Αιγυπτιακό ναυτικό
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στοχοποιεί και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα ο τουρκικός στόλος;

Η Αίγυπτος και η Τουρκία βρίσκονται ένα βήμα πριν την ένοπλη σύγκρουση στη Λιβύη, καθώς το τουρκικό ναυτικό έχει προχωρήσει σήμερα σε επιθετικές κινήσεις στο ΝΑ Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και ενώ οι δύο πλευρές να προετοιμάζονται για τη μάχη της Σύρτης.

Εκτός του συμπλέγματος Καστελλόριζου, που αποτελεί βασικό στόχο της Άγκυρας όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ενδέχεται η τουρκική κινητικότητα να αφορά και την Αίγυπτο, καθώς και η NAVETX που εκδόθηκε από την Άγκυρα παραβιάζει και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεπώς, μέρος του τουρκικού στόλου πιθανώς κατευθύνεται προς τη Λιβύη, όπου ήδη επιχειρούν τουρκικές φρεγάτες, ενόψει της σύγκρουσης Τουρκίας-Αιγύπτου που ελλοχεύει με αφορμή τη στρατηγική σημασία της Σύρτης και της αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη.

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ψήφισε ομόφωνα πίσω από κλειστές πόρτες αργά τη Δευτέρα την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για την προτεινόμενη στρατιωτική επέμβαση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι προς υποστήριξη του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Ο κ. Σίσι τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σε μια πιθανή προσπάθεια να ωθήσει την Ουάσινγκτον να πείσει την Άγκυρα να παραιτηθεί.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και οι Λίβυη σύμμαχοί της της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ανέπτυξαν βαριά όπλα και μαχητές κατά μήκος της γραμμής μάχης κοντά στην Σύρτη, την κεντρική πόλη της Λιβύης που είναι η πύλη προς τις κρίσιμες πετρελαιοπαραγωγικές υποδομές στα ανατολικά της χώρας.

Η μάχη για τη Σύρτη διαμορφώνεται επίσης ως αντιπαράθεση μεταξύ δύο αξόνων στη Μέση Ανατολή. Από τη μία πλευρά είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Γαλλίας, τα οποία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του Χαφάρ. Από την άλλη είναι οι ισλαμιστικές κυβερνήσεις στην Τουρκία, το Κατάρ και της Τρίπολης της Λιβύης.

Ο Al-Sayyed al-Sherif, υφυπουργός της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Κυριακή ότι όλοι οι βουλευτές υποστηρίζουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης νωρίτερα τον Ιούλιο παραχώρησε στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να παρέμβουν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση της χώρας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Η απόφαση επιτρέπει στην Αίγυπτο να παρέμβει εάν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διακρίνουν την οποιαδήποτε επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών, δηλαδή την πιθανή προώθηση των τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων προς τα ανατολικά, αλλά πλέον ακόμα και την κατεύθυνση του τουρκικού στόλου προς τη Λιβύη ή την υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου.

Καθώς λοιπόν, Ελλάδα, Αίγυπτος και LNA έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές απειλές, είναι τουλάχιστον λογικό να υπάρξει μια αμοιβαία συνεργασία για την εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή, και όχι η συνεχής θλιβερή επίκληση της Αθήνας στο "διεθνές δίκαιο", το οποίο παρεπιπτόντως επιτρέπει την αντίδραση στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και ενέργειες.

Σύγκριση δυνάμεων Αιγύπτου-Τουρκίας

Στον απόηχο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας γύρω από την κρίση στη Λιβύη, διεθνή μέσα και ινστιτούτα ασχολούνται με τη σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών και τις δυνατότητες των στρατών σε μια πιθανή κρίση.

Ο ιστότοπος Global Fire Power τον Φεβρουάριο δημοσίευσε την ετήσια αναφορά του, κατατάσσοντας τις χώρες του κόσμου με βάση τη στρατιωτική δύναμη. Η Αίγυπτος το 2020 ανήλθε στο νούμερο 9, ενώ η Τουρκία έπεσε στην 11η θέση. Η Αίγυπτος είναι η μόνη αραβική χώρα που κατατάσσεται μεταξύ των 10 ισχυρότερων στρατών στον κόσμο, από τη 12η θέση της πέρυσι. Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έμεινε πίσω από την Αίγυπτο,

Η Αίγυπτος έχει 440.000 ενεργό προσωπικό, ενώ η Τουρκία έχει 355.000. Οι αιγυπτιακές εφεδρικές δυνάμεις αποτελούνται από περίπου 480.000 στρατιώτες, σε σύγκριση με περίπου 380.000 στην Τουρκία.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Τουρκίας είναι υψηλότερος από τον Αίγυπτο. Τα στοιχεία του Global Fire Power δείχνουν ότι η Τουρκία διέθεσε 19 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες στον τελευταίο της προϋπολογισμό, σε σύγκριση με 11 δισεκατομμύρια δολάρια  που διατέθηκαν από την Αίγυπτο.

Αεροπορικές δυνάμεις

Οι δύο χώρες κυμαίνονται στα ίδια πλαίσια όσον αφορά τον αριθμό των στοιχείων στην αεροπορική τους δύναμη. Η Αίγυπτος έχει 1.054 αεροσκάφη συνολικά, ενώ η Τουρκία έχει 1.055. Η Αίγυπτος διαθέτει 215 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η Τουρκία έχει 206.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία ξεπερνά την Αίγυπτο στον αριθμό των ελικοπτέρων που διαθέτει, έχοντας 497 ελικόπτερα, σε αντίθεση με τα 294 της Αιγύπτου.

Χερσαίες δυνάμεις

Η Αίγυπτος έχει 4.295 άρματα μάχης, ενώ η Τουρκία 2.622. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επίσης μεγαλύτερο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, 11.700, ενώ η Τουρκία 8.777.

Όσον αφορά τις αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού, ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει 1.139, ενώ η Τουρκία 1.278.

Η Αίγυπτος έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό πυροβολικού σε σχέση με την Τουρκία (2.189 έναντι 1.260).

Ναυτικές δυνάμεις

Η Αίγυπτος έχει διπλάσιο αριθμό θαλάσσιων στοιχείων (316 έναντι 149 στην Τουρκία). Η Αίγυπτος διαθέτει επίσης δύο αεροπλανοφόρα, ενώ η Τουρκία δεν διαθέτει κανένα.

Η Τουρκία ξεπερνά την Αίγυπτο στον αριθμό των υποβρυχίων που διαθέτει, καθώς έχει σε επιχειρησιακή χρήση 12 υποβρύχια, ενώ η Αίγυπτος οκτώ. Η Τουρκία έχει επίσης 16 φρεγάτες, και η Αίγυπτος επτά. Η Τουρκία έχει επίσης 10 κορβέτες, ενώ η Αίγυπτος έχει επτά.

Η Αίγυπτος έχει τριπλάσιο αριθμό μονάδων ναρκών, 31 σε σύγκριση με 11 της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ