Ένοπλες Συρράξεις

Προειδοποίηση στρατηγού σε Ερντογάν: "Οι ΤΕΔ πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο από την Ιντλίμπ"

Τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, αναφέρουν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να δηλώσει την περιοχή της Ιντλίμπ ως δική της, για να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών και των στρατευμάτων της. 

Στην πραγματικότητα, μιλάμε για την κατοχή μέρους του εδάφους της Συρίας και για την διχοτόμηση της χώρας, ενώ η Ρωσία κατηγορείται από τους Τούρκους για τη διεξαγωγή «θρησκευτικού» πολέμου.

Την πάσα αλήθεια όμως ανέφερε ο Τούρκος ταξίαρχος ε.α. Erdal Schener προς τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας του ότι η Τουρκία σήμερα δεν έχει σαφώς διατυπωμένη πολιτική για τη Συρία και ότι η "ζώνη ασφαλείας" στην Ιντλίμπ είναι ένα μέσο επιρροής στην περιφερειακή πολιτική που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Κατά την άποψή του, ο Ερντογάν οδηγεί τους Τούρκους στρατιώτες σε μεγάλο κίνδυνο για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για να αυξηθεί η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου και του κόμματος του, ανάμεσα στο πολυπληθές τουρκικό “πατριωτικό κοινό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, πολλοί Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικά ε.α., οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα ινστιτούτα σκέψης, δηλώνουν ότι οι Αμερικανοί στην πραγματικότητα προδίδουν την Άγκυρα, αφού δεν δίνουν την άμεση υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του συριακού στρατού του Άσαντ.

Πολλοί Τούρκοι εν αποστρατεία στρατιωτικοί πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιντλίμπ τώρα, διότι μετά θα είναι πολύ αργά.

Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στο κόμμα του Ερντογάν, οι οποίοι περιπλέκουν την κατάσταση ως προς τις συμβουλές που δίνουν σε αυτόν προσωπικά.

Επίσης μεταξύ της τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης, υπάρχει επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια, διότι δεν είναι ορατό το σχέδιο στην Συρία και δεν έχουν σαφή αντίληψη το τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν στη χώρα αυτή, αλλά και πώς ακριβώς θα επιβάλλουν τη θέλησή τους, όταν Ρώσοι και Σύριοι πολεμούν λυσσασμένα για την ανάκτηση του συριακού εδάφους.

Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα ότι δεν είναι καθόλου εύκολα για τους “αρμούς της εξουσίας” (που λένε κάποιοι στην Ελλάδα) σε ότι αφορά το τουρκικό επιτελείο και το υπουργείο άμυνας, τα μέλη των οποίων διαπιστώνουν ότι ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.

Στις αρχές Μαρτίου, υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να βρεθεί λύση στην κατάσταση στο Ιντλίμπ, αν και όλα είναι πολύ δύσκολα.

Το Κρεμλίνο και οι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό που θα πρέπει να αποδεχθούν όλα τα βασικά μέρη της σύγκρουσης.

Η ημερομηνία της συνάντησης, 5 Μαρτίου, μπορεί να θεωρηθεί ως "προθεσμία", μετά την οποία, είτε όλα θα κινηθούν προς μια άμεση άγρια σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων, είτε θα βρεθεί κάποιο είδος συναίνεσης.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, τότε οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης θα αποσυρθούν στη Δαμασκό κατέχοντας μόνο όποιες περιοχές κατέλαβαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άσαντ κάνει τώρα ταχεία επίθεση στην Ιντλίμπ, προσπαθώντας να επανακτήσει τον μέγιστο αριθμό εδαφών από τους τουρκόφιλους μαχητές.

Υπεροχή SAA στον αέρα λόγω Ρωσίας

Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις υποστηρίζουν ενεργά τον συριακό στρατό, δίνοντάς του υπεροχή στον αέρα. Η Άγκυρα για το λόγο αυτόν, απέστειλε (φορητά αντιαεροπορικά συστήματα) MANPADS στους Τουρκόφιλους αντάρτες, ενώ αναμένει και συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot από την Ουάσινγκτον.

Ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρώσων και Τούρκων όμως, είναι πολύ υψηλός, επομένως είναι πολύ περίεργο να δούμε πόσοι υψηλόβαθμοι τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι αξιολογούν αυτόν τον πόλεμο και τις προοπτικές του στην ίδια την Τουρκία.

Όπως γνωρίζουμε, το 2016 στην Τουρκία έγινε μια προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος. Δεν ήταν επιτυχής και ο Πρόεδρος Ερντογάν παρέμεινε στην εξουσία, όπως αναφέρθηκε, με τη βοήθεια της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι μυστικό ότι η πολιτική εξισλαμισμού που επιδιώκει ο Ερντογάν, δεν ταιριάζει σε πολλούς Τούρκους στη χώρα. Ο στρατός θεωρήθηκε ως ένα από τα θεμέλια του "κοσμικού κράτoυς" στην Τουρκία, αν και υποβλήθηκε σε σοβαρές εκκαθαρίσεις προσωπικού. Ακόμη και δυτικοί διπλωμάτες σημειώνουν όμως, πως η ατμόσφαιρα στον τουρκικό στρατό σήμερα, έχει αλλάξει δραματικά.

Το 2019, πέντε ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στη συριακή εκστρατεία, υπέβαλαν αμέσως την παραίτησή τους και μόνο τρεις από αυτούς την ανακάλεσαν αργότερα, κάτω από πίεση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ουσιαστικά υπαναχώρησε μπροστά στους στρατηγούς. Η κίνηση τους ήταν μια "σιωπηρή διαμαρτυρία" στην οποία δόθηκε προθεσμία για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Οι Τούρκοι ε.α. αξιωματικοί είναι ακόμα πιο σκληροί και θεωρούν ασύμφορο να πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Συρίας, φέροντας το βάρος ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου σε μια τεράστια περιοχή που δεν ζουν Τούρκοι πολίτες.

Φυσικά, στην εξωτερική πολιτική, μερικές φορές υλοποιούνται πράξεις που μπορούν να θεωρηθούν ανήθικες, αλλά με την προσδοκία κέρδους, μόνο που εδώ δεν υπάρχει κανένα κέρδος, μόνο δόξα και την δόξα... πολλοί μίσησαν.

https://twitter.com/pentapostagma/status/1232780954705518594

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...