Νέες εξελίξεις έχουμε στο εμπάργκο που αποφάσισε η ΕΕ για τη Λιβύη με τη συνδρομή γερμανικών δυνάμεων, ανοίγοντας έτσι την “πόρτα” και σε άλλες χώρες να στείλουν στρατεύματα, πιθανώς Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.
“Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα Τετάρτη να στείλει 300 στρατιωτικούς για να περιπολούν στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, στο πλαίσιο της νέας αποστολής της ΕΕ για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ.
“Η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την απόφαση για την ενδεχόμενη γερμανική στρατιωτική ανάπτυξη έως τις 30 Απριλίου 2021. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει το πράσινο φως από την Bundestag", δήλωσε ο Steffen Seibert σε δημοσιογράφους.
Η Γερμανία σκοπεύει να στείλει και αεροσκάφη ΑΦΝΣ P3C-Orion για την παρακολούθηση των λιβυκών υδάτων, σύμφωνα με την κυβερνητική οδηγία και τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD.
Η επιχείρηση Irini ξεκίνησε την 1η Απριλίου στη θέση της Επιχείρησης Sophia, η οποία επικεντρώθηκε στις προσπάθειες περιορισμού της εμπορίας ανθρώπων. Η νέα αποστολή στοχεύει επίσης στην αποτροπή του λαθρεμπορίου από τη Λιβύη.
Σύριοι καθεστωτικοί μεταφέρονται στη Λιβύη
Η Ρωσία επεμβαίνει και αυτή στην λιβυκή ενδοχώρα με Σύριους καθεστωτικούς κατά των τουρκικών δυνάμεων.
Στις 12 Απριλίου, ακτιβιστές των μέσων μαζικής ενημέρωσης από το νότιο τμήμα της Συρίας δημοσίευσαν εικόνες λεωφορείων που μετέφεραν δεκάδες νεαρούς άνδρες, που «στρατολογήθηκαν» από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στη Λιβύη μαζί με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ενάντια στη κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας (GNA) / al-Wefaq.
Στη συνέχεια, δημοσιεύθηκαν βίντεο, περίπου ένα μήνα μετά, από τοπικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν για στρατολόγηση νέων ανδρών για να πολεμήσουν στη Λιβύη, η οποία πυροδότησε σημαντικές αντιπαραθέσεις και υπογράμμισε περαιτέρω τον ρωσικό ρόλο στην χώρα αυτή.
Ο ειδικός αναλυτής Enab Baladi παρακολούθησε την υπόθεση μέσω των ανταποκριτών του στο νότιο τμήμα της Συρίας και επικοινώνησε με τέσσερις πηγές που έχουν γνώσεις σχετικές με το θέμα ή έχουν ενημερωθεί για αυτό και όντως το πιστοποίησε.
Υπό το φως της αυξανόμενης ρωσικής επέμβασης στη Λιβύη, τα γεγονότα δείχνουν ότι η Ρωσία θεωρεί τα πρώην μέλη της συριακής αντιπολίτευσης ως μεγάλη ευκαιρία για να υποστηρίξουν τους συμμάχους της στη Λιβύη, στρατολογώντας νεαρούς άνδρες από διαφορετικές περιοχές στην ύπαιθρο της Ντάραα και της Αλ-Κουνέιτρα.
Πώς ξεκίνησε η «πρόσληψη» Σύριων νεαρών στη Λιβύη;
Ο Enab Baladi επικοινώνησε με πρώην μαχητές της αντιπολίτευσης στην πόλη al-Qunaytirah για να προσδιορίσει τις απαιτήσεις πρόσληψης τους και να εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τους με τους Ρώσους. Ένας πρώην μαχητής της αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Enab Baladi και τον ενημέρωσε για τον τρόπο που στρατολογήθηκε.
Ο μαχητής, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας, είπε ότι ένα άτομο που ονομάζεται Mohammed al-Ar, επίσης γνωστό ως Abu Jaafar Mumtaneh, βοήθησε μερικούς αξιωματικούς από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του κλάδου ειδικών επιχειρήσεων στην επαρχία Rif Dimashq, να στρατολογήσει 350 νεαρούς άνδρες από διάφορες περιοχές του νότου της Συρίας.
Αυτοί οι νεαροί προσλήφθηκαν αφού συμφώνησαν να πάνε στη Λιβύη για να φρουρούν τις πετρελαιοπηγές εκεί για έναν γενναιόδωρο μηνιαίο μισθό ύψους 1.000 δολαρίων ΗΠΑ (USD) μόνο για τρεις μήνες.
Ο Al-Ar επεσήμανε ότι η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «Wagner Group» πληρώνει τους μισθούς αυτών των νέων Σύριων μαχητών.
Το ζήτημα της εμπλοκής των Σύριων μαχητών στη σύγκρουση στη Λιβύη δεν περιορίζεται μόνο στη Ρωσία και το καθεστώς, καθώς η Τουρκία κατηγορείται ότι μεταφέρει και αυτή εκατοντάδες μαχητές από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA) μέσω των αεροδρομίων της, προς τη Λιβύη, για να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Χαφτάρ, υπονομεύοντας έτσι τα ρωσικά συμφέροντα.
Η Ρωσία εργάζεται τώρα για να χειριστεί πλήρως την υπόθεση της νότιας Συρίας και να τερματίσει την επιρροή του Ιράν στον νότο, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να διαχειριστεί την περιοχή μόνη της, ενώ στην συνέχεια σειρά παίρνει η Λιβύη.
Ο ακτιβιστής Ahmad al-Majareesh, ο οποίος εργάζεται για το «Horan Free League» (πρώην φατρία της αντιπολίτευσης στο νότιο τμήμα της Συρίας), είπε στον ειδικό αναλυτή Enab Baladi ότι η Ρωσία και το συριακό καθεστώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να προσελκύσουν πολλούς πρώην ηγέτες των συριακών αντιπολιτευτικών ομάδων επικοινωνώντας μαζί τους, προκειμένου να αποστείλουν έναν σημαντικότερο αριθμό νεαρών ανδρών στη Λιβύη.
Ο πόλεμος στην Λιβύη εισέρχεται σε νέα πιο άγρια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία θα κονταροχτυπηθεί με την Τουρκία για τις πετρελαιοπηγές και τα τεράστια κοιτάσματα της χώρας και στο τέλος θα διώξει και τους Τούρκους, όπως ήδη κάνει με τους Ιρανούς στην Συρία.