Η Ελλάδα παρακολουθεί τα γεγονότα στην Λιβύη με περίσσεια προσοχή και βοηθά τη χώρα αυτή με πολλούς τρόπους, ειδικά μέσω του εμπορίου.
Μια πηγή στο λιμάνι της Βεγγάζης αποκάλυψε ότι χθες Τετάρτη, δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με το όνομα «GAZ United» μετέφερε 3000 τόνους φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Η πηγή πρόσθεσε ότι το δεξαμενόπλοιο αγκυροβόλησε στο λιμάνι για την εκφόρτωση του αερίου.
Η Brega Oil Marketing Company ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές της ομάδες στη Βεγγάζη μπόρεσαν να διανείμουν περισσότερους από 13.000 φιάλες αερίου ενώ τροφοδοτήθηκαν 37 κέντρα διανομής που βρίσκονται στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχει αποκλειστικά ο στρατηγός Χαφτάρ.
Η ενέργεια αυτήν την περίοδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά για την Ανατολική Λιβύη, οι δυνάμεις της οποίας πολεμούν την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία.
Χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) πρόκειται να συνάψει στρατιωτική συμφωνία με έναν νέο στρατηγικό εταίρο.
Επικαλούμενη τις πηγές της, η ιταλική εφημερίδα ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία, της οποίας η υπογραφή μπορεί να απέχει μόνο λίγες μέρες, μοιάζει πολύ με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Σάρατζ με την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ο έλεγχος της αεροπορικής βάσης Al-Watiya από τη GNA σημαίνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν όλων των δυτικών παράκτιων και ημι-παράκτιων ζωνών, ενώ για την Άγκυρα θα είναι η πρώτη στρατιωτική εγκατάσταση υποστήριξης στη νότια ακτή της Μεσογείου», γράφει η εφημερίδα.
Όσον αφορά την επίθεση στην πόλη Ταρχούνα, οι μαχητές του GNA είναι απίθανο να επιτεθούν τώρα ξανά στις δυνάμεις του Χαφτάρ, διότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκατόμβης θυμάτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Τρίπολης κατάγεται από την Ταρχούνα. «Δεν θα ρισκάρουν να δουν μια νέα σφαγή επί τόπου», ανέφερε Ιταλός δημοσιογράφος.
Η εφημερίδα επεσήμανε ότι εάν η νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνει ευρωπαϊκή χώρα, θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ΕΕ από τη Λιβύη, κάτι που θα αποτελούσε ένα ακόμη αρνητικό βήμα στις σχέσεις Λιβύης-Ιταλίας.
Η επίθεση και η κατάληψη της βάσης Αλ Βατίγια που ανήκε στον στρατηγό Χαφτάρ έχει αλλάξει τα δεδομένα στο διεθνές τοπίο, εξοργίζοντας την Ρωσία, και κτυπώντας καμπανάκι σε όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Υπενθυμίζουμε ο στρατός του Χαφτάρ συμπεριλαμβάνει πολλούς στρατιωτικούς που εντάχθηκαν στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, ενώ ο στρατηγός "καθάρισε" από τους τζιχαντιστές την Βεγγάζη και η πόλη έγινε το "προπύργιό" του. Από τα ανατολικά ξεκίνησε την προέλαση για την κατάκτηση της χώρας, απέναντι στις εκάστοτε τοπικές ή γενικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Στις αρχές του 2019 ο στρατός του έθεσε υπό έλεγχο την περιοχή με τα κοιτάσματα πετρελαίου. Η περιοχή λεγόταν "Πετρελαϊκή Ημισέληνος", στη βορειο-ανατολική Λιβύη, ενώ ο στρατάχρης κατέλαβε την Ντέρνα, προπύργιο των ακραίων ισλαμιστών. Τώρα θέλει την Τρίπολη διακαώς για να εδραιώσει πλήρως της εξουσία του, αλλά ο Ερντογάν του χάλασε τα σχέδια. Η συνέχεια όμως όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι πραγματικά συναρπαστική.