουρκική επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν στην ίδια την Αρμενία «έχει πλέον γίνει πραγματικότητα», με το βομβαρδισμό της περιοχής Vardenis, ανατολικά της πρωτεύουσας της Αρμενίας, Γερεβάν.

Είπε ότι τουρκικό F-16 που φέρεται να κατέρριψε το αρμενικό μαχητικό S-25 παρείχε υποστήριξη στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Vardenis. Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Tass ανέφερε την κατάρριψη την Τρίτη, επικαλούμενο ανακοίνωση του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένας πόλεμος που κηρύσσεται ενάντια στον Αρμενικό λαό», υποστήριξε ο Ν. Πασινιάν. Είπε ότι, λόγω της ιστορικής σύγκρουσης της Τουρκίας με την Αρμενία, η χώρα του αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή».

Ερωτηθείς για την απειλή επίθεσης από τον Ναχτσιβάν, ένα κομμάτι εδάφους του Αζερμπαϊτζάν στα νοτιοδυτικά της Αρμενίας, ο Πασινιάν δήλωσε ότι έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο και τόνισε: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

Αναλύοντας την τουρκική απειλή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανέφερε τη δολοφονία περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915, τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και αναγνωρίστηκε από πολλές χώρες - πλην της Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετέτρεψε την άρνηση σε επίσημη πολιτική του κράτους του», δήλωσε ο Πασινιάν. «Η άρνηση είναι μια από τις πιθανές προϋποθέσεις για μια νέα γενοκτονία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας είπε ότι η Αρμενία είχε «δεκάδες» νεκρούς και υπέφερε περίπου 200 τραυματίες από την έναρξη της μάχης την Κυριακή, ενώ αντίστοιχα το Αζερμπαϊτζάν υπέφερε αρκετές εκατοντάδες νεκρούς, καθώς και την απώλεια περισσότερων από 100 αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων και άλλου εξοπλισμού. Είπε ότι επειδή οι αρμενικές δυνάμεις είχαν απωθήσει τις επιθέσεις τόσο στο Καραμπάχ όσο και στην Αρμενία, «ελπίζω ότι μέχρι τώρα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ο κ. Πασινιάν είπε ότι μίλησε για πιθανή διπλωματική διευθέτηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούσαν για τις αναφορές στρατιωτικής δράσης μεγάλης κλίμακας» στο Καραμπάχ και προειδοποίησαν για «συμμετοχή στη κλιμάκωση της βίας από εξωτερικούς παράγοντες», χαρακτηριστική αναφορά στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Stephen Biegun κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας «να παροτρύνουν τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες». Ο κ. Πασινιά είπε ότι προγραμματίζονται περαιτέρω συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ