Ένοπλες Συρράξεις

Το Πεκίνο αιφνιδιάζει την Άγκυρα: Στέλνει εσπευσμένα drone για τον Χαφτάρ - Ρωσοκινεζική ''τανάλια'' ''σφίγγει'' τον Ερτνογάν

Μετά την Ρωσία και η Κίνα μεταφέρει εδώ και εβδομάδες στην Λιβύη drone Wing Loong μέσω Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κατάληψη της Τρίπολης από τον στρατηγό Χαφτάρ διαλύοντας Τούρκους και λοιπούς Τζιχαντιστές.
 

Για αυτό και ο ίδιος βγήκε με διαγγέλματα γεμάτος αυτοπεποίθηση και δήλωσε ότι θα “κόψει τα χέρια” του Τούρκου προέδρου που έφτασαν στην χώρα του, δηλώνοντας ότι είναι πλέον ο απόλυτος ηγέτης της χώρας αυτής, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις και εκεχειρία με τον Σαράι.

Αυτή είναι και η αλήθεια, διότι συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με τον τουρκικής καταγωγής Σαράι, που ελέγχει τις δυνάμεις του GNA μετά την αποστολή τουρκικών δυνάμεων και Σύρων Τζιχαντιστών στην χώρα.

Μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει η κινεζική αμυντική βιομηχανία και είναι πλέον βέβαιο ότι τα κινεζικά όπλα χρησιμοποιούνται και πωλούνται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα drone Wing Loong που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το drone Predator που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πουληθεί και χρησιμοποιούνται  από ορισμένες αεροπορικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν τεράστια υλικοτεχνική υποστήριξη στη Λιβύη και ειδικά στις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος πολεμά ενάντια στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τα ΗΑΕ έχουν χρηματοδοτήσει την κατασκευή της αεροπορικής βάσης Al Khadim, ενός πρώην αεροδρομίου στην επαρχία Al Marj στην ανατολική Λιβύη, ενώ εκεί έχουν την έδρα τους τα κινεζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Wing Loong προκειμένου να παρέχουν αεροπορική κάλυψη στις δυνάμεις του στρατηγού.

Η Κίνα προωθεί την ανάπτυξη και χρήση drone, ενώ σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου και ορισμένες εκτιμήσεις, το Πεκίνο θα παράγει πάνω από 42.000 μη επανδρωμένα χερσαία και ναυτικά συστήματα έως το 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, η RAND Corporation, μια δεξαμενή σκέψης  με στενούς δεσμούς με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η εξάπλωση των κινεζικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων θα έχει ανησυχητικές συνέπειες και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Επιδίωξη και συμφέροντα της Κίνας στην Λιβύη 

 

Όπως είναι γνωστό, η πολιτοφυλακή του Serraj έχει περικυκλώσει την πόλη Tarhuna, μια σημαντική πόλη που κατέχει ο LNA αλλά τα κινεζικά drone του έδωσαν ένα καλό μάθημα μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις του Χαφτάρ.

Κανένας λογικός αμυντικός αναλυτής δεν μπορεί στοιχηματίσει ούτε ένα ευρώ σε μια πιθανή ανακωχή στην Λιβύη, ακόμη και αν τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιήσουν τους πάντες, αφού «η Λιβύη γίνεται έδαφος δοκιμής για τα νέα φονικά οπλικά συστήματα, κινεζικά αυτήν την φορά».

Εδώ και μια εβδομάδα, κινεζικά όπλα συνεχίζουν να φθάνουν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μυστικών που δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε αυτόν τον τομέα μάχης.

Είναι επομένως λογικό το γεγονός ότι η Κίνα συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες της για  να αποκτήσει μερίδιο επιρροής στην περιοχή της Λιβύης που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα ενδιαφέρεται σφόδρα πλέον για τη Λιβύη αφού ξεπέρασε την κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία.

“Όπου υπάρχει περιθώριο αβεβαιότητας ή έλλειψη σύγκλισης προθέσεων, οι Κινέζοι «καταλαμβάνουν χώρους», όπως έχουν ήδη κάνει Πούτιν και Ερντογάν στη Λιβύη, εκμεταλλευόμενοι την απουσία εσωτερικής δημοκρατίας στις χώρες τους, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ενεργούν όπως επιθυμούν χωρίς γκρίνιες”, αναφέρει Αμερικανός αναλυτής του RAND Corporation,.

Αυτό που πιθανώς ενδιαφέρει την Κίνα στη Λιβύη μπορεί να συνοψιστεί σε δύο στοιχεία: στο πετρέλαιο και την ανοικοδόμηση μιας κατεστραμμένης χώρας.

Παρόλο που σήμερα έχουμε χαμηλή τιμή και κρίση του πετρελαίου στη Δύση, το Πεκίνο έχει «γεμίσει» με την παρουσία του τις περιοχές ενδιαφέροντος του, με την προοπτική η κατάσταση, αργά ή γρήγορα, να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Τότε το Πεκίνο θα έχει λάβει μια καλή θέση στην περιοχή της Λιβύης η οποία θα  επιτρέψει  στις κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν μεγάλα μερίδια αγοράς του πολύ αναγκαίου «καυσίμου» της κινεζικής οικονομίας.

Και αφού, αργά ή γρήγορα, θα ξεκινήσει η μεταπολεμική ανοικοδόμηση σε ολόκληρη τη Λιβύη, η Κίνα θα ετοιμάσει παράλληλα και ένα ακόμη λιμάνι που θα ελέγχει στη Μεσόγειο.

Η Κίνα έχει βρει εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο και την ανάπτυξη των εταιρειών της κοντά στην Ευρώπη, μιας και η Λιβύη με το πετρέλαιο και τις εκτεταμένες ακτές της στην Μεσόγειο είναι το πιο ιδανικό μέρος για αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ