Ένοπλες Συρράξεις

H Τουρκία προσπαθεί να περικυκλώσει Αίγυπτο-Ελλάδα

Η Άγκυρα εφαρμόζει εδώ και μεγάλο διάστημα ένα τρομερό σχέδιο που αφορά την περικύκλωση της Αιγύπτου αλλά και της Ελλάδος, οι οποίες αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος του κόμματος MSD Sihanok Dibo, αναλύοντας τη στρατηγική της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική τόνισε ότι η μουσουλμανική αδελφότητα χρησιμεύει ως ένα νεο-οθωμανικό όργανο εξουσίας ενάντια στις κοσμικές κυβερνήσεις.

“Από το 2014 ένας άγριος πόλεμος μαίνεται στη Λιβύη. Από την πλευρά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ευρίσκονται η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η κυβέρνηση της Ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη υποστηρίζεται από την Τουρκία, την Ιταλία και το Κατάρ.

Τους τελευταίους μήνες, οι συμμαχίες πίσω από τις δύο πλευρές έχουν γίνει πολύ πιο ξεκάθαρες. Στο τέλος του 2019, ο LNA κατάφερε να εκδιώξει την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GNA) από μεγάλο μέρος της Τρίπολης και της Μισράτα.

Στη συνέχεια, η Τουρκία έστειλε μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στρατιωτών και τζιχαντιστών μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη.

Το GNA κατάφερε να διακόψει την πρόοδο του LNA τον Μάιο και σταδιακά άρχισε να ανακτά θέσεις με την τουρκική υποστήριξη. Το LNA επίσης αποσύρθηκε σε πολλές περιοχές χωρίς σοβαρή αντίσταση.

Η αλλαγή στην πορεία του πολέμου έχει διάφορες αιτίες. Στις 14 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο να υποστηρίξει τον GNA. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις ρωσικές δραστηριότητες στη Λιβύη σε διάφορα επίπεδα.

Η Τουρκία την ίδια στιγμή κατατάσσει τη Λιβύη μεταξύ των περιοχών της «οθωμανικής κληρονομιάς» της και, ως εκ τούτου, έστειλε χιλιάδες σαλαφιστές και πολιτοφυλακές υπέρ της μουσουλμανικής αδελφότητας στην περιοχή. Αυτή η κίνηση έθεσε σε εγρήγορση την Αίγυπτο, τη μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη στη Βόρεια Αφρική.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdul Fattah al-Sisi πέτυχε την διακήρυξη του Καΐρου, η οποία ζητά την κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Την ίδια ημέρα, ο ισλαμιστής αρχηγός της κυβέρνησης του GNA, Fayez al-Sarraj, επισκέφθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ενώ υπήρχε ευρεία διεθνής υποστήριξη για την διακήρυξη του Καΐρου, Τουρκία, Κατάρ και GNA ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποδεχθούν το αίτημα για διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός.

Η σύγκρουση στη Λιβύη είναι μέρος του πολέμου για κυριαρχία στη Μεσόγειο, ανέφερε ο Sihanok Dibo.

"Η επέμβαση της Τουρκίας δεν περιορίζεται στη Λιβύη. Πρόκειται για στρατιωτική, πολιτική, οικονομική και ιδεολογική παρέμβαση που αφορά ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Αυτό είναι επίσης μέρος του πολέμου για τον έλεγχο της Μεσογείου.

Ο τουρκικός επεκτατικός χαρακτήρας δεν θεωρείται ως απειλή μόνο από την Αίγυπτο αλλά και από αρκετές δυνάμεις και χώρες στην περιοχή.

Η Αίγυπτος βλέπει την παρέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή, ως μια μεγάλη προσπάθεια να αναζωογονηθεί ξανά το σχέδιο της δράσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας”, συνέχισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αιγυπτιακής επέμβασης και ανάπτυξης αιγυπτιακών στρατευμάτων στα σύνορα της Λιβύης, ο Ντίμπο είπε: "Με βάση τις παρατηρήσεις μας σχετικά με την αιγυπτιακή κοινή γνώμη και τις συναντήσεις μας με εκπροσώπους της αιγυπτιακής κυβέρνησης, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην πολιτική διαδικασία. Η διακήρυξη του Καΐρου έχει ήδη ευρεία υποστήριξη μεταξύ των αραβικών κρατών, της ΕΕ και της Ρωσίας.

Το Κάιρο θα χρησιμοποιήσει τους πολιτικούς διαύλους. Ωστόσο, εάν το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη επιμείνουν στον πόλεμο, αυτό μπορεί επίσης να έχει άλλες συνέπειες. Μία από αυτές θα ήταν και ο πόλεμος για την Αίγυπτο”.

Σύμφωνα με τον Ντίμπο, η πολιτική του τουρκικού κράτους θυμίζει επί του παρόντος την τελική φάση διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πτώση του Μουσουλμάνου Αδελφού Μόρσι στην Αίγυπτο ήταν το πρώτο πλήγμα στις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως η Τουρκία και ο εταίρος της το Κατάρ δεν εγκατέλειψαν τις φιλοδοξίες τους. Σήμερα προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αυτό το σχέδιο στη Λιβύη, μετά στην Τυνησία, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη.

"Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να περικυκλώσουν την Αίγυπτο, κάτι το οποίο η αιγυπτιακή ηγεσία το γνωρίζει πολύ καλά”, τονίζει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δημιουργεί δύο στρατιωτικές βάσεις στην Λιβύη (Αλ Βατάν και Μισράτα), για να περικυκλώσει την Ελλάδα από Νότια, σε συνδυασμό με την βάση της στην Αλβανία. Ήδη διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις στην πορεία της “τουρκικής”ΑΟΖ, όπως συμφωνήθηκε αυτή με την Λιβύη.

Με λίγα λόγια η Άγκυρα προσπαθεί εν μέσω διώξεων 4500 Τούρκων στρατιωτικών να επιβάλλει τις απόψεις της στην χώρα μας, έχοντας ως δεδομένο την  “υποχωρητικότητα” της ελληνικής πολιτικής ελίτ, όπως αυτή έχει καταγραφεί από το 1974 και μετά.

Νομίζουμε όμως ότι τώρα οι Τούρκοι οι οποίοι ζητούν “τον ουρανό με τα άστρα”, θα πέσουν οι ίδιοι στην παγίδα που πάνε να στήσουν στην χώρα μας, μιας και το σχέδιο τους ενοχλεί πολύ σοβαρά μεγάλες δυνάμεις με πραγματικά τεράστια συμφέροντα.         

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...