Ένοπλες Συρράξεις

Σύγκρουση Τουρκίας- Αιγύπτου στην Υεμένη: Σχέδιο της Άγκυρας για έλεγχο του Σουέζ

Η Άγκυρα παίζει εδώ και χρόνια σε άλλο επίπεδο επεκτείνοντας την επιρροή της σε τρεις ηπείρους, φτάνοντας τώρα μέχρι και την Υεμένη απειλώντας έτσι το Σουέζ και την Αίγυπτο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Υεμένη τροφοδοτεί ανησυχίες για την γεωπολιτική ασφάλεια της Αιγύπτου πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ”, δήλωσε ο Amr Emam που γράφει στον αραβικό τύπο.

Ο Εμάμ, ο οποίος είναι δημοσιογράφος με έδρα το Κάιρο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στην περιοχή εισερχόμενη στον πόλεμο της Υεμένης μέσω της τοπικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία βοηθά τις τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις να αποκτήσουν επιρροή σε ολόκληρη την επικράτεια.

"Το κόμμα Islah (Μεταρρύθμιση) στην Υεμένη έχει καθοριστική συμβολή για την παροχή πρόσβασης στις πόλεις της Υεμένης από τα τουρκικά θεσμικά όργανα και την τουρκική κυβέρνηση, που έχουν μεταμφιεστεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Mahmud al-Tahir στον Αιγύπτιο δημοσιογράφο.

"Η Τουρκία έχει συμφέροντα για να συνδράμει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της χώρας και να της δώσει περισσότερη ώθηση στην πολιτική σκηνή της Υεμένης", τόνισε ο ίδιος.

Ο Εμάμ δήλωσε ότι το Κόμμα των Μεταρρυθμίσεων στην Υεμένη, ευρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της ισλαμικής μουσουλμανικής αδελφότητας, έχοντας τα ηνία στην χώρα ως ένα σημαντικό πολιτικό κόμμα.

Αυτή την περίοδο δε, αυτή η πολιτική οργάνωση έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και εκπροσωπείται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Maeen Abdulmalik Saeed, η οποία έχει έδρα στη πόλη του Άντεν.

"Οι υπάλληλοι και οι υπουργοί που συνδέονται με την Αδελφότητα έχουν κάνει ταξίδια στην Άγκυρα για να ασκήσουν πιέσεις στους αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην Υεμένη, με στόχο να επενδύσουν στους τομείς μεταφορών και λιμανιών της χώρας", δήλωσε ο Εμάμ.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας İsmail Çataklı, επισκέφθηκε το Άντεν και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει εδώ και καιρό από μια ομάδα βοηθών του να εκπονήσουν μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην Υεμένη, τόνισε ο Έμαμ.

Αμυντικοί αναλυτές στο Κάιρο εκτιμούν ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ από την αυξημένη παρουσία της Τουρκίας κοντά στο στενό Bab el-Mandeb, μέσω του οποίου μεταφέρεται όλο το πετρέλαιο του Κόλπου πριν φτάσει στο κανάλι του Σουέζ, και θεωρούν ότι απειλείται η ασφάλεια της Αιγύπτου και των περισσότερων αραβικών κρατών του Κόλπου.

Η Αίγυπτος έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα  στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έρχεται σε μετωπική σύγκρουση και για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε  ο Εμάμ.

Η κόντρα ανάμεσα σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους Ιρανούς στην φυλή των Houthi στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περίπου 10.000 ανθρώπους, καταστρέφοντας τις δομές του κράτους και ειδικά το υγειονομικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών επιδημιών χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με άρθρο μας, η Αίγυπτος έχει ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα στην Α. Μεσόγειο, αλλά η "τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ, της προκαλεί τεράστια  προβλήματα, διότι οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει “δικαιώματα” εκεί που δεν υπάρχουν, τα οποία επηρεάζουν και τις αιγυπτιακές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. 

Η πολύχρονη σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και η διαμάχη θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη κρίση για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το ναυτιλιακό εμπόριο στη Μεσόγειο, οδηγώντας στην αναζωπύρωση του ISIS στη Λιβύη.

Η θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη από την ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αμφισβήτησε την οικονομική ζώνη της Αιγύπτου στη Μεσόγειο καθώς και αυτή της Ελλάδος και της Κύπρου, ειδικά σε ότι αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της GNA, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καίρου.

Η μεταφορά από την Τουρκία στρατιωτών και Σύριων μισθοφόρων, περίπου 4.700 σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο (SOHR) με έδρα τη Βρετανία, για την υποστήριξη της GNA, ανησυχεί σφόδρα την Αίγυπτο, η οποία υποστηρίζει την αντίπαλη πλευρά, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ.

Οι δεσμοί της GNA με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η είσοδος ισλαμιστών μαχητών της Τουρκίας από τη Συρία στη Λιβύη, αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, η οποία φοβάται την αναζωπύρωση του τζιχάντ τόσο κοντά στα σύνορά της.

Ο αιγυπτιακός στρατός μάχεται ήδη τους Ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη χερσόνησο του Σινά και για αυτό προετοιμάζεται για τα πάντα στην κυριολεξία έχοντας το βλέμμα του στην Α.Μεσόγειο.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ