Ένοπλες Συρράξεις

Think tank ''βλέπει'' σύγκρουση στη Μεσόγειο: ''Πιθανός ένας πόλεμος Τουρκίας-Αιγύπτου''

Μεγάλες ανακατατάξεις και γεγονότα προβλέπει διεθνές ινστιτούτο στην Μεσόγειο, ειδικά στο Ανατολικό κομμάτι της, αναφέροντας ακόμα και μια πιθανή ρήξη ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία και όχι μόνο, ενώ οι σχέσεις της Άγκυρας με όλες τις χώρες της περιοχής είναι τουλάχιστον τεταμένες.   

Σύμφωνα με γνωστή αμερικανο-εβραϊκή δεξαμενή σκέψης, επίκεινται μεγάλες αλλαγές γενικά στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε απειλές και ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο.

H ανάλυση με επίκεντρο το αιγυπτιακό και το τουρκικό Ναυτικό, δίνει έμφαση στις προετοιμασίες τους για μια σφοδρή “γεωπολιτική σύγκρουση” στην Α.Μεσόγειο, ενόψει των ενεργειακών σχεδίων που έχουν οι χώρες αυτές στην περιοχή, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μετά το πέρας της πανδημίας.   

Επίσης το ίδιο ινστιτούτο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να έχουν σε στενή παρακολούθηση όλων αυτών των εξελίξεων, ακόμα και ενός πιθανού πολέμου της Τουρκίας με την Αίγυπτο, η οποία συνεχίζει να ενισχύει το πολεμικό ναυτικό της με υποβρύχια και άλλα μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέση Ανατολή-Κίνα-Ρωσία

Στις 22 Απριλίου 2020, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα επέμβει στον Περσικό Κόλπο και θα εξουδετερώσει τα ιρανικά πολεμικά πλοία σε οποιαδήποτε προσπάθεια τους να παρενοχλήσουν το αμερικανικό ΠΝ.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική εφημερίδα WSJ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τις συστοιχίες πυραύλων Patriot που είχαν αποσταλεί τον Ιανουάριο στη Σαουδική Αραβία.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι μια ιδιότυπη τιμωρία των Σαουδάραβων, οι οποίοι προκάλεσαν τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την πτώχευση πολλών πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ.

Αναμφίβολα, ο κόσμος ετοιμάζεται για νέες γεωπολιτικές συνθήκες μετά την πανδημία του Covid-19.
Αυτές θα είναι  γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές που ήδη αρχίζουν να διαμορφώνονται σήμερα.

Βλέπουμε στην ιστορία του πλανήτη ότι η μετάβαση μιας παγκόσμιας ηγεμονίας σε μια άλλη είναι μια πολύ δύσκολη περίοδο που εγκυμονεί κινδύνους.

Ο “Ηγεμόνας” που εξαντλεί τα όριά του στηριζόμενος στις στρατιωτικές του ικανότητες, πέφτει στην παγίδα που αναφέρει ο Θουκυδίδης, όταν εμφανίζονται άλλοι υποψήφιοι “ηγεμόνες”, οι οποίοι  αυξάνουν και αυτοί τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και πιθανόν να τελειώσουμε με έναν πόλεμο σε μια εποχή που βασιλεύουν τα πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη.

Στις σημερινές συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη στρατιωτική δύναμη στο πλαίσιο των υβριδικών πολέμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορούμε να πούμε ότι οι ηγεμονικοί πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις θα συνεχιστούν μέσω “αντιπροσώπων”, όπως συνέβη στη Συρία και τη Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι οι δραστηριότητες εξοπλισμού τόσο των μεγάλων ηπειρωτικών δυνάμεων (Κίνα -Ρωσία) όσο και των περιφερειακών ναυτικών δυνάμεων θα είναι υψηλότερες από άλλες δυνάμεις.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι τα θέματα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Υπάρχει μια σοβαρή αύξηση σε υποβρύχια μη επανδρωμένα συστήματα.

Αυτό γίνεται διότι η ναυτική δύναμη είναι αυτή που θα καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα αυτών των γεωπολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων και αφορά την δύναμη που κινείται “κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας”.

Για παράδειγμα, μια σημαντική εξέλιξη για τις ισορροπίες της Α. Μεσογείου ήταν το γεγονός ότι η Αίγυπτος πρόσθεσε και τρίτο υποβρύχιο τύπου 209/1400 στον στόλο της.

Στη νέα περίοδο, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας στη Μεσόγειο στη Θάλασσα και στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας θα είναι τεράστιες.

Μπορούμε να πούμε ότι ο αμερικανικός-ρωσικός ανταγωνισμός θα αυξηθεί στον Βόρειο Ατλαντικό, στην θάλασσα του Μπάρεντς, στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το  ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό έχουν αναπτύξει και ενσωματώσει τρομερά όπλα, όπως υπερηχητικούς πυραύλους και απίστευτης δύναμης τορπίλες, δημιουργώντας ένα ασύμμετρο αποτέλεσμα με την εποχή του Covid-19.

Με την πόλωση να βρίσκεται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο για να είναι έτοιμο για τη νέα εποχή. Η περίοδος παρακμής του θα συνεχιστεί στις περιοχές των ωκεανών και των θαλασσών, στις οποίες οι ΗΠΑ, είχαν ηγεμονικό ρόλο εδώ και 70 χρόνια.

Σε αυτήν την περίοδο, θα έχουμε αύξηση των κινήσεων με πολεμικά πλοία στις περιοχές κοντά στην Ρωσία και την Κίνα.

Ο Αμερικανός Ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Φόγκγκο, ο οποίος ήταν διοικητής του 6ου Στόλου στη Μεσόγειο είχε δηλώσει προφητικά : «Το Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες απειλές ξεκινώντας από το γράμμα Ρ. Η πρώτη είναι η Ρωσία, η δεύτερη είναι οι ριζοσπάστες (ISIS, η Αλ Κάιντα κ.λπ.) και η τελευταία είναι οι πρόσφυγες.

Οι Ρώσοι χωρίζουν την Ευρωπαϊκή χερσόνησο στα δύο με ένα σιδηρούν παραπέτασμα ξανά, το οποίο διέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βαλτική και την Αρκτική. Στον Ατλαντικό, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τον τέταρτο πόλεμο του Ατλαντικού».

Σε όλα τα σενάρια η Α.Μεσόγειος είναι μέσα κάτι που την κάνει την πιο αυτή" θαλάσσια περιοχή του πλανήτη, οδηγώντας όλες τις χώρες της περιοχής, σε στρατιωτικές προετοιμασίες πρωτίστως για την ασφάλεια τους.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...